Obavijesti

News

Komentari 3

'Mi se ograđujemo od ispada uhićenog muškarca u Subotici'

'Mi se ograđujemo od ispada uhićenog muškarca u Subotici'
1

Lokalni mediji prenijeli su da je policija u nedjelju uhitila I.M., koji se sumnjiči da je na terasi svog stana u Subotici izvjesio zastavu Republike Hrvatske i s razglasa puštao pjesme Thompsona

VIDEO

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić odbacila je u utorak bilo kakvu povezanost hrvatske zajednice u Subotici sa Subotičaninom uhićenim zbog glasnog „puštanja“ Thompsonovih pjesama i isticanja hrvatske zastave na pravoslavni Uskrs.

„Ovaj čin nema nikakvu potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća kao ni vodstva hrvatske zajednice. Naprotiv, to je u suprotnosti s onim što mi promoviramo, a to su tolerancija i suživot“, izjavila je za hrvatske medije u Vojvodini čelnica HNV-a.

Lokalni mediji prenijeli su da je policija u nedjelju uhitila I.M., koji se sumnjiči da je na terasi svog stana u Subotici izvjesio zastavu Republike Hrvatske i s razglasa puštao nacionalističke pjesme Marka Perkovića Thompsona, što je uznemirilo građane.

Oni su objavili da se incident dogodio u subotičkom naselju „Prozivka“, te da je riječ o osobi koja je poznata policiji po incidentima i drugim ispadima.

Puštao je Thompsona i izvjesio hrvatsku zastavu u Subotici
Puštao je Thompsona i izvjesio hrvatsku zastavu u Subotici

Ranije je njegov čin osudio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, koji je na Twitteru napisao da netko od Subotice „hoće uporno napraviti grad slučaj kada je riječ o Hrvatima u Srbiji“.

„S ovim činom Hrvati u Subotici nemaju nikakve veze! S odgovornim djelovanjem uvijek! Očekujemo od policije da djeluje i kada je riječ o govoru mržnje na društvenim mrežama!“, naveo je Žigmanov.

Ovaj ispad, koji su zabilježili gotovo svi mediji u Vojvodini i Srbiji, ukazuje na to kako se o hrvatskoj zajednici gotovo po pravilu incidentno izvještava, kazala je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća.

HNV ima velik broj pozitivnih akcija, aktivnosti i programa u različitim područjima djelovanja, na koje često poziva medije, ističe Vojnić, dodajući da se takvom pozivu gotovo nitko od nacionalnih, pa čak ni lokalnih medija ne odaziva. "Ali kada se dogode incidenti, poput ovoga u Subotici, ili događaji koji imaju negativan kontekst, informacija se o tome proširi brzinom svjetlosti kroz skoro sve medije u Srbiji, pa i Hrvatskoj“, navela je predsjednica HNV-a.

Dodaje da se tako stvara slika o Hrvatima koja nije realna. „A puno je pozitivnih primjera iz života naše zajednice, no oni gotovo u potpunosti ostaju nevidljivi za širu javnost“, zaključila je Vojnić.

U vodstvu hrvatske zajednice takve tvrdnje potkrepljuju istraživanjima koja pokazuju da su Hrvati „najomraženija“ nacionalna manjina u Srbiji, po čemu su pretekli Albance, prema kojima je do sada postojala najveća etnička distanca.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava