Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
148 komentara

Miče piramidu: Stiže spomenik Tuđmanu u kamenu i bronci

Iz Vukovarske ulice miče se spomenik "Granit koji pamti", odnosno poznata "piramida" postavljena 1994. godine. Tu će doći spomenik Tuđmanu autora Kuzme Kovačića

Foto: Sanjin Strukić/Borna Filić
148 komentara

"Možete mi evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam." 

Taj citat iz zatvorskog dnevnika Franje Tuđmana, ispisan u bronci, bit će sastavni dio spomenika prvom hrvatskom predsjedniku, za čije je postavljanje Grad Zagreb ovih dana raspisao javni natječaj. Spomenik će biti izrađen prema rješenju akademskog kipara Kuzme Kovačića.

Spomenik Tuđmanu svoje će mjesto naći na križanju Ulice Hrvatske bratske zajednice i Avenije Većeslava Holjevca, odnosno na mjestu gdje se od 1994. godine nalazi spomenik "Granit koji pamti".

Foto: Borna Filic/PIXSELL Mjesto na koje dolazi spomenik

Bronca, LED rasvjeta, bijeli kamen

Kako stoji u natječaju "nakon premještanja piramide „granit koji pamti“, te uređenje pješačkog pristupa i platoa oko spomenika, 
plato i pristupna staza, bit će izvedeni kao montažne armirano betonske kocke, gabarita 600x600cm, visine  bruto 25 i 70cm. Raster od 6m naglašen je fugama između kocaka, izvedenim u trakama od punog profila bronce, a djelomično profilom LED linijske rasvjete. 

Foto: Borna Filic/PIXSELL Bandić i Kuzma Kovačić potpisuju ugovor
Kocke se slažu u kompoziciju, sa visinskim pomacima, na način da su neke potpuno utopljene u teren, u razini sa travnjakom, a dio se kocaka izdiže iz terena, kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom, mogle poslužiti kao klupe za sjedenje. 
Time se postiže vizualna čistoća zone oko kipa, pročišćena od klasične urbane opreme.
Površinska obrada i boja,  montažnih armiranobetonskih ploča, pretpostavlja se ista kao opločenje staza na fontanama."

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Postament  spomenika izvest će se od masivnog kamenog bloka 140x140x162cm.     
Predviđeni kamen je „Cashmir White “, paljen i pjeskareni. Na granitni postament će se staviti tekst " Dr.FRANJO TUĐMAN – prvi hrvatski predsjednik  14.05.1922 – 10.12.1999" i grb u bronci.

Petek: Bandić je sve prisniji s HDZ-om

Na najavu gradnje spomenika reagirao je odmah zastupnik u gradskoj skupštini Renato Petek.

- U ovom je slučaju jasno vidljivo kako se spomenik Franji Tuđmanu u planovima "pomicao" sve više prema centru grada, od kada je gradonačelnik Bandić u koaliciji s HDZ-om. Iako je Bandić za lokaciju spomenika još davno odredio Trg Franje Tuđmana nakon što se isti uredi (još jedno neispunjeno obećanje), odluka se mijenjala kako je suradnja između Bandića i HDZ-a postaja sve prisnija, a rezultirala i formalnom koalicijom 2015. godine, prvo na državnoj, a potom i gradskoj razini.

Nakon što je ispunio snove drugom koalicijskom partneru, Zlatku Hasanbegoviću za kontrolom gradske kulturne politike imenovanjem gđe. Lederer na mjesto pročelnice Ureda za kulturu, mediji pišu kako se kreće i u realizaciju želje drugog partnera, HDZ-a. Naime, zna Bandić da jedino HDZ-ova Vlada može ispuniti manjak od 365 milijuna kuna u gradskoj blagajni iz 2017. godine, što je grad u 2018. planirao popuniti prodajom državi udio u APIS-u za više od 330 milijuna kuna.

Spomenik Tuđman bi trebao, prema natječajnoj dokumentaciji, biti leđima okrenut fontanama, a gledati prema budućem Spomeniku domovini, koji Bandić planira postaviti između zgrade Gradske uprave i Lisinskog. Spomenik se planira postaviti na mjesto granitne piramide autora Branka Silađina pod imenom 'Granit koji pamti' koji je 1994. godine postavio tadašnji gradonačelnik Zagreba Branko Mikša povodom 900. obljetnice osnutka Zagrebačke biskupije i Grada Zagreba.

Sve osobe iz hrvatske povijesti trebaju zauzeti i imati prikladno mjesto, tako i prvi predsjednik RH, Franjo Tuđman. No sve treba raditi sukladno planu i strategiji, pa tako i postavljanje spomenika te imenovanje trgova i ulica. Ovako se nastavlja raditi hirovito, isključivo prema dnevnim političkim potrebama i (ne)prilikama. Jer da se radi planski i strateški, i Tito bi u gradu imao svoje mjesto - napisao je Petek na svom facebook profilu,

 

 

 

 

Spomenik Tuđmanu na mjestu granitne piramide uz fontane Time gradonačelnik ispunjava želje HDZ-a U ovom je slučaju...

Objavljuje Renato PetekUtorak, 21. kolovoza 2018.

 

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message