Obavijesti

News

Komentari 53

'Mi smo brana desnici'. Sandra Benčić upozorava birače da je glas za SDP glas za Most i DP

'Mi smo brana desnici'. Sandra Benčić upozorava birače da je glas za SDP glas za Most i DP

"Za nas ne dolazi u obzir, za razliku od svih drugih aktera, da podržimo na bilo koji način dolazak desnice na vlast", rekla je Benčić u nadi da će popraviti rejting prije izbora. Ali je i stavila birače ljevice pred dilemu.

VIDEO

"Mi ćemo biti brana dolasku desnice na vlast", poručila je Sandra Benčić, premijerska kandidatkinja Možemo!, ove nedjelje na N1 televiziji.

A što je sa SDP-om i Zoranom Milanovićem?

Benčić je deset dana prije izbora položila zakletvu koju drugi nisu bili spremni izgovoriti.

"Za nas ne dolazi u obzir, za razliku od svih drugih aktera, da podržimo na bilo koji način dolazak desnice u Vladu ili većinu", dodala je kandidatkinja Možemo!.

Znači, "svi drugi akteri" spremni su podržati dolazak desnice u vladajuću većinu. Čak i oni koji se otimaju za glasove na ljevici.

"Ne želimo taktizirati", dodaje Benčić. "Želimo jasno dati do znanja građanima kad nama daju glas, kamo taj glas ide". Jer tko zna kamo bi mogli otići glasovi SDP-ovaca.

I tako, Benčić je postavila možda najteže pitanje za sve glasače lijevo od centra: je li glas za Milanovića i SDP ujedno i glas za Domovinski pokret i Most?

Zašto sad govori?

Naravno, može se raspravljati o tome bi li Sandra Benčić dala ovakvu zakletvu da je potpisala predizbornu koaliciju sa SDP-om i Milanovićem ili bi se pritajila i ušutjela kao što su to učinili drugi SDP-ovi partneri, strateški razmješteni na ulaznim mjestama izbornih lista. 

I je li ovo tek očajnički potez kojim se nastoji kompenzirati nezavidan rejting u anketama?

Kako god bilo, Benčić si danas može priuštiti taj luksuz da odvuče stranku još ulijevo, distancira se od "taktiziranja" SDP-a i Milanovića, dodvori se zbunjenim ljevičarima i okači svoju principijelnu letvicu na sam vrh moralne bandere.

Ovo bi također moglo značiti i da Možemo! neće podržati čak ni manjinsku vladu SDP-a, Mosta i Domovinskog pokreta iz saborskih klupa, bez ulaska u vladajuću koaliciju.

Jer, kako smo čuli ove nedjelje, Benčić i Možemo! brana su dolasku desnice na vlast.

Zokijev miraz

A ta desnica dolazi u potencijalnu lijevu koaliciju kao Milanovićev miraz. Upravo je on nedavno ustvrdio da mu je Domovinski pokret "deset puta bliži od HDZ-a", a s Mostovcima je udarao po Vladi u vrijeme antivakserske histerije, "Covida kao karijesa" i rušenja pandemijskih mjera, dok sada s njima huška protiv migranata.

SDP je to prihvatio kao što je navikao prihvaćati Milanovićeve direktive. 

Benčić je ovime stavila birače SDP-a pred težak izbor, a ljevičarima poručila kako su njihovi glasovi sigurni u taboru Možemo!. 

Zanimljivo, Benčić je ovime bliža Andreju Plenkoviću koji se također u nekoliko navrata javno zakleo kako neće postizborno koalirati s Mostom i Domovinskim pokretom. Ali i koji je primijenio Sanaderovu taktiku eliminiranja konkurencije zdesna, poručivši kako je "glas za DP, glas za SDP".

Tko zna, možda ćemo nakon izbora vidjeti kako Možemo! diže ruku za HDZ.

Nespojiva suradnja

Zbog čega je nespojiva koalicija ljevice i desnice na ovim izborima?

Benčić je u intervjuu apostrofirala odnos prema pitanju jednakosti svih građana, ali tu spada i odnos prema ljudskim pravima, osobnim slobodama, pravima žena i manjina, transrodnim osobama, prema pobačaju, prema Rusiji i Ukrajini, prema Europskoj uniji i NATO savezu, prema migrantima i strancima...

Svi su protiv korupcije i svi su protiv HDZ-a. Ali što se skriva iza toga?

Sandra Benčić postavila je birače lijevo od centra pred dilemu: hoće li glasati za Možemo! protiv desnice ili za SDP i desnicu?

Težak izbor na desnici

No istodobno, i stranke desnice (više Most, manje DP) signalizirale su kako nisu baš spremne ući u savez s ljevicom, pogotovo s Možemo!, pa njezini birači također imaju težak izbor: hoće li nakon izbora kao partnera prihvatiti HDZ s liberalnijim Plenkovićem ili SDP s desnijim Milanovićem?

I naravno, tek će se vidjeti jesu li i biračima ljevice i biračima desnice važniji ideologija, svjetonazor, politika, programi ili je ipak sve podređeno samo jednom jedinom cilju, rušenju HDZ-a i osvajanju vlasti.

Uglavnom, u ovom trenutku u predizbornoj kampanji svi kandidati i sve stranke, uključujući i HDZ, obraćaju se samo svojim biračima. Tek nakon izbora obraćat će se jedni drugima. Prodajući staru mantru kako nakon glasanja nema kajanja.

Ili možda ipak ima?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu