Obavijesti

News

Komentari 652

Milanović: Ako nekome smeta Gay pride, neka okrene glavu

Milanović: Ako nekome smeta Gay pride, neka okrene glavu
1

Pozivam Splićane da budemo tolerantni, pa, ako treba, okreni glavu ako ti smeta, ali to ne ugrožava tvoj prostor slobode, čovječe! Ipak je to ljudski, rekao je premijer

VIDEO

Premijer Zoran Milanović je u intervjuu za Mediaservis pozvao Splićane na toleranciju za vrijeme subotnjeg Gay Pridea, ističući kako će on i njegova vlada nastojati 'širiti prostor slobode gdje god ocijenimo da to ne vrijeđa ničiji tuđi prostor, njegova ili njezina prava i slobode, a ovdje smatramo da je riječ o jednom par excellance primjeru gdje prava gay zajednice ne zadiru ni u čija prava', javlja Slobodna Dalmacija

O stavovima i ponašanju Splićana premijer je kazao: 

- Pa Splićani su inače jedan nevjerojatno energičan i talentiran svijet, ali katkad i prijek. Vidjeli smo kako su rezonirali na zadnjim izborima, dakle ipak proeuropski, pri čemu ne mislim za one koji su glasali za HDZ da su nazadni ili da nisu proeuropski, nego su naprosto drukčiji. Zato pozivam da budemo tolerantni, pa, ako treba, okreni glavu ako ti smeta, ali to ne ugrožava tvoj prostor slobode, čovječe! Ipak je to ljudski - pozvao je na toleranciju Milanović. 

'Najsretniji bi bio da se o Gay Prideu uopće ne priča'

Kako prenosi , premijer je rekao i da će oči Europske unije biti usmjerene na Split Pride koji je prošle godine protekao u ozračju govora mržnje i netrpeljivosti prema drukčijem. 

- Gay Pride je dio demokratske standardne prakse u civiliziranim zemljama Europske unije i Amerike. I politika ove Vlade je da malo širi taj prostor slobode, vodeći računa o tome da ovo društvo nije isto kao nizozemsko, ali da moramo širiti prostor slobode - rekao je premijer i  dodao kako bi on bio najsretniji da se o Gay Prideu uopće ne priča, odnosno da je nepotreban.

'Gay populaciju treba prihvatiti ljudski, to nije nikakav defekt'

- Nažalost, on je potreban upravo zbog jedne populacije, koja nikoga ne ugrožava, koja je takva po prirodi i po Bogu. To treba prihvatiti ljudski, to nije nikakav defekt. To je drugačijost. Ta je populacija zbog silnih frustracija, mržnje i proganjanja naprosto osjetila potrebu izaći na ulicu. I danas slušamo nevjerojatne besmislice na njihov račun, čak i u Hrvatskom saboru, i mislim si, vjeruju li zaista ti ljudi u to što govore ili žele naprosto potpaliti one najniže instinkte u čovjeku? To su niski instinkti. 

Podrug: Ovo što ministar čini je akt političkog nasilja

Splitski gradski vijećnik Luka Podrug (HČSP) zatražio je jutros očitovanje Vijeća o subotnjem Gay Prideu i, kako je rekao, činjenici da ministar Ranko Ostojić ne priznaje legitimnu odluku o održavanju Pridea. 

- S Grada Splita treba skinuti odgovornost za izgrede koje ovaj ministar očito priželjkuje. Ovo je izuzetno ozbiljan nesporazum koji može izazvati vrlo teške posljedice. Ovo što ministar čini je akt političkog nasilja. U nijednom gradu ministar ne može određivati gdje će se održavati skup. Ovo će za posljedicu imati kaznenu i prekršajnu odgovornost - kazao je Podrug, piše Slobodna Dalmacija. 

Njemu su usprotivili vijećnici lijeve koalicije SDP-HNS, dok ga je HDZ podržao. Nakon desetak minuta rasprave vladajuća većina je izglasala zaključak u kojem se "izražava prosvjed zbog ponašanja ministra Ranka Ostojića i poziva građane na dostojanstveno ponašanje"

Delegacija EU: Zabrinuti smo zbog homofobnih izjava

Delegacija EU-a u Hrvatskoj izvijestila je da s pozornošću prati pripreme oko organizacije Gay Pridea koji bi trebao biti u subotu u Splitu. Naglasili su važnost poštivanja ljudskih prava i zabrane bilo kakve diskriminacije temeljene između ostaloga na seksualnoj orijentaciji. U izjavi su podsjetili da Povelja temeljnih prava Europske unije jamči pravo na slobodu izražavanja i pravo na mirno okupljanje. 

"Delegacija EU-a pozdravlja izjave hrvatskih vlasti, uključujući i predsjednika Ivu Josipovića, naglašavajući važnost koje one predstavljaju u promicanju kulture tolerancije u Hrvatskoj. U isto vrijeme, Delegacija EU-a izražava zabrinutost zbog homofobnih izjava predstavnika lokalnih vlasti", stoji u izjavi.

Dodali su kako su uvjereni da će Vlada RH poduzeti sve primjerene mjere kako bi osigurala da Pride u Splitu prođe bez incidenata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 652
VIDEO

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'
LASAGNOMANIJA

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'

ZET uz natpis 'Rim Tim Tagi Dim' na svim pokazivačima vremena dolaska tramvaja u Zagrebu podržao Baby Lasagnu: 'Komentar ZET-a na to je: 'Mjau'

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...
KRONIKE POVJESNIČARA

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...

Tijekom 1984. raspisan je novi, ujedno i posljednji natječaj za jugoslavensku himnu
Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura
IMOVINSKI POKRET

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura

Plus+ NOVI EXPRESS Analiza imovinskih kartica i javno dostupnih podatka o poslovnim aktivnostima važnijih pripadnika Domovinskog pokreta, novih partnera u vladi HDZ-a