Obavijesti

News

Komentari 345

"Mi neke stvari ipak moramo naplatiti jer nemamo izbora..."

 "Mi neke stvari ipak moramo naplatiti jer nemamo izbora..."
7

Naplatu krštenja, blagoslova i misnih nakana papa Franjo proglasio je skandalom koji je teško oprostiti. Hrvatski svećenici kažu da im svojim izjavama nanosi štetu

VIDEO

Papina propovijed u kojoj je osudio naplatu sakramenata i drugih crkvenih usluga u Hrvatskoj nije osobito dobro prošla baš kod svih vjernika.

- Mislim da je to sve prenapuhano. Papa to nije izgovorio u kontekstu u kojem su mediji prenijeli njegove izjave. On upozorava na zastranjenja, ali nije protiv realnog - rekao nam je don Anđelko Kaćunko.

Slaže se s Papom da Crkva nije poduzeće, ali tvrdi i da ne može eliminirati postojeću praksu. 

Takav poduzetnički mentalitet je u suprotnosti s učenjima vjere; Papa

Župnik Gojislav Kovačić iz Petrovine, kojeg su vjernici javno prozivali jer je naplaćivao svoje usluge, tvrdi da nije čuo propovijed, ali siguran je da je Papa htio reći da samo treba živjeti malo skromnije.

- U Hrvatskoj nema takse za krštenje djeteta, a sve ostale takse odredila je biskupska konferencija, a ne ja. Kad Papa s biskupima odredi drugačije, onda ćemo se toga držati - kaže župnik Kovačić

Glasnogovornik HBK nije nam se javio na telefon.

- Papa misli dobro, ali nama zapravo radi probleme u posljednje vrijeme jer će nas svi promatrati kroz to kakav automobil imamo, a mi nemamo puno novca i nismo rastrošni. Neke stvari moramo naplatiti jer nemamo izbora. Bilo bi dobro da smo izvanzemaljci pa da nemamo svakodnevnih troškova - komentirao je Mato Herceg, župnik crkve Svetog Trojstva u Krapinskim Toplicama.

Na internetskim stranicama varaždinske Župe svetog Nikole objavili su Taksovnik. Župnik Stjepan Najman odbio je razgovarati s nama o toj temi. A naplatu usluga prakticira i don Petar Mikić iz Ploča. On je prije dvije godine tražio od djece novac za nedolazak na misu, izostanak s vjeronauka i slično. U ponedjeljak se nije javljao na telefon, kao ni župnik Filip Vicić iz Novigrada na Dobri. On je propisao koliko koja kuća mora dati milodara, a popis onih koji su platili izvjesio je na vratima crkve. Netko je sprejem napisao "Lihvar" preko liste. 

Hrvatska za Katoličku crkvu svake godine iz proračuna izdvaja oko 600 milijuna kuna. Papa Franjo je u petak na misi u Domu svete Marte govorio o naplati sakramenata:

- Svećenike koji naplaćuju mise, krštenja, blagoslove i druge usluge treba suočiti s njihovim poduzetničkim mentalitetom koji je u suprotnosti s učenjima vjere.

U ponedjeljak je okupio suradnike koji će pripremiti preustroj vatikanske kurije. Smanjuje se broj administrativnih službi u cilju štednje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 345
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...