Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
362 komentara

Milanović: Stanje je kritično, knap smo, a novca nemamo

Premijer je govorio o novom ulasku Hrvatske u recesiju. Poručio je kako se mora pokrenuti investicijski ciklus, te da nas neće spasiti lopate jer nismo u 1946.

S.Midžor/Pixsell
Foto: S.Midžor/Pixsell
362 komentara

Stanje u Hrvatskoj je kritično u smislu krize, ali kriza je ujedno vrijeme za promjene, rekao je premijer Zoran Milanović u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Istaknuo je kako se njegova Vlada bori za izlazak iz zamke. Poručio da je zemlja na rubu i da se moramo boriti na investicije. Najavio je i nova odricanja, jer novca trenutno nema. 

- Ako ćemo se boriti za investicije, očuvanje kreditnog rejtinga, morat ćemo se odreći dodatka na plaće. Nema novca za sve. 300 tisuća i više je nezaposlenih, a oni u privatnom sektoru žive nepouzdano. Sad stavite njih na vagu sa onima u javnom sektoru. Moramo bit realni - rekao je premijer.

Na pitanje Mislava Bage je li njegova Vlada mogla učiniti nešto da Hrvatska ne uđe ponovno u recesiju, Milanović je rekao kako nije, ali da to nije izgovor. 

- Bit će ovo teška godina. Cijela Europa je u recesiji, ja vjerujem da ćemo se do kraja godine dići iznad nule, što vjerujem da će malo kojoj zemlji uspjeti - kaže.

Poručio je kako se mora pokrenuti investicijski ciklus, te da nas neće spasiti lopate jer nismo u 1946-oj. 

- Na nama je da se izvučemo. U drugom tromjesečju treba pokrenuti investicijski ciklus. Neki su sektori rasli, no rudarstvo, energetika i građevinarstvo su u padu. Trebamo dati vjetar u leđa poduzetnicima, a ostalo je na njima.

Na pitanje dokle građani mogu trpjeti krizu, Milanović je odgovorio "dok god vide sposobnu i kompetentnu vlast". Zabrinut zbog nesrazmjera plaća u Hrvatskoj.

- Ljudi sa srednjom i nižom spremom imaju veće plaće od gimnazijskih profesora koji odgajaju buduće liječnike - ustvrdio je premijer. 

Pričao je i o sastanku s novim šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i istaknuo kako se moraju dogovoriti oko određenih stvari.

- Smatram da nismo isti, razmišljamo drugačije, ali moramo postići dogovor oko pitanja važnih za Hrvatsku. Razgovor oko ovih stvari smatram racionalnom dozom domoljublja. Politički dogovor između stranaka je važan posao, no mi smo premladi da se bavimo pitanjima iz prošlosti. Dosta više s Bleiburgom, ovo je pitanje novca - rekao je Milanović.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message