Obavijesti

News

Komentari 291

Milijunaši iz saborskih klupa: Culej iz HDZ-a ima 'pola sela'

Milijunaši iz saborskih klupa: Culej iz HDZ-a ima 'pola sela'
1

U maloj općini Jarmina, nedaleko od Vinkovaca, Culej ima dvije kuće, jedan stan, tri gospodarska objekta i jedan voćnjak. Ukupna vrijednost svega toga je više od dva milijuna kuna

VIDEO

Imovinske kartice dužnosnika su na prvi pogled neopisivo suhoparno štivo. Prepune su tablica i brojkica, ali pažljivim pregledom možemo naići na doista zanimljive informacije.

Možemo uhvatiti ministre s dosta "šlampavo" ispunjenim imovinskim karticama, kao što je to uradio kolega Boris Rašeta, ali možemo otkriti i dosta intrigantne stavke među svim tim brojkama. Neke potpuno razumljivo ispisane kartice kriju i neke doista zanimljive stavke.

Uzmimo za primjer HDZ-ovog zastupnika Stevu Culeja. U maloj općini Jarmina, nedaleko od Vinkovaca, Culej je ili potpuni ili većinski vlasnik dviju kuća, jednog stana, tri gospodarska objekta i jednog voćnjaka. Ukupna navedena vrijednost svih tih nekretnina prelazi dva milijuna kuna. Jedan gospodarski objekt vrijedan je čak 800.000 kuna, a Culej je napisao da je dijelom podigao kredit kako bi kupio taj objekt.

Poljoprivredni poticaji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Drugi gospodarski objekt, vrijedan pola milijuna kuna, je u 90-postotnom Culejevom vlasništvu. Međutim, puno je zanimljiviji način stjecanja nekretnine. "Nepovratni poticaji u poljoprivredi", stoji u Culejevoj imovinskoj kartici. Ministarstvo poljoprivrede, ili točnije rečeno porezni obveznici, i ove godine su isplatili određenu svotu novca saborskom zastupniku.

Naime, kako je Culej napisao u svojoj imovinskoj kartici, dobio je 9.000 kuna poticaja od Ministarstva poljoprivrede.

Osim svih tih nekretnina, Culej je vlasnik BMW-a 3 vrijednog 70.000 kuna kupljenog iz primitaka od nesamostalnog rada. Čini se da je taj automobil Culej uspio isplatiti u gotovini, ali nije jasno kako je bravar i policajac uspio uštedjeti dovoljno novca za BMW.

Rodbina pomaže

Drugi HDZ-ovac, Miroslav Tuđman, također ima dosta zanimljive nekretnine.

Patrik Macek/PIXSELL

Prvenstveno je tu riječ o kući u Selcu vrijednu oko 700.000 kuna koju je kupio uz pomoć rodbine. Nekad najmoćniji hrvatski sin vlasnik je po 50% dvaju stanova u Zagrebu ukupno vrijednih oko 2 milijuna kuna.

Njegova supruga vlasnica je luksuznog stana veličine 180m2 i procijenjene vrijednosti 2.000.000 kuna.

Odnedavno saborski zastupnik i "serijski bježač" iz TV emisija Ivan Pernar otkrio je da je vlasnik stana u zagrebačkom naselju Vrapče vrijednog oko 700.000 kuna. Stan su mu roditelji poklonili.

Imovinsku karticu je nepažljivo ispunio i bivši premijer Zoran Milanović. Naime, u njegovoj kartici ne stoje podaci o premijerskoj dužnosti iako mu je službeno mandat na čelu vlade prestao tek 22. siječnja ove godine.

Kukuriku koalicija

Što se tiče kredita, naveo je kredit od 119.520 eura kod Erste banke. Jedina navedena nekretnina je stan u Zagrebu u zajedničkom vlasništvu bračnog para Milanović vrijedan 1.905.000 kuna.

Donedavni ministar kulture Zlatko Hasanbegović vlasnik je nekretnina u Zagrebu vrijednih oko dva milijuna kuna. Najskuplja je jedna kuća u Zagrebu veličine 150 m2 za koju je bivši ministar napisao da vrijedi 1.500.000 kuna.

Dioničarska problematika

Imovinske kartice saborskih zastupnika otkrili su i jedan zanimljiv problem, a to je cijena dionica. Naime, u imovinske kartice unose nominalnu cijenu dionica umjesto tržišne cijene na dan podnošenja imovinske kartice.

U takvoj situaciji SDP-ov Davor Bernardić može napisati da je vlasnik 100 Adrisovih dionica nominalne vrijednosti 10 kuna. Međutim, njihova tržišna cijena na današnji dan je prešla 590 kuna.

S druge strane, Miroslav Tuđman vlasnik je 132 dionice Hrvatskog telekoma nominalne vrijednosti 265 kuna. Na Zagrebačkoj burzi dionice HT-a danas postižu cijenu od oko 160 kuna, debelo ispod njihove nominalne cijene iz Tuđmanove kartice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 291
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1