Obavijesti

News

Komentari 2

Potvrdili: U Zagreb može doći voziti 267 novih taksista

Potvrdili: U Zagreb može doći voziti 267 novih taksista
13

Maksimalna početna cijena bit će 16 kuna, dok je svaki kilometar vožnje dodatnih 6 kuna. Minimalnu cijenu nisu odredili. Boris Šprem zatražio je zaštitu za obitelj

VIDEO

Gradska skupština nakon maratonske sjednice konačno je izglasala odluku o liberalizaciji tržišta taksi-usluga, kojom se dopušta dolazak novih 267 taksista. Maksimalna početna cijena postavljena je na 16 kuna, dok je svaki kilometar vožnje dodatnih 6 kuna, a minimalne cijene nema. Odluku je podržalo 28 zastpnika, pet ih je bilo protiv iz HSS-a i HSLS-a, dok je HDZ bio sudržan. 

Nakon što su ga neki od taksista vrijeđali i skoro nasrnuli na njega, predsjednik Skupštine Boris Šprem je zatražio zaštitu za svoju obitelj.

- Svoju obitelj ću čuvati, a sebi neću tražiti zaštitu. Mene možete i prebiti - rekao je Šprem na uvrede taksista.

Mirsad Hukić, glasnogovornik udruženja taksista, nakon odluke Skupštine rekao je kako mu je žao što taksiste nitko nije slušao zadnjih 10 godina.

- Gospodin Šprem za traženje zaštite ima svoje razloge, a hoćemo li štrajk nastaviti, vidjet ćemo nakon što se sastane Upravni odbor i donese nove zaključke. Mi pozivamo na nenasilje, jer nismo došli vršiti nasilje i teror, nego čuti odgovor o onome što tražimo 10 godina - rekao je Hukić i dodao da su oni za liberalizaciju tržišta i za konkurenciju, ali žele spriječiti da netko na brzinu skupi novce i nestane.

- Mislimo na to da možda neće plaćati radnike, doprinose, a nas koji pošteno radimo, pomest će sa tržišta - rekao je Hukić, koji je izjave zastupnika da nitko neće izgubiti posao, komentirao tvrdnjom da je slovo na papiru jedno, a stvarnost drugo. 

Taksisti su najavili da će do daljnjega ostati ispred Skupštine.

Taksisti: Je... vam mater, vidjet ćete što su purgeri 

Oko 50 vozača taksija u utorak je blokiralo ulaz u zagrebačku Gradsku skupštinu. Oni su opet u štrajku i ističu kako nemaju monopol u Zagrebu. Naglasili su kako će prevoziti samo trudnice i bolesne koji trebaju na pregled u bolnicu. Oko 12 sati pred zgradu Gradske skupštine stigla je pauk služba Zagrebparkinga i policija koja zapisuje tablice taksista jer okupljanje nisu prijavili. Zagrebački taksisti tvrde da će njih 1035 izgubiti posao ako u Zagreb dođe još jedna taksi tvrtka.

- Je... vam mater. Vidjet ćete što su Purgeri - vikali su taksisti dok je u Skupštinu ulazio Kosta Minovski, vlasnik riječkog Taksi Cammea, sa svoja četiri djelatnika. Iz Rijeke je došao svojim taksijem kojeg je sparkirao u garažu na Tuškancu.

- Došli smo na posao, a radit ćemo čim Skupština odobri prijedlog. Kupili smo 100 taksija i sada samo čekamo da stignu - rekao je Minovski dok su policajci oblačili svoje specijalne uniforme. Policajci  su priveli jednog taksista (48) u Mesničkoj ulici jer je odbio poslušati njihovu zapovijed. Osim pred Skupštinom taksisti su se okupili u Mesničkoj i na Iblerovom trgu. Iz ZET-a javljaju kako je zbog prosvjeda taksista otežan tramvajski promet u užem centru Zagreba. Tramvaji tako kasne i po 30 minuta. Autobusna linija 150 koja od Tuškanca vozi prema Gornjem gradu i dalje je u prekidu.

- Ja vjerujem da će Skupština i Grad naći kompromis oko taksista. Ja sam vječni optimist. Što se tiče aktivnog otpora taksista, u ovom gradu ne smije ništa stajati - rekao je Bandić. Dok je izlazio iz Gradske skupštine taksisti su mu pljeskali i trubli. Iako su na početku sjednice zastupnici odbili uvrstiti gradonačelnikov prijedlog o autotaksi prijevozu koji glasi 1 naprema 650, podržali su ga samo HSS i HDZ, a HSLS je naknadno predao plan s istim omjerom. Šef HSLS-a Darinko Kosor kazao je da je to razuman omjer jer bi po njemu na zagrebačke ulice došlo 172 nova taksija, a ne 272 koliko bi ih došlo prema SDP-ovom planu.

Jasen Mesić iz HDZ-a apelirao je na mirno rješenje bez nasilja oko donošenja odluke o liberalizaciji tržišta, aludirajući na pokušaj napada nekolicine taksista na Šprema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fic je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fic je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192