News

Komentari 312

Zoran Milanović: Imamo lošu osobinu da deremo srednji sloj

Zoran Milanović: Imamo lošu osobinu da deremo srednji sloj

Upitan za komentar na intervju suca Ivana Turudića u kojem je kritizirao aktualnu vlast, premijer Milanović je kratko rekao da je to stvar pravosudnih instituacija

Premijer Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici općine Jelsa na Hvaru. Upitan za komentar na intervju suca Ivana Turudića za Večernji list u kojem je kritizirao aktualnu vlast, rekao je da je to stvar pravosuđa, javlja HRT.

- Ja to ne čitam niti mogu komentirati. U Hrvatskoj ima samo na županijskoj razini 250 sutkinja i 150 sudaca, odlučuju o važnim predmetima, trebali bi govoriti o svojim presudama, to je njihov posao, ono drugo je stvar pravosuđa i tu Vlada nema nikakvog utjecaja -  rekao je.

'Sud donese odluke koje nam nisu po volji, ali moraš ih provesti'

Na pitanje kako komentira odluku Ustavnog suda prema kojoj se neće održati referendum o ćirilici, rekao je da je Ustavni sud prihvatio argumente Vlade.

- Po takvim pravilima igramo. Zna se dogoditi da Ustavni sud donese odluke koje nama nisu po volji, opet ih moraš provesti - rekao je Milanović, ne želeći komentirati kritiku vukovarskog  gradonačelnika Ivana Penave.

'Analize agencija treba uzimati sa zrncom skepticizma'

O sniženom rejtingu Milanović je rekao kako analize tih agencija treba uzimati sa zrnom skepticizma.

- Događaju se neobične stvari da nam je kreditni rejting pao, a da izdajemo obveznice povoljnije nego ikad ranije - rekao je Milanović, dodajući da su naslijedili ogromne dugove i skupu državu. Pritom je spomenuo i "stranku koja je sudski osuđena za pljačku".

- Bez gospodarskog rasta koji će biti jednak ili veći od kamate po kojoj se država zadužuje nijedna država ne može dugoročno funkcionirati, ni Njemačka pa ni Hrvatska - rekao je Milanović. Rekao je da država mora biti stroga kada su u pitanju porezi, ali ne i brutalna.

'Država mora biti stroga kada su u pitanju porezi'

Govoreći o poreznim opterećenjima, Milanović je poručio kako država ipak ne smije biti brutalna, ali da mora biti stroga.

- Država može i mora biti stroga kada su u pitanju porezi. Ne brutalna, ne nepravedna, ali stroga. Moramo svi naučiti da bi samo financirali ono što mislimo, moramo plaćati poreze, svatko. Oni koji imaju najviše - najviše. A mi imamo lošu osobinu da se to slama na leđima srednjeg sloja, da njih deremo. To ćemo morati razmotriti - najavio je Milanović.

'Radimo dobre stvari, ali neće ići preko noći'

Milanović je komentirao i pozitivne trendove u zapošljavanju.

– Mi stvaramo uvjete i tu treba strpljenja, radimo dobre stvari, ali neće ići preko noći. Vidim da sve ide prema bolje, sljedeća godina bi trebala biti godina gospodarskog rasta -rekao je.

Najčitaniji članci