Obavijesti

News

Komentari 190

Zoran Milanović: Pred nama je milenijsko pitanje za ili protiv

Zoran Milanović: Pred nama je milenijsko pitanje za ili protiv
10

Odluka o pridruživanju EU važna je kao i odluka o osamostaljenju države, rekao je Boris Šprem. Politički vrh obilježio je 20. obljetnicu priznanja RH u središtu Zagreba

VIDEO

Na Cvjetnom trgu u središtu Zagreba započelo je slavlje 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. 

Premijer Milanović rekao je kako je važno obilježiti ovaj datum.

- Nažalost, neke ružnije datume pamtim više, ali se nadam da toga više neće biti. Pred nama je milenijsko pitanje "za" ili "protiv" - kazao je Milanović, te napomenuo da sljedeću nedjelju moramo dokazati svoju klasu.

Prisjetio se kako se osjećao prije 20 godina, na dan kada je Hrvatska postala međunarodno priznata zemlja. Za Novu TV je priznao da je bio pod dojmom onoga što se događalo ranije. 

- Gdje sam bio kada je pao Vukovar znam, ali gdje sam bio kada je RH priznata, ne znam. Znam da sam bio u Zagrebu - rekao je Milanović i dodao kako se i današnje obilježavanje 20. obljetnice odvija u ambijentu pripreme referenduma oko ulaska u EU.

Istaknuo je i kako se boji da će se na referendumu odbaciti ulazak Hrvatske u Europsku uniju te je poručio građanima neka izađu na glasovanje.

- Platili smo visoku cijenu, a neke godine smo potrošili na neke druge stvari. Čeka nas borba priznanja da smo klasa, a to moramo izboriti sami. Izađite i podržite - poručio je premijer.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da je ovo tek početak slavlja jer je Hrvatska tijekom 1992. godine pristupila i UN-u.

- Važno je istaknuti da smo 1992. zapravo priznati kao građani i nadam se da ćemo Hrvatsku osigurati zauvijek odgovorom "da" na referendumu i tako postići stabilnost i ekonomski razvoj - rekla je Pusić.

Razvoj Lijepe naše kroz dva desetljeće prokomentirao je danski veleposlanik Bo Eric Weber.

- Vrlo je brzo prošlo 20 godina. 1990. sam bio ovdje još prije Vukovara. Mi smo jedna od prvih država koja je priznala Hrvatsku, a na to sam posebno ponosan - kazao je Weber.

Dodaje da se nada da će se Hrvatska ubrzo pridružiti europskoj obitelji, jer je Unija politički projekt mira koji će osigurati prosperitet države. Napominje kako ćemo već uskoro biti ravnopravni u donošenju odluka i predlaganju novih ideja, kao što je to i Danska, koja danas ima 5 milijuna stanovnika.

Predsjednik Sabora Boris Šprem smatra da je odluka o pridruživanju Europskoj uniji važna kao i odluka koju su građani donijeli 1991. godine o osamostaljenju države

Predsjednik Republike Ivo Josipović također se fokusirao na pitanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju, te napomenuo kako je Hrvatska danas bolje nego što je bila prije, ali da će se sljedeće nedjelje odlučivati o tome hoćemo li da budemo još bolja.

Proslavi su između ostalih nazočili i Nenad Stazić, Mirando Mrsić, Ranko Ostojić, Ante Kontromanović, Milanka Opačić i Igor Dragovan, kao i članovi stare Vlade Jadranka Kosor, Đuro Popijač i Davor Božinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 190
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao