Obavijesti

News

Komentari 288

Reakcije na Milanovićev govor: Bez patosa i turbofolk retorike

Reakcije na Milanovićev govor:  Bez patosa i turbofolk retorike

Nakon svečane inauguracija petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića reagirali su na društvenim mrežama i ostali političari...

VIDEO

Održana je svečana inauguracija petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana - rekao je Milanović nakon čega je održao govor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na Milanovićev govor reagirao je i Bojan Glavašević. Kaže da mu se govor sviđa.

Miroskav Škoro na svom Facebook profilu Milanoviću je zaželio puno uspjeha u radu i dodao: 'Nadam se da će biti bolji predjednik nego premijer'.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak čestitao je novom predsjedniku i zaželio mu sreću.

Osvrnuvši se na svečanost inauguracije, bivši predsjednik Stipe Mesić je istaknuo da postoji uhodana procedura te je zaključio da je 'Milanović to dobro smislio'.

Pogledajte kako je Milanović ispratio Kolindu: Buket za kraj
Pogledajte kako je Milanović ispratio Kolindu: Buket za kraj

Za njega je imao niz pohvalnih riječi, a čak ima i neka očekivanja. 'Mislim da ima drugačije iskustvo, kao premijer, zna što treba raditi, kao predsjednik. I mislim da ima sve šanse da ponovi mandat'.

I Milijan Brkić osvrnuo se na inauguraciju novog hrvatskog predsjednika.

ANKETA Kako vam se svidjela izvedba himne Josipe Lisac?
ANKETA Kako vam se svidjela izvedba himne Josipe Lisac?

S obzirom da je inauguracija drugačija od dosadašnjih, Brkić je rekao kako je to odluka predsjednka Milanovića i kako to treba poštivati.

'Bitno je da se provede po svim pravilima, a o mjestu odlučuje predsjednik', kazao je Brkić.

 Na Twitteru je objavu napisala i bivša premijerka Jadranka Kosor: 'Vratila nam se Republika Hrvatska!'

 

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić nije mogao u utorak biti na Pantovčaku na inauguraciji Zorana Milanovića jer je imao druge obaveze u Bruxellesu zbog čega se novom predsjedniku i ispričao.

- Ja sam se već i službeno i osobno ispričao, evo i sada, inauguriranom predsjedniku Republike. S obzirom da imam opravdani razlog, vodio sam danas Vijeće ministara, nisam mogao biti u Zagrebu - poručio je Marić novinarima u Bruxellesu nakon sastanka.

Dodao je kako će se svakako javiti novoizabranom predsjedniku kako bi dogovorio nastupni posjet.

- Čisto da otvorimo i na toj relaciji određeni dijalog. U konačnici, sa svim institucijama ako po ničemu drugom, onda barem po onoj proračunskoj stavci, sigurno moramo u nekom trenutku imati dijalog. Ali, u svakom slučaju, čestitke njemu na inauguraciji i imenovanju, a bit će prilike za daljnji razgovor - rekao je.

Od novog predsjednika, istaknuo je, očekuje da, kao i svaki do sad, djeluje u skladu s Ustavom i ustavnim ovlastima.

- Mislim da svi mi skupa koji obnašamo bilo kakve vrste funkcija trebamo brinuti i skrbiti prije svega o boljitku naše države i svih njenih građana. Na tom tragu treba raditi i funkcionirati. Njegovo iskustvo svi dobro znate, a ja mu želim puno uspjeha - dodao je Marić.

Obzirom da inauguracija nije bila na Markovu trgu nego skromno na Pantovčaku uz nekoliko uzvanika, novinari su upitali ministra financija kako komentira taj Milanovićev potez te hoće li to ostaviti više novaca u državnoj blagajni. Pozdravio je to, ali i odmah iskoristio priliku i za pohvaliti Vladine poteze što se tiče trošenja javnog novca.

- Ovdje se ne govori o nekim velikim iznosima, ali dobra je i nekakva poruka, simboličnost. A vi znate da smo mi, što se tiče javnih financija, jako puno toga napravili proteklih godina, doveli smo ukupni rezultat proračuna na nulu, vidjet ćemo uskoro jesmo li i treću godinu završili s viškom. Što se tiče štedljivosti, mislim da smo se tu pokazali - poručio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 288
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...