Obavijesti

News

Komentari 202

Premijer Barrosu: Surađivat ćemo, ali od vas tražim zaštitu

Premijer Barrosu: Surađivat ćemo, ali od vas tražim zaštitu
1

Od Vas moram tražiti i obrazloženje, kako je moguće da se jedna država članica EU izravno optužuje da štiti "komunističke ubojice i kriminalce", stoji u pismu

VIDEO

Glasnogovornica Mina Andreeva, potvrdila je kako je potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding primila sinoć pismo od hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića, dok je premijer Zoran Milanović pisao predsjedniku EK Joséu Manuelu Barrosu, piše Večernji list.

U pismu stoji kako je Hrvatska spremna surađivati i voljna je uskladiti zakone koji se tiču primjene Europskog uhidbenog naloga s europskim zakonima.

Andreeva je rekla kako pismo pokazuje konstruktivni pristup problemu te daje zaključiti da postoji spremnost da se promijeni zakon kako bi ponovno bio u skladu s europskom legislativom. 

- Komisija pozdravlja konstruktivnu inicijativu te je u kontaktu s hrvatskim vlastima kako bi dobila pojašnjenja i osigurala da pozitivni politički signali zaista budu provedeni u djelo, odnosno da se hrvatski zakon uskladi s europskim - dodala je.

Premijerovo pismo Barrosu

Pismo koje je premijer Milanović poslao Barrosu prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine predsjedniče, 

ne znam je li Vam poznato da postoje razlike u tumačenju provedbe Europskog uhidbenog naloga (EUN – Okvirna odluka 2002/584/JHA) između nadležne Opće uprave i Hrvatske vezane uz suverenu jednakost država članica EU, te osjećam neophodnim izvijestiti Vas o zadnjim događajima s tim u svezi. 

Ističem kako se ne radi o nespremnosti Hrvatske da provede EUN, već o različitom tumačenju prava svake države članice EU na punu ravnopravnost u odnosu na ostale. Kad je riječ o EUN i načinu njegove primjene, to nažalost nije slučaj. 

Potpredsjednica Reding zatražila je 29. srpnja 2013. od Hrvatske pojašnjenje našeg stava, što je ministar pravosuđa i učinio svojim pismom od 26. kolovoza. U pismu, ministar Miljenić je izvijestio potpredsjednicu o trenutnom stanju provedbe Uhidbenog naloga. U ovom kratkom razdoblju Hrvatska je već izvršila 19 od 119 zaprimljenih naloga. 

Neke države članice svojevremeno su stavile trajna vremenska ograničenja na provedbu EUN. Hrvatska je stoga osobito zabrinuta zbog činjenice da se EUN ne provodi jednako na čitavom teritoriju Europske unije, te se građani država članica u istim pravnim situacijama tretiraju na različiti način što u konačnici dovodi do pravne nesigurnosti. 

Ministar zaključno u ime moje Vlade ističe kako će Hrvatska poduzeti potrebne mjere da bi Zakon o pravosudnoj suradnji uskladila s pravnom stečevinom prihvaćenom u vrijeme pristupnih pregovora. 

U ovom stadiju ne bih Vam se niti obraćao da nas jučer nije šokirala izjava glasnogovornice potpredsjednice Reding, koja je službeno dopisnici Hrvatske izvještajne agencije u Bruxellesu rekla kako se "kriminalci, osumnjičeni za ubojstvo hrvatskih disidenata u drugim zemljama EU za vrijeme komunističkog režima, mogu nastaviti skrivati iza granica Hrvatske". 

Isto tako, ona je zaprijetila sankcijama i primjenom čl. 39 Pristupnog ugovora zaključujući da "hrvatski postupci predstavljaju ozbiljno kršenje EU prava". Kad bi tome bilo tako, onda bi 'RATIONÆ MATERIÆ' jedan značajan broj država članica bio u istom prekršaju. 

Nažalost, od Vas kao predsjednika EK moram tražiti zaštitu, ali i obrazloženje, kako je moguće da se jedna država članica EU izravno optužuje da štiti "komunističke ubojice i kriminalce". 

Želim Vas u tom kontekstu izvijestiti kako već mjesecima upravo moja Vlada nastoji okupiti parlamentarnu većinu kako bi se u Ustavu Republike Hrvatske ukinula zastara upravo za kaznena djela političkih ubojstava, kako bi se preživjelim počiniteljima moglo suditi. Toliko o motivima "zaštite komunističkih ubojica". 

S obzirom da i Vi i ja dobro znamo da glasnogovornici ne govore u osobno ime, dodatno me zabrinjava rječnik predstavnice potpredsjednice Reding koji je istovjetan rječniku hrvatske političke oporbe. Želim vjerovati da se radilo o neovlaštenom istupu učinjenom bez znanja gđe. potpredsjednice. Hrvatska ima dugu povijest dobrog, sadržajnog i partnerskog dijaloga s Komisijom – te nema nikakvog razloga da tako ne bude i u ovom pitanju. Uvjeren sam da se taj dijalog mora odvijati u izravnim kontaktima između nadležnih dužnosnika i stručnih službi dviju strana, a što je moguće manje u javnoj domeni. Hrvatska je svoje obveze uvijek ispunjavala i ispunjavat će ih – naše članstvo u EU tome je najbolji dokaz. Istovremeno očekujemo i razumijevanje za hrvatsku zainteresiranost da se ista pravila primjenjuju na isti način na sve države članice. 

Jednako tako, međutim, Hrvatska očekuje takav odnos s članovima Komisije koji dolikuje uvriježenom dijalogu Komisije i Vijeća, odnosno države članice. 

S poštovanjem, 

Zoran Milanović

Kajin podupire Milanovića

U Vladi smatraju da imaju pravo i očekuju da se prema Hrvatskoj, što se tiče ograničenja na uhidbeni nalog, odnosi kao i prema drugim zemljama koje imaju ograničenja. Navodno su spremni promijeniti Zakon ako se dokaže da Hrvatska nema pravo.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin izjavio je kako podupire premijera Zorana Milanovića. Istaknuo je kako je Hrvatska otkad je u EU-u, prema europskom uhidbenom nalogu izručila 30-tak ljudi i ne štiti nikoga.

Maras: Imamo pravo, kao i svaka zemlja, izraziti svoj stav

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras vjeruje kako Hrvatska neće izgubiti niti jedan euro iz fondova Europske unije.

- Hrvatska ima pravo kao i svaka zemlja izraziti svoj stav i Europska unija je zajednica europskih država. Znači ako je zajednica onda imate prava ista kao i drugi i imate pravo izraziti svoj stav. Zbog takvih stvari nikada nitko nije izgubio niti jedan euro pa neće ni Hrvatska - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...