Obavijesti

News

Komentari 124

Kolege: Otišao je dobri duh Sabora, političar pravednik

Kolege: Otišao je dobri duh Sabora, političar pravednik
5

Premijer je izrazio sućut obitelji Borisa Šprema rekavši da se borio hrabro i nepokolebljivo protiv opake bolesti i do zadnjega se nadao da će pobijediti bolest

VIDEO

Zoran Milanović:

U povodu smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji. U sućuti predsjednika Vlade stoji: 

 „Draga Jasenka, dragi Damjane,

duboko me potresla i ražalostila vijest o Borisovoj smrti. Borio se hrabro i nepokolebljivo protiv opake bolesti i bili smo uvjereni da će je i ovoga puta pobijediti. Nažalost, to se nije dogodilo.

Borisovim odlaskom ostajemo bez dragog prijatelja i kolege, s kojim je bilo iznimno zadovoljstvo surađivati i poznavati ga. 

Iza sebe ostavlja bogatu političku karijeru, a svakoj je svojoj dužnosti pristupio časno i otvorena srca, s iskrenom željom da postigne veće dobro i da učini razliku, a nikako samo da odradi mandat. Kao predsjednik Hrvatskoga sabora,  poticao je parlamentarizam i raspravu, uvijek iskazujući poštovanje kolegama drugih svjetonazora, drugačijih stavova i mišljenja, posebno kad se s njima nije mogao složiti. Blag u nastupu, ali čvrst u stavovima, uvjerenju i želji da se može učiniti bolje, da se može više i da zaslužujemo više, davao je svoj maksimum u svemu čega se prihvatio i po tome ćemo ga pamtiti.  

U ime Vlade Republike Hrvatske, i moje osobno, molim vas primite izraze najdublje sućuti i suosjećanja u ovim teškim i tužnim trenucima za vašu obitelj, prijatelje, kolege i poznanike dragog Borisa.“

Ivo Josipović: 

Predsjednik je u svom Uredu kazao kako je danas težak dan za Hrvatsku jer je umro veliki političar i dobar čovjek. Izrazio je sućut obitelji Šprem i hrvatskim građanima.

- Kruna njegove karijere, njegova služenja narodu bila je dužnost predsjednika Hrvatskog sabora - kazao je Josipović.

- Gospodin Boris Šprem bio je prije svega dobar čovjek, bio je dobar prijatelj. Upravo zato, kao što se građani sa zahvalnošću sjećaju onoga što je učinio za hrvatsku državu i njene građane, tako se i ja s ljubavlju i zahvalnošću sjećam svih onih zajedničkih trenutaka koje smo proveli kao prijatelji. Ovo je težak trenutak za Hrvatsku, težak trenutak za obitelj gospodina Borisa Šprema - rekao je.

Milan Bandić

Sa žaljenjem sam primio vijest o Borisovom odlasku, o odlasku čovjeka koji je uvijek, bez obzira koju zadaću obavljao, oko sebe  širio  pozitivnu energiju i optimizam, imajući pri tome  u vidu da je izgradnja boljeg i pravednijeg društva permanentan zadatak u kojem svatko ima svoju, važnu, ulogu. 

Falit će nam njegova odmjerenost, tolerantnost i predanost demokratskim vrijednostima i principima, njegova ljudska toplina i energija. Njegov je odlazak veliki gubitak ne samo za vas, njegove najbliže, za prijatelje i  suradnike, već i gubitak  za  hrvatsku političku scenu  na  kojoj je imao  još toliko toga za reći. Nek mu je vječna slava i hvala.

Luka Bebić (bivši predsjednik Sabora) 

Jako me rastužila vijest o smrti predsjednika Sabora Borisa Šprema kojeg znam više od 20 godina. U svojoj političkoj karijeri Boris Šprem je bio vrlo uspješan, korektan i sklon suradnji i nikada odnos s kolegama nije uvjetovao njihovom političkom pripadnošću. Vjerujem da će njegovim odlaskom nastati praznina u Hrvatskom saboru i političkom životu Hrvatske. Potresla me vijest o njegovoj bolesti i smrti i izražavam sućut obitelji, SDP-u i Hrvatskom saboru.

Dragutin Lesar (predsjednik Hrvatskih laburista)

Predsjednik Hrvatskih laburista uputio je brzojav sućuti obitelji Šprem i SDP-u. Brzojav prenosimo u cjelosti:

"I kada je osjećao da ga čeka govornička bura, s gospodinom Borisom Špremom dan u Hrvatskom saboru počeo je smiješkom. U političkoj je areni stvarao dobro, pozitivno ozračje što je doista rijetkost. Iako predsjednik, prema svakom se zastupniku odnosio prijateljski, s uvažavanjem, dobrohotno.

Bio je dobri duh Sabora, ali čvrst u stavovima, jakog osjećaja za pravdu. Demokrat u duši ali i na djelu. Sve ga te, za hrvatsku političku scenu rijetke, lijepe osobine svrstavaju u nesvakidašnje pojave. Boris Šprem je bio dobar čovjek i njegovim odlaskom Hrvatski sabor i politika u cijelosti izgubili su mnogo. Hrvatski laburisti – Stranka rada suosjećaju s vama."

Stjepan Mesić (bivši predsjednik) 

"U svojem bogatom, ali prekratkom životu, Boris Šprem, diplomirani pravnik, stjecao je iskustva i uspješno djelovao u više područja, mada je Sabor bio, tako se čini gledano iz retrospektive, ona institucija u kojoj je najbolje nalazio svrhu i smisao svoje političke aktivnosti. Bio je predan radnik posvećen poslu kojega je obavljao, temeljit i savjestan, u što sam se i osobno uvjerio u godinama kada je obnašao dužnost predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske", priopćio je Mesić.

"Osobito sam cijenio njegovu iskrenu i nepokolebljivu privrženost idejama i idealima socijaldemokracije. Odlaskom Borisa Šprema ostaje bolna praznina u svim sektorima života u kojima je djelovao. U trenucima u kojima se tek suočavaju s preranim i definitivnim gubitkom, moje su misli upućene njegovoj supruzi i sinu, kao i široj obitelji", poručuje bivši predsjednik.

Tomislav Karamarko (HDZ)

To je veliki gubitak za Hrvatsku. Izgubili smo velikog čovjeka i odličnog predsjednika Sabora. Veselio sam se kad je postao predsjednik Sabora jer nas dvojica smo prijatelji 20 godina. 

Arsen Bauk

Počivaj u miru druže, napisao je na Facebooku.

Radimir Čačić:

Ovo je ozbiljan gubitak za Hrvatsku. Svi koji su rekli da neće biti lako dostići standarde gospodina Šprema koje je postavio svojim radom u politici, pa tako i u ovom kratkom vremenu u Hrvatskom saboru, bili su u pravu. Meni je osobno bio jedan od najbližih ljudi u politici. Špremove najveće vrijednosti bile su poštenje, dobronamjernost i korektnost, rekao je Čačić.

Sabor idući tjedan neće zasjedati

Zbog smrti Borisa Šprema Hrvatski sabor sljedeći tjedan neće zasjedati, a odgođene su i sve planirane protokolarne aktivnosti. U Saboru će u ponedjeljak biti otvorena knjiga žalosti. Komemoracija će biti u Saboru u srijedu. Pogreb Boris Šprema trebao bi biti u četvrtak u 12 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina