Obavijesti

News

Komentari 17

Milanovićeva inspiracija: Ovaj čovjek nadahnuo je prvi govor

Milanovićeva inspiracija: Ovaj čovjek nadahnuo je prvi govor
1

U tekstu objavljenom u New York Timesu 3. veljače, Yuval Noah Harari opisuje što donosi izborna godina za SAD, a te teze nadahnule su i Milanovića za njegov inauguracijski govor

VIDEO

Predsjednik Zoran Milanović u govoru je spomenuo i citirao izraelskog povjesničara, filozofa i profesora Yuvala Noaha Hararija (43).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

08:47

- Jedan od vodećih mislilaca današnjice, po mom mišljenju, ovih dana je rekao, da se budućnost prave zapadne liberalne demokracije može osigurati samo ako se istinu očuva neovisnom od želja većine birača, kao i želju većine birača neovisnu od istine. To na prvi pogled zvuči zbunjujuće, ali izbori nisu metoda za pronalaženje apsolutne istine - rekao je Milanović.

No čini se da mu je Harari bio inspiracija za sve glave teze u govoru. Naime, u tekstu objavljenom u New York Timesu 3. veljače, Yuvala Noaha Hararija pod naslovom "Mogu glasati, ali ne možete odabrati ono što je istina", autor opisuje što donosi izborna 2020. godina za SAD.

'Milanoviću je bilo ključno da funkciju vrati unutar ovlasti'
'Milanoviću je bilo ključno da funkciju vrati unutar ovlasti'

- Izbori nisu metoda za pronalaženje istine. Oni su metoda za postizanje mirnog kompromisa između sukobljenih želja različitih ljudi. Možda ćete pronaći dijeljenje zemlje s ljudima koje smatrate neznalicama, glupima, pa čak i zlonamjernima - i oni mogu misliti potpuno isto od vas. Ipak, želite li postići miran kompromis s tim ljudima ili biste radije riješili svoja neslaganja s puškama i bombama? - napisao je Harari.

U nastavku teksta spominje znanstvenike, novinare i suce pa kaže: "Naravno, znanstvenici, novinari i suci imaju svoje probleme i ne može im se uvijek vjerovati da otkrivaju i govore istinu. Akademske institucije, mediji i sudovi mogu biti ugroženi korupcijom, pristranosti ili pogreške. Ali njihovo podređivanje vladinom Ministarstvu istine vjerojatno će pogoršati stvari. Vlada je već najmoćnija institucija u društvu i često ima najveći interes da iskrivi ili sakrije neugodne istine. Dopustiti vladi da nadgleda potragu za istinom je poput imenovanja lisice da čuva kokošinjac. ".

Reakcije na Milanovićev govor: Bez patosa i turbofolk retorike
Reakcije na Milanovićev govor:  Bez patosa i turbofolk retorike

Novoizabrani predsjednik također je ove skupine isticao u govoru rekavši kako znanstvena zajednica, sudstvo i mediji moraju neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima. Dodao je da smatra da su zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika Republike za stabilnost državne vlasti.

- Prvo, akademske institucije, mediji i pravosudni sustav imaju svoje unutarnje mehanizme za borbu protiv korupcije, ispravljanje pristranosti i iznošenje grešaka.U akademskim krugovima objavljivanje stručnih recenzija daleko je bolja provjera pogreške nego nadzor državnih službenika, a akademska promocija često ovisi o uspješnom otkrivanju prošlih pogrešaka i otkrivanju nepoznatih činjenica - navodi u svom tekstu pak Harari.

Umjesto pompe i svečanosti dobili smo obred kod matičara
Umjesto pompe i svečanosti dobili smo obred kod matičara

Na kraju zaključuje: "Bez obzira u kojoj zemlji živite, ako želite sačuvati demokraciju, glasajte za političare koji poštuju institucije koje istražuju i objavljuju istinu. Glasajte za stranku koja će ljudima reći da imaju pravo da biraju kakvu vladu žele, ali ne mogu da odaberu onu istinu koja im se sviđa."

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava