Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Milinović: Zakon o oplodnji je liberalan zbog J. Kosor

Oporbeni zastupnici kažu da je ovaj novi zakon prekonzervativan. Tvrde da zakon o umjetnoj oplodnji diskriminira parove koji nisu u braku

Marko Prpić/VL
Foto: Marko Prpić/VL
10 komentara

Sabor je u srijedu poslijepodne započeo raspravu o zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji. Novost je da će HZZO u budućnosti umjesto tri plaćati šest postupaka oplodnje, a ne ograničava se ni dob žene koja se želi podvrgnuti postupku. Ta granica je dosad po zakonu bila 38 godina. Zakon ne dopušta  zamrzavanje zametaka, već samo zamrzavanje muške i ženske spolne stanice. Propisano je da dijete nakon navršene 18 godine, ako to želi, ima pravo saznati tko mu je biološki roditelj. Umjetna oplodnja omogućena je samo parovima u braku. Ministar Darko Milinović kaže da se ovim na neki način štiti nerođeno dijete. S obzirom da zakon ne dopušta zamrzavanje zametaka oporba upozorava da će se ovim unazaditi uspješnost medicinske popomogute oplodnje, a parove će natjerati da traže medicinsku pomoć u svijetu.
- Ljudi su spremni prodati auto i kuću da bi dobili željeno dijete, a mi im to ovim zakonom onemogućavamo - rekao je SDP-ov liječnik Mirando Mrsić. Dodaje da samo zamrzavanje spolnih stanica poskupljuje postupak za 500 posto i smanjuje njegovu uspješnost. Milinović je prepričao i što je rekao ženi koja u izvanbračnoj zajednici živi šest godina, a koja ga je pitala zašto njoj i partneru nije dopuštena umjetna oplodnja.
- Zašto taj vaš drug nije spreman reći sudbonosno da pred matičarom ili Bogom - rekao joj je Milinović, koji je onda izrecitirao bračne zavjete. Milinović kaže da se u izradi zakona uvažavalo mišljenje Crkve, ali i nevladinih udruga.
- Da se mene pitalo, možda bi zakon bio restriktivni. Priznajem da je za ovaj liberalniji dio zaslužna premijerka Kosor - rekao je Milinović. Oporbeni zastupnici ističu da je zakon prekonzervativan te traže da se i izvanbračnim parovima dopusti umjetna oplodnja jer ih se ovim zakonom diskriminira.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message