Obavijesti

News

Komentari 402

Milijan Brkić tek pojačao ono što naziva 'paranojom straha'

Milijan Brkić tek pojačao ono što naziva 'paranojom straha'

"Hrvatsku javnost i građane ne treba kontaminirati paranojom straha", kazao je jučer glavni tajnik HDZ-a. A onda dodao: "Nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa ni Pupovac. Ako je, neka ode tamo gdje neće biti ugrožen".

VIDEO

Da se barem Milijan Brkić zaustavio na vrijeme.

Rekao bi točno ono što se očekuje da kaže: da nikoga ne mrzi, da građani mogu slobodno šetati Hrvatskom, a oni uplašeni se slobodno mogu obratiti nadležnim tijelima, da nitko nije ugrožen, čak i da on ima prijatelje Srbe koji "vole hrvatsku domovinu". 

Kao i da "hrvatsku javnost i građane ne treba kontaminirati paranojom straha".

Zvučao bi kao da je točno memorirao sve ono što su mu rekli da kaže. Samo da se u dvije zadnje rečenice nije razotkrio: "Nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa ni Pupovac. Ako je, neka ode tamo gdje neće biti ugrožen".

I ode kvragu sve što je Milijan Brkić prethodno napričao.

Potiče hajku 

Ali je zato Brkić potvrdio sve ono što je Milorad Pupovac prethodno na press konferenciji ispričao, upozoravajući javnost kako u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana jača međunacionalna mržnja i govor mržnje.

I umjesto da se zaustavi na tvrdnji kako nitko nije ugrožen, Brkić je poručio svima ugroženima, ne samo Pupovcu, neka se slobodno isele iz Hrvatske. Neka se spakiraju i odu tamo gdje se neće osjećati ugroženima. Dok će Milijan Brkić i njegova stranka, njegova koalicija, njegova Vlada, njegovi birači i njegovi sljedbenici i nadalje promatrati, vrlo često i poticati, hajku na manjine ili na sve one koji drugačije misle.

A tako mu je malo falilo da kaže ono što treba reći...

I eto, nakon što je predsjednica Republike u otvorenom pismu Novostima upozorila manjine da su si same krive što provociraju većinu, sad Milijan Brkić poručuje manjinama da se slobodno isele ako se osjećaju ugroženima.

Ne samo Pupovcu. Ne samo nacionalnim manjinama. Svima koji se osjećaju ugroženima: ne samo od ove vlasti, od ove većine, nego i od onih koji su se dolaskom ove vlasti ohrabrili i oslobodili bilo kakvih stega u govoru mržnje i širenju mržnje.

Sve to možda ne bi bio toliki problem da je Milijan Brkić tek jedan od anonimnih forumaša, opskurnih hejtera i provokatora s margine. Ali on je glavni tajnik vladajuće stranke, kandidat za ministra u Vladi, navodno drugi čovjek HDZ-a. Brkić je vlast, Brkić je čimbenik, Brkić je zakon.

I taj Brkić poručuje ugroženima neka se isele tamo gdje neće biti ugroženi. Jer im on ne može - ili neće - pomoći.

Govor ulice

Ovakve poruke ne čujemo prvi puta. Slušamo ih otkad je Karamarko preuzeo HDZ, otkako su prvi čekići poletjeli prema ćiriličnim pločama, digli se prvi referendumski glasovi protiv homoseksualaca, a šatoraši krenuli u rat protiv Srba i komunista.

To sada više nisu poruke internetskih foruma ili poruke ulice.

To su sada poruke vlasti. Poruke čovjeka koji vodi Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta. Poruke potencijalnog ministra. Čak bivšeg policajca. Koji bi trebao štititi sve građane, a ne savjetovati ih da bježe iz države u kojoj su se rodili i u kojoj žive cijeli život.

Još gore, Milijana Brkića ne može se promatrati kao izolirani slučaj. Njegova izjava savršeno se uklapa u sadašnji profil HDZ-a i Domoljubne koalicije i nadovezuje na slične poruke s Pantovčaka i s obje strane Markova trga.

Također, ta poruka nije bila namijenjena samo Miloradu Pupovcu, već svima koji se osjećaju ugroženima, uključujući i Olivera Frljića kojemu je baš ovaj tjedan provaljeno u stan, na što je Karamarko cinično dobacio kako je on "dobar vicmaher, ali loš intendant".

Most šuti

Ali najgore je ipak što na tu izjavu nitko nije reagirao. 

Ni SDP koji je trenutno previše zauzet svojim izborima, ali ni Most koji ovakav HDZ drži na vlasti. Most koji je moralna vertikala i politički korektor ovakvom HDZ-u. Most koji uvijek ima nešto za reći. 

A sada šuti dok ne dođe red na njegove ljude.

Napokon, u svemu ovome ne može nam izmaknuti i jedna bizarna nota. Glavni tajnik stranke koja optužuje SDP-ovu vladu da je svojom politikom prouzročila egzodus sto tisuća Hrvata iz domovine, sada i sama tjera iz domovine sve one koji se u njoj osjećaju ugroženima. 

Tko će onda ostati? 

Pa ako se već Milijan Brkić javno usprotivio onome što je nazvao "paranojom straha", onda nije taj strah trebao svojom izjavom produbljivati. Nažalost, bilo je to naprosto jače od njega.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 402
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu
Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline