Obavijesti

News

Komentari 19

'Mi ćemo reagirati ako će se Vlada rušiti protivno Ustavu'

'Mi ćemo reagirati ako će se Vlada rušiti protivno Ustavu'
1

Političarima bih poručio da se strogo drže slova i duha Ustava i da se ta legitimna politička borba, koja se odvija, odvija isključivo u okviru Ustava, rekao je predsjednik Ustavnog suda

VIDEO

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, rekao je u utorak za RTL kako se zasad sve odvija u skladu s Ustavom te da će reagirati samo ukoliko dođu u pitanje temeljne vrednote Ustava.

Poslao je i poruku političarima:
- Političarima bih poručio da se strogo drže slova i duha Ustava i da se ta legitimna politička borba, koja se odvija, odvija isključivo u okviru Ustava. Dok bude tako, Ustavni sud neće reagirati. Međutim, ukoliko bi se dogodilo da ustavni poredak i vladavina prava dođu u pitanje, našli bismo načina kako reagirati - rekao je Šeparović.

Na pitanje kada Ustavni sud mora reagirati, Šeparović je rekao: 'Ustavni sud će samo reagirati ukoliko dođu u pitanje temeljne vrednote Ustava. Recimo da se protuustavno sruši ili formira Vlada'.

Na činjenicu da je pitanje abortusa na Ustavnom sudu više od 20 godina, Šeparović odgovara: 

- Teško je opravdati da jedan predmet na Ustavnom sudu stoji toliko dugo. Međutim, imate jednu teoriju da je bolje da Ustavni sud šuti o nekim pitanjima. To su složena svjetonazorska pitanja koja samo izazivaju sukobe u društvu, a u biti nemaju neke praktične, ustavne vrijednosti. Dosadašnji predsjednici Ustavnog suda su ocijenili da nije vrijeme za to. Ja ću tražiti mišljenje sjednice i odlučit ću onako kako većina sudaca odluči. Ali mogu reći hrvatskoj javnosti da ćemo sigurno u ovom mandatu to riješiti.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.