Obavijesti

News

Komentari 0

Micotakis želi novi mandat na neizvjesnim izborima u Grčkoj

Micotakis želi novi mandat na neizvjesnim izborima u Grčkoj

Moguće je da će Grčka imati naknadne izbore početkom srpnja i koristiti novi sustav koji bi pobjedniku dodijelio dodatna mjesta u parlamentu

VIDEO

Grci izlaze u nedjelju na najneizvjesnije nacionalne izbore u posljednjem desetljeću koji će vjerojatno dovesti do dodatnih izbora.

Konzervativni premijer u odlasku Kiriakos Micotakis ima prednost od otprilike šest posto nad najbližim rivalom, ljevičarskim bivšim premijerom Aleksisom Ciprasom.

No prema izbornim pravilima proporcionalne zastupljenosti, ne očekuje se da će ijedna stranka pobijediti s dovoljno velikom razlikom da osigura apsolutnu većinu u parlamentu s 300 mjesta.

Moguće je da će Grčka imati naknadne izbore početkom srpnja i koristiti novi sustav koji bi pobjedniku dodijelio dodatna mjesta u parlamentu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Brod s 400 migranata pluta između Malte i Grčke: Još nisu pokrenuli akciju spašavanja
Brod s 400 migranata pluta između Malte i Grčke: Još nisu pokrenuli akciju spašavanja

Micotakis, koji u kampanji obećava četiri godine smanjenja poreza, oživljavanje turizma i stabilan rast, upozorio je da bi uskraćivanje snažnog mandata njegovoj Novoj demokraciji dovelo do "paralize" u jeku međunarodne neizvjesnosti.

"Trenutačno nema drugog vjerodostojnog prijedloga izuzev samostalne Nove demokracije (vlade)", rekao je 55-godišnjak za list Kathimerini prošlog tjedna.

Cipras i njegova stranka Siriza obećali su vratiti povjerenje u zemlju potresenu skandalom zbog prisluškivanja koje su provodile sigurnosne službe i najgorom željezničkom nesrećom u Grčkoj u veljači u kojoj je poginulo 57 ljudi.

Cipras je 2015. godine vodio teške pregovore s Europskom unijom koji su Grčku gotovo izbacili iz eurozone.

Bugarske plaće i britanske cijene

"Demokracija uzvraća udarac kako bi srušila truli režim koji nama vlada", rekao je 48-godišnji ljevičar na izbornom skupu u nedjelju.

"(Micotakis) ne mari za mnoge, samo za moćne", rekao je Cipras.

Bili su potrebni uzastopni izbori 2012. godine prije nego što se mogla formirati koalicijska vlada Nove demokracije, socijalističke stranke Pasok i danas nepostojeće lijeve stranke Dimar.

Sada se grčka socijalistička stranka Pasok-Kinal koju je osnovao politički veteran Andreas Papandreou smatra potencijalnim koalicijskim saveznikom i Micotakisu i Ciprasu.

Grčka neće priznati Kosovo iako su se suzdržali u Vijeću Europe
Grčka neće priznati Kosovo iako su se suzdržali u Vijeću Europe

No čelnik stranke, bivši eurozastupnik Nikos Androulakis nije htio podržati ni jednog od svoja dva protukandidata za premijera.

"Borit ćemo se protiv svakoga tko potkopava javni interes", rekao je Androulakis.

Micotakisova stranka Nova demokracija obećala je daljnje povećanje mjesečne minimalne plaće na 1.000 eura, smanjenje nezaposlenosti i velika ulaganja u nedovoljno financiran javni zdravstveni sustav Grčke opterećen u pandemiji koronavirusa.

"Uvijek sam vjerovao da su potrebna dva četverogodišnja mandata da netko promijeni Grčku", rekao je Micotakis u travnju.

Cipras je obećao da će se boriti protiv inflacije, a za to krivi domaće "kartele". Najavio je da će povećati javnu potrošnju na obrazovanje i povećati plaće državnim službenicima i zdravstvenim radnicima.

"Grčka ima bugarske plaće i britanske cijene", rekao je Cipras prošlog tjedna.

Svaki deseti Grk neodlučan

Svaki deseti Grk ne zna za koga će glasati, a mnogi kažu da su razočarani politikom.

"Prvi put u životu još nisam odlučio za koga ću glasati. Možda ću ubaciti prazan listić", rekao je 30-godišnji Andreas, bivši pristaša Sirize.

"Tko misli na nas? Obećanja (iz kampanje) se ne ispunjavaju i naš svakodnevni život iz godine u godinu postaje sve gori", rekao je 62-godišnji Nikos Dimitriadis i požalio se da im mirovina ne potraje cijeli mjesec.

Grčki košarkaš preminuo u 29. godini od posljedica karcinoma
Grčki košarkaš preminuo u 29. godini od posljedica karcinoma

Micotakis nikad nije izgubio od Ciprasa. Pobijedio ga je tri puta - na nacionalnoj, lokalnoj i europskoj razini.

"Kad smo u Sjedinjenim Državama igrali košarku, bilo je 'izgubio si i ispao si'", ismijavao je Micotakis svog protivnika prošlog tjedna.

Gotovo 10 milijuna Grka ima pravo glasa, a gotovo 440.000 16-godišnjih Grka glasat će prvi put.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u