Obavijesti

News

Komentari 103

Milijunska šteta nakon oluje: 'Devastirano je pola županije'

Milijunska šteta nakon oluje: 'Devastirano je pola županije'
6

Samo na području Pleternice oštećeno je 300 kuća i 350 gospodarskih objekata i 10.000 he poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivrednici su ostali bez uroda duhana, suncokreta i pšenice

VIDEO

Zbog olujnog nevremena praćenog tučom koje je u srijedu 13. srpnja u popodnevnim satima pogodilo područje Požeštine požeško-slavonski župan Alojz Tomašević proglasio je elementarnu nepogodu. 

Šteta nastala na poljoprivrednim površinama, stambenim i gospodarskim objektima mjeri se u desecima milijuna kuna, potvrdio je župan. Samo na području Pleternice oštećeno je 300 obiteljskih kuća i 350 gospodarskih objekata te više od 10 000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivrednici su ostali bez kompletnih uroda duhana, suncokreta i pšenice dok su velika oštećenja u voćnjacima i na drugim kulturama. 

– Devastirano je pola naše male županije. Naš proračun to ne može podnijeti i tražimo pomoć države – poručio je župan. 

Dodao je kako su elementarne nepogode poput poplava, mraza i olujnog nevremena u Požeštini u posljednje tri godine nanijele štetu veću od 300 milijuna kuna. U općinama Jakšić i Kaptol u potpunosti je uništeno 15.000 hektara usjeva koji su pri berbi ili žetvi, a stradalo je i 180 gospodarskih objekata. 

- Pozivam ministarstva da pronađu novac i pomognu našim seljacima. Kad se ovako nešto dogodi mi proglasimo elementarnu nepogodu, ali se u pravilu ne dogodi ništa – istaknuo je župan Tomašević. 

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić navela je primjer velikih svibanjskih poplava 2014. u kojima je nastala šteta od 50 milijuna kuna, a od države su dobili samo 2,5 milijuna kuna. 

- Svaku sljedeću elementarnu nepogodu koju smo nakon toga proglasili država nam nije odobrila – rekla je Jozić. 

Župan se osvrnuo i na posljednje dvije elementarne nepogode koje su nanijele velike štete, a prva od njih 4. svibnja bio je mraz. 

- Procjene te štete su oko 29 milijuna kuna. Olujno nevrijeme imali smo i 29. lipnja i tu još čekamo procjene – naglasio je župan. 

Zbog problema koje je oluja uzrokovala stanovnicima Požeštine ekipe vatrogasaca i HEP-a provele su cijeli četvrtak na terenu. Uklanjala su se stoljetna stabla koja je olujni vjetar lomio, čupao s korijenjem i nosio ulicama. Veći dio najteže pogođenih sela Eminovaca, Jakšića, Rajsavca i Hrnjevca bio je bez električne energije pa su se kvarovi popravljali cijelog dana. Stanovnici su uz pomoć susjeda popravljali krovove jer je vjetar crijepove bacao i stotinjak metara, a oštećeni su i automobili. Očajni stanovnici mole državu da im pomogne jer sami štetu neće moći sanirati. No svjesni su da od toga vjerojatno neće biti ništa. 

– O tome da će nam država pomoći možemo samo sanjati. Ne znamo je li političarima uopće imalo stalo da malih ljudi – požalili su se Slavonci. Prije samo dva tjedna župan Tomašević ustvrdio je na presici kako unatoč proglašenju elementarne nepogode nema jamstva da će stanovnici tako skoro dobiti odštete. Tada je otkrio da požeško-slavonska županija još nije dobila novac niti za velike svibanjske poplave koje su prije tri godine potopile Slavoniju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192