Obavijesti

News

Komentari 165

Mijenjajte zakon! Stranke što više troše, više love dobivaju

Mijenjajte zakon! Stranke što više troše, više love dobivaju
3

Stranke štiti zakon te dobivaju postotak od Vladine potrošnje. Javno se zalažu za štednju, ali ne žele se odreći privilegije da poreznim obveznicima uzmu 55 mil. kn

VIDEO

Dok građani jedva spajaju kraj s krajem, stranke dobivaju više novca. Što Vlada više troši i kad ministri kupe nove automobile ili se sele u luksuzne prostore više novca će otići svim strankama.

Takav apsurd Zakona o financiranju političke aktivnosti isplivao je na vidjelo nakon što je odlučeno da će stranke iz Sabora sljedeće godine dobiti 55 milijuna kuna, čak pet milijuna više nego ove. A nije bilo 1,5 milijuna kuna za sufinanciranje gladne djece. Zakon propisuje da strankama ide određeni postotak, 0,05 posto od ukupnih troškova poslovanja države. I to bez obzira na to je li se Hrvatska za taj dug zadužila, važno je samo da je novac prošle godine potrošen. Kako je država povećavala potrošnju, rastao je i iznos koji dijele stranke u Saboru.

Po zakonu su već i sljedeće godine trebale dobiti više od 60 milijuna kuna, ali je iznos smanjen. Zato će im se sve nadoknaditi 2016. i 2017., jer će svake godine dobiti po 61 milijun kuna.

- Zakon se može i mora promijeniti te ću to i predložiti - kaže zastupnica Jadranka Kosor.

Međutim, posljednji zakon je donijela upravo njezina, tada HDZ-ova vlada, 2011. godine. On je propisao 0,05 posto.

- Nisam kao premijerka mogla znati što je točno u zakonu. Sad ga proučavam i prepun je apsurdnih odredbi. U moje vrijeme mi smo se odrekli 10 posto novca koji smo dobili iz proračuna. Pozivam sve stranke da to i sad učine - kaže Jadranka Kosor.

Odredba da strankama ide postotak od državne potrošnje prvi put se pojavila u zakonu 1998. godine. Prije toga se računalo na drugačiji način. Te 1998. stranke su dobivale 0,056 posto potrošnje proračuna. Državna potrošnja tada je iznosila tek 42,5 milijarde kuna. Ove godine je 128 milijardi. Stranke su te 1998. godine zato dobile oko 24 milijuna kuna, a sljedeće 55 milijuna. Unatoč tom golemom rastu, Vlada ipak ne planira promijeniti zakon.

- Više puta smo ponovili stav da je bolje da se stranke financiraju javnim novcem nego privatnim donacijama. Nećemo mijenjati odredbu - rekao je ministar uprave Arsen Bauk (SDP).

Na pitanje zašto se ne bi financirali više članarinama, nije dao direktni odgovor. Samo je poručio da oni prikupe najviše članarina i da je to pitanje za one koji ne uspijevaju.

Aludirao je na HDZ koji je lani od navodnih 200.000 članova prikupio tek 2,5 milijuna kuna članarina, dakle oko kunu na mjesec po članu! Zato su iz državnog i lokalnih proračuna dobili lani čak 34,1 milijun. Slično je i s SDP-om koji je od 38.500 članova prikupio 3,3 milijuna, a i iz državnih i lokalnih proračuna dobio 30,4 milijuna. HNS od članarina prikupi 1,44 milijuna, a sedam milijuna dobije iz proračuna. Stranke imaju pravo i na novac za svakog vijećnika u općini, županiji i gradu. Uz sve, plaćaju im se i troškovi izborne kampanje. Samo plaće 151 saborskog zastupnika stoje nas još 49 milijuna kuna, a pet milijuna dobivaju za dodatne troškove, poput stanovanja i putovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 165
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao