Obavijesti

News

Komentari 410

Milanović prvo iznenadio sve datumom izbora, pa šokirao najavom da i sam ide na izbore

Milanović prvo iznenadio sve datumom izbora,  pa šokirao najavom da i sam ide na izbore

Nakon što je datum izbora prozvao vojnom tajnom, predsjednik Zoran Milanović u petak je objavio kako na izbore idemo 17. travnja. Prema zakonu, taj dan će biti neradan

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Milanović odlučio: Na izbore idemo u srijedu 17. travnja 00:44
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
OGLASIO SE MILANOVIĆ

Milanović: Siguran sam u izbornu pobjedu, tad ću dati ostavku na mjesto predsjednika

Sa svih strana pljušte reakcije na šokantnu odluku Zorana Milanovića da se kao nestranački kandidat uključi na izbornu listu SDP-a. 

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

16.20

Milanović najavio da ide na izbore

Ovdje čitatjte sve o šokantnom političkom potezu

MOSTOVCI ZADOVOLJNI DATUMOM

Most: 'Datum izbora ide na ruku građana, a to nije dobra vijest za HDZ'

Iz stranke Most u petak su ocijenili iznenađujućom odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića da se parlamentarni izbori održe u srijedu, 17. travnja, ali i pozdravljaju taj datum jer usred radnog tjedna očekuju veću izlaznost birača te smatraju da to ne odgovara HDZ-u.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

NE GLASAMO JEDINI

Inače, Hrvatska nije jedina koja će u srijedu 17. travnja birati novi saziv parlamenta.

Solomonski Otoci birat će 12. saziv parlamenta, a ti su izbori originalno trebali biti lani, ali su odgođeni.

14.25

Državno izborno povjerenstvo u petak nije željelo procjenjivati kako će odluka da se parlamentarni izbori održe srijedom, a ne nedjeljom, utjecati na odaziv birača u dijaspori, no ističu da će biti logistički izazovno pripremiti ih jer je u BiH puno biračkih mjesta izmješteno u škole.

 „Bit će izazovno organizirati izbore u inozemstvu, jer su u BiH, gdje je puno birača, biračka mjesta iz veleposlanstava i konzularnih ureda izmještena u škole kako bi se smanjila gužva na izborne dane“, rekao je Hini član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

 S obzirom da je srijeda u inozemstvu redovan radni dan, to ovoga puta neće biti moguće, pa će DIP u suradnji s Ministarstvom vanjskim poslova vidjeti za neka zamjenska mjesta, a ako ne, glasovat će se u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu, izjavio je Hojski.

 Da broj takvih biračkih mjesta nije mali, potvrđuju podaci da je u Mostaru u školama bilo 20 biračkih mjesta, u Sarajevu šest, u Livnu četiri, u Vitezu deset, a u katoličkom školskom centru u Tuzli tri.

 Napomenuo je da se otvara još jedno pitanje, a to je što je redovan dan u konzulatu i veleposlanstvu? U njih će dolaziti stranke, koje subotom i nedjeljom ne dolaze, objasnio je glasnogovornik DIP-a i napomenuo da su to sve pitanja koja DIP mora rješavati u hodu.

 Osim u Hrvatskoj, izbori za Hrvatski sabor održavaju se i u inozemstvu, na izborima 2020. godine održali su se u 42 države, na 112 biračkih mjesta, najviše ih je bilo u BiH (45) i u Njemačkoj (11).

 U inozemstvu se glasuje dva dana, ovoga puta to će biti u utorak, 16. i u srijedu, 17. travnja, glasuje se u gradovima u kojima su hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva.

 Na posljednjim saborskim izborima u inozemstvu su mogli glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je bilo gotovo 185 tisuća.

 U inozemstvu glasuju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Komentari 410