Obavijesti

News

Komentari 8

'Mi ćemo im šporke mudante svako malo vješati o tiramole'

'Mi ćemo im šporke mudante svako malo vješati o tiramole'
6

Stanari Geta jutros su izvjesili nove poruke gradonačelniku Opari, konzervatorima i komunalnim redarima.

Na tiramoli iznad vrta u Dominisovoj ulici u nedjelju ujutro osvanuli su transparenti, odnosno 'prosvjedna instalacija' koju su Getani nazvali 'Kako bi bilo vratiti se u prvobitno stanje'. 

Naime, jedan od aktivista koji se godinama brine o vrtu iz prosvjeda je izradio ilegalni puteljak i zidić te fontanu od stiropora koja je oduševila prolaznike, piše Dalmacija danas. Nakon tih instalacija sam se prijavio, kako bi Parkovi i nasadi preuzeli održavanje njihova vrta, što je bilo i obećanje splitskog gradonačelnika. Ubrzo je stiglo rješenje grada da se sve vrati u prvobitno stanje tj. da se uklone protupravne kamene ploče, betonirani zidići oko cvijeća i sve to u roku tjedan dana. 

Splićani izvjesili tiramole s porukama gradonačelniku

- . Mi se pitamo što je prvobitno stanje? Nama bi to bilo povratak škovacama i korovu. Bi li povratak u prvobitno stanje bilo rušenje bazena koji je sagrađen za potrebe turizma na vrhu kuće u našoj ulici - poručili su stanari, piše Dalmatinski portal.

Pobuna u Dalmaciji: 'Mi ćemo višat, a oni nek samo pivaju...'
Pobuna u Dalmaciji: 'Mi ćemo višat, a oni nek samo pivaju...'

Kako bi pokazali da se duh Geta nije izgubio, rekli su i da su uzeli stvarnu priču sa sredine prošlog stoljeća. 

- Jedna je naša pokojna susjeda glasila za damu lakog morala i da bi prekinula ćakule ljubomornih susjeda samo je jednoga jutra objesila natpis o tiramolu: “Šupjaće, nastavite li se praviti pametne i važne, sve će van šporke mudante vaših muževa Mare kurbetina povišat na svoju tiramolu”. Tako je pokojna Mare istjerala stvari na čistac i pokazala kako treba mesti ispred svojih vrata prvo. Mi smo odlučili naš Get pomest, samo što vidite, gradski očusi se grčevito drže kandžama za svoje fotelje i stoličice, ali ne brinite, mi ćemo im njihove šporke mudante/rabote, svako malo vješati o naše tiramole – poručili su.