Obavijesti

News

Komentari 8

Metkoviću sada prijeti zaraza, ulicama grada plivaju fekalije

Metkoviću sada prijeti zaraza, ulicama grada plivaju fekalije
4

Neretva je poplavila oko tisuću objekata u Metkoviću, 200 objekata u Kominu te pet na području Kule Norinske. I dalje su na snazi redovne mjere obrane od poplava

VIDEO

Vodostaj Neretve u Metkoviću pao je više od 1,6 m u odnosu na 413 cm koliko je najviše izmjereno u vrijeme poplave. Lijeva strana rijeke u gradu se već vratila svakodnevnom životu. Desna strana je još uvijek pod vodom iako se povlači i voda iz tog dijela kojeg ugrožava Norin. Zbog izlivenih septičkih jama, prevrnutih kontejnera i kemijskih WC-a postoji opasnost od zaraze u gradu. Osim s fekalijama i nečistoćom, građani na desnoj strani rijeke se bore i sa zmijama i miševima. Gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo kaže kako je sve pod kontrolom te da već sutra kreće i konkretna borba protiv eventualnih zaraza.

- Saponija je donirala 12 tona sredstava za dezinfekciju i dezinsekciju koje će se podijeliti u oko tisuću ugroženih domova. Ovlaštene sanitarne službe će provesti postupak u školama i vrtićima koji bi trebali početi ponovno raditi u četvrtak. Držat ćemo se uputa sanitarnih službi što se tiče cijelog grada. Što se pitke vode tiče, naše izvorište je u Doljanima i svaki dan se kontrolira tako da potvrđujem da je voda iz vodovoda sigurna za korištenje - kaže Jambo.  Na ispumpavanju vode iz kuća i drugih objekata sudjeluje devet vatrogasaca s pet vozila iz DIP-a Dubrovnik, Split i Šibenik.

Šteta se procjenjuje na 50 milijuna kuna

I novčana pomoć Metkoviću pristiže. U srijedu će, kako kaže Jambo, na račun grada sjesti milijun kuna od Vlade RH, od Konavala 100.000 kuna i iz Dubrovačkog primorja 50.000 kn. Prema prvim procjenama šteta od poplava iznosi 50 milijuna kuna.

- Samo na objektima je šteta 30-40 milijuna kuna. Što se tiče poljoprivrede, tek će se utvrđivati šteta. Samo mandarina, koje nisu bile obrane, otpisano je 25.000 tona. Kandidirat ćemo se za Fond solidarnosti Europske unije za koji do sada nismo ni znali. Čim komisija sve popiše i procijeni, a fotografirat ćemo svaki objekt, svaku štetu, poslat ćemo dokumentaciju na Ministarstvo regionalnog razvoja RH, koji bi trebao proslijediti zahtjev EU - rekao je Jambo. 

Dijele hranu, vodu i druge potrepštine

Gradonačelnik Metkovića tvrdi kako je Krizni stožer u organizaciji pomoći ugroženima napravio sve što je bilo moguće. Domaćinstva su dobila i najosnovnije namirnice. 

- U ponedjeljak je Karitas podijelio pakete s uljem, brašnom, mlijekom, vodom, sokovima i drugim potrepštinama u tisuću domova. Grad je uplatio sredstva za šest tona šećera i brašna te po šest tisuća litara ulja i mlijeka. Stiže i pomoć od donatora tako da vjerujem da je najgore prošlo - kaže Jambo. Crveni križ je već ranije organizirao nabavku i dostavu lijekova. Vatrogasci i Gorska služba spašavanja su stalno na terenu za svaki zahtjev građana s najugroženijeg dijela grada, pa makar se radilo i samo o prijevozu s jedne strane rijeke na drugu.

Redovne mjere obrane od poplave još su na snazi

I dalje su na snazi redovne mjere obrane od poplava za područje Dubrovačko-neretvanske županije, slivno područje Neretva-Korčula, izvještava DUZS. U ponedjeljak tijekom dana je vodostaj Neretve bio je u opadanju, osim što je malo porastao u večernjim satima zbog plime. Stožeri zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Metkovića zaprimili su manji broj poziva i zahtjeva građana sa ugroženog područja.

U Lici za stanovnike osigurani čamci

Vodostaj Like na Selištu u ponedjeljak je bio u opadanju, no i dalje je na snazi izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama. Na širem području Kosinja poplavljene su prometnice i Kosinjski most. Za stanovništvo je osiguran prijevoz čamcima, a angažirani su pripadnici postrojbe civilne zaštite opće namjene Općine Perušić, koji su osposobljeni za rukovanjem čamcem. Na terenu su predstavnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić, Stožera zaštite i spašavanja Općine Perušić, DVD-a Perušić, Crvenog križa Gospić i PP-a Gospić.

Vodostaji u Sisačko-moslovačkoj županiji u opadanju

Vodostaji Česme, Ilove, Kupe, Une i Orljave bili su u ponedjeljak u daljnjem opadanju. Ukinute su mjere izvanredne obrane od poplava za dionice mjerodavnih vodomjera Una - Hrvatska Kostajnica, a na snazi su i dalje izvanredne mjere za rijeku Savu-Jasenovac i retenciju Lonjsko polje-vodomjer Šašna Greda. Zbog vode na kolniku cesta Dvor-Hrvatska Kostajnica, na dionici Divuša - Kuljani i dalje je zatvorena za promet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Strava u Bjelovaru:  Muškarac ubio punicu, ženu ubo u vrat, a sebi presudio pred policajcima?
POLICIJA NA TERENU

Strava u Bjelovaru: Muškarac ubio punicu, ženu ubo u vrat, a sebi presudio pred policajcima?

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu
Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero  u bolnici
VATROGASCI SPAŠAVALI LJUDE

Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero u bolnici

Do prometne nesreće došlo je u subotu iza ponoći na autocesti A4 na 72. kilometru u smjeru Zagreba. Četvero ljudi prebacili su u KBC Zagreb i KB Dubrava