Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
622 komentara

Mesić: Ova proustašizacija ne da današnjoj Hrvatskoj disati!

Jedan dio javnosti tvrdi da je Stjepan Mesić veleizdajnik jer se govori da je hrvatsko političko vodstvo početkom 90-ih na posredan način sudjelovalo na agresiju u BiH

Foto: screenshot/HRT
622 komentara

Ja sam govorio o tome da nikada Hrvatski sabor nije donio odluku da HV pređe granicu. Isto tako sam govorio da oni koji su prelazili granicu kao hrvatski vojnici nisu bili na temelju odluke Hrvatskog sabora. Hrvatska da bi poslala vojsku izvan granica RH mora imati odluku hrvatskog Sabora. A tu odluku nema - kazao je Mesić u emisiji Nedjeljom u 2 o optužbama da je hrvatsko političko vodstvo početkom 90-ih na posredan način sudjelovalo na agresiju u BiH.

- Za etničko čišćenje u BiH najviše je kriv Vance-Owenov plan. Franju Tuđmana ne smijemo gledati jednostrano. On je kompleksna ličnost. Na početku je Hrvatska pomagala BiH. U tim prvim danima i mjesecima Hrvatska je pomagala obrani, ali poslije Vance-Owenovog plana se mijenja. Politika je prvo bila pozitivna, ali jedno vrijeme neprihvatljiva. Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana - kazao je Stjepan Mesić.

- Kad sam ja shvatio da politika HDZ-a šteti Hrvatskoj, da nećemo doći ni do kakvog realnog ostvarivog cilja ja sam ostavio HDZ. To je bila politika HDZ-a - osvrnuo se na 90-e godine Mesić.

Jedan dio javnosti tvrdi da je veleizdajnik, a neki ga optužuju da je neizravno odgovoran za samoubojstvo Slobodana Praljka u Haaškoj sudnici. 

- Ja sam kao i svaki svjedok govorio o onome što ja znam. Dakle, ja sam govorio istinu. Sada me napadaju oni koji su pokušali sakriti istinu, koji su pokušavali napraviti nešto što bi možda koristilo Hrvatskoj u jednom trenutku. Hrvatsku se može braniti samo istinitom. I samo na istini dobili smo podršku svijeta - kazao je.

Otkrio je da u Haagu nije svjedočio o Slobodanu Praljku.

Stjepan Mesić krajem studenog 2017., netom nakon presude 'bosanskohercegovačkoj šestorci' kazao je kako je inicijativu za osnivanje Haaškog suda dala Hrvatska i njezin prvi predsjednik Franjo Tuđman te kako je slijedom toga Hrvatski sabor donio i Ustavni zakon o suradnji s tim sudom koji svakoga građanina RH, što uključuje i najviše državne dužnosnike, obvezuje da Sudu predaju svaki traženi dokument i odazovu se svakome pozivu suda u Haagu, kao svjedoci, osumnjičeni, ili kao optuženi.

- Ja ne bih htio ići na interpretaciju onoga što je Haaški sud utvrdio u presudi. Ja smatram da je Haaški sud odigrao pozitivnu odluku, jer mislim da bi na prste mogli nabrojiti zločince kojima bi svaka strana kod sebe sudila. Presude su, pa i samo izvođenje činjenica, dovele do toga da se pokrenu domaća pravosuđa. Ono što ja prigovaram Haaškom tribunalu to je dugo razdoblje - kazao je gostujući u emisiji Nedjeljom u dva.

'Događa se pošast, a to je da se promijeni povijest'

- Mislim da u Hrvatskoj situacija nije dobra, danas je možda najrazjedinjenija. Stranke su razjedinjene, nema jasne koncizne strategije u razvoju Hrvatske. Vidimo na sve strane...Stvari se događaju stihijno, ali to ponekad izgleda kao sve organizirano. Ja mislim da je tu organizacija, jer danas se događa pošast, a to je da se promijeni povijest. Da se pobjednici u Drugom svjetskom ratu proglase gubitnicima, a gubitnici pobjednicima. Imate mlade ljude koji ne shvaćaju o čemu se radi, a krivac za to je obrazovanje jer ako vi mladom čovjeku ne date pravo obrazovanje on će uzeti onda ono što mu se nudi. To su falsifikati povijesti, to je proustašizacija koja jednostavno Hrvatskoj ne da da diše - kazao je Stjepan Mesić koji je bio predsjednik RH od veljače 2000. do veljače 2010.

'Predsjedničino nošenje zastave Mesića podsjeća me na Titovu štafetu' 

Tako je secirao poteze Kolinde Grabar-Kitarović kojima seli predsjednički ured iz Zagreba u ostale hrvatske gradove, kao što je bio slučaj s, naprimjer, Vukovarom i Gospićem. 

O Šeksu kaže da je postojala sumnja o njegovoj suradnji s Udbom.

'Pitao sam ga: jesi li ti normalan?'

- Teško mi je reći u jednoj rečenici je li on surađivao s Udbom, ali postojala je sumnja. Ja sam dobio pasoš i rekao sam ženi i djeci da ujutro idemo jer mi ga opet mogu uzeti. Mene zove prijatelj Stipe Jukić i kaže da će doći prijatelj sa mnom pričati. Dolazi Šeks navečer i kaže: Čuj, kad pređeš granicu stavi marke i pošalji. Odveo sam ga u kuhinju i pitao ga je li normalan. Pa to je Marko Veselica napravio kad mu je neka žena donijela kuverte. Da ja toliko godina tražim pasoš i sad da nosim poštu pa da me na granici zaustave - opisao je jedan susret s Vladimirom Šeksom Stjepan Mesić.

Hrvatska diplomacija, smatra Mesić, nije odradila posao kako treba u slučaju arbitraže sa Slovenijom.

Suradnja HNS-a i HDZ-a ima smisla, smatra, samo ako uspije kurikularna reforma koju predvodi Blaženka Divjak koja je u Vladu ušla iz kvote HNS-a. Kaže i da se reforma koči, a za to je optužio Crkvu.

- Ja mogu reći da se ja nalazim među onim ljudima koji imaju želju da reforma obrazovanja uspije. U Crkvi imate čiste fašisoide kojih se Crkva ne odriče - kazao je.

Vjeruje da Davor Bernardić im kapacitet voditi SDP. Živi zid vidi kao protestnu stranku koja još nije profilirana, ali vjeruje da bi se nekad mogla profilirati i u ozbiljnoj politici.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message