Obavijesti

News

Komentari 118

Milanović je nagovarao Mrak: 'Odustani od utrke za Zagreb'

Milanović je nagovarao Mrak: 'Odustani od utrke za Zagreb'
1

Ostavila ga: Bili su zatvoreni 45 minuta u uredu. Premijer je tražio da se povuče, no HNS-ova ministrica rezolutno ga je odbila. On smatra da ona nema karizme...

VIDEO

HNS-ova ministrica Anka Mrak Taritaš našla se pod dvostrukim pritiskom da ipak povuče svoju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba. U SDP-u smatraju da bi trebali ići zajedno s njima, a i dio HNS-a je protiv toga da izađe samostalno.

Potvrdio nam je to izvor iz HNS-a, koji otkriva da je prošli mjesec osobno premijer Zoran Milanović pozvao ministricu na sastanak, koji je trajao 45 minuta.

- Tražio je da se povuče, a ona je to rezolutno odbila. Drži da HNS treba izaći sam u Zagrebu jer stranka to nije uradila na tri zadnja ciklusa, kad nismo imali svoga kandidata – kaže nam izvor iz HNS-a.

Naš izvor nam prepričava da joj je Milanović zamjerio nedostatak karizme za vođenje grada jer se radi o drukčijem sustavu nego u ministarstvu. Ona je unatoč tome ostala pri svojoj odluci...

U slučaju da dođe do izbora u Zagrebu ako Milan Bandić podnese ostavku, činjenica je da vrh SDP-a smatra da nema jakoga kandidata koji bi sigurno mogao ući u drugi krug. Davor Bernardić, koji vodi zagrebački SDP, trebao bi biti kandidat, ali on i Milanović nisu u dobrim odnosima. Predsjednik stranke ga je prošli put zamijenio Rajkom Ostojićem, koji je također izgubio izbore. Mrak Taritaš se nametnula kao sposobna ministrica koja uživa ugled u javnosti. Milanović će navodno pustiti Bernardića da se kandidira, pa čak je spreman i na poraz, ali ipak ne želi potpuni poraz. Ako bi se Bandić ponovno kandidirao, svjestan je da bi ga Bernardić sam teško pobijedio.

Ali daleko veći uspjeh bi bio kad bi Mrak Taritaš išla kao zamjenica Bernardića, a pogotovo je to važno ako budu paralelno izbori i za Skupštinu. Tad i ako ne pobijedi, jak gradonačelnički kandidat osigurava više mjesta u Skupštini, koja kontrolira gradonačelnika. Zato je SDP-u važno dobiti što više glasova, a pokazati i da koalicija funkcionira prije parlamentarnih izbora.

HNS-ovci kažu da SDP pritišće i vrh HNS-a da promijeni svoju odluku i da proba nagovoriti Mrak Tartiaš na koaliciju. U nju je zove i sam Davor Bernardić.

Mrak Taritaš nema jedinstvenu potporu u središnjici stranke i postoji struja kojoj njeno jačanje ne odgovara, otkriva također izvor iz HNS-a.

Suradnici Mrak Taritaš se boje da bi Vesna Pusić, da sačuva nacionalnu koaliciju sa SDP-om i unese mir u stranku, mogla okrenuti leđa Mrak Taritaš. Tad bi se, uvjeravaju, stranka raspuknula u Zagrebu. A Zagreb je ostao koliko-toliko uporište nakon što su na sjeveru Hrvatske HNS oslabili Reformisti bivšeg čelnika HNS-a Radimira Čačića. Zbog toga je vodstvu HNS-a važno da ostanu u koaliciji sa SDP-om na nacionalnoj razini.

Izvor iz SDP-a je potvrdio da se vode razgovori i uvjeren je da će HNS na kraju pristati na zajedničku koaliciju u Zagrebu. Smatra da bi to bilo dobro za obje stranke. Razumije želju HNS-a da samostalno testira svoju snagu, ali...

- Oni mogu zagrabiti samo u isto biračko tijelo kao i SDP, neće sigurno dobiti glasače HDZ-a. Uvjeren sam da će na kraju, ako dođe do izbora u Zagrebu, biti zajednička koalicija. Izbori u Zagrebu su važni kao i u Hrvatskoj – kaže nam taj izvor.

U novom tjedniku Express objavljujemo i intervju s Mrak Taritaš, u kojem ne isključuje kandidaturu za predsjednicu HNS-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature