Obavijesti

News

Komentari 111

Miljenić o tužbama za genocid: 'Vrijeme je, stavimo točku na i'

Miljenić o tužbama za genocid: 'Vrijeme je, stavimo točku na i'
1

Ne zanima me reakcija druge strane, njihov problem. Ovdje smo da bi rekli što se stvarno dogodilo u Hrvatskoj, tko je to počinio i tko je rukovodio, rekao je Miljenić

VIDEO

Jako sam zadovoljan, sve je bilo u skladu s očekivanjima, pa ljudi rade na tome već 15 godina. Najteže je bilo izabrati što će se govoriti, jer toliko se loših stvari događalo da je bilo teško za izdvojiti što sve staviti u uvodne riječi, rekao je za RTL  Danas ministar pravosuđa Orsat Miljenić komentirajući početak rasprave u slučaju međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Miljenić nije htio komentirati izlaganje srpske strane koja je, među ostalim, rekla da je genocida bilo, ali nad Srbima u 'Oluji'.

'Ne zanima me reakcija druge strane'

- Mene ne zanima reakcija druge strane, to je njihov problem, ali svako vraćanje u prošlosti,  tipa NDH je nezdravo, no uopće me ne zanima što oni imaju za reći. Mi smo ovdje da bi rekli što se stvarno dogodilo na hrvatskom području, tko je to počinio i tko je time rukovodio - rekao je Miljenić. 

Ministar pravosuđa tvrdi da se ova priča treba završiti

'Ovo samo može popraviti buduće odnose Hrvatske i Srbije'

- Vrijeme je da se stavi točka na i, te da ovo ne utječe na buduće odnose Srbije i Hrvatske. Ovo samo može popraviti naše buduće odnose, jer ćemo napokon znati na čemu smo. Sud će donijeti odluku jesu li doneseni svi elementi za genocid - kaže Miljenić. 

No, ministar pravosuđa znakovito se dotakao i srpskih pregovora za ulazak u EU

'Ako želi u EU, Srbija mora prihvatiti odluke Suda' 

- Mi smo kroz pregovore prošli određene standarde. Očekujem vladavinu prava. Hrvatska je najbolje osjetila koji su standardi. A mi ih nećemo spuštati ni za koga ubuduće. Sve što smo mi prošli očekujemo i svake zemlje pristupnice. A jedna od stvari je prihvaćanje odluka međunarodnih sudova. Ne samo ovog, već i haškog tribunala. Tamo su donesene određene odluke, netko je oslobođen, a netko osuđen i to kao takvo treba prihvatiti. Bez toga nema katarze i nema pravne države - rekao je Miljenić.

Hrvatska je najbolje osjetila što su standardi kojima treba udovoljiti. Ono što smo mi prošli to mora svaka zemlja koja želi ući u EU, a među svim tim normama je i prihvaćanje odluka ovakvih sudova. To je onda vladavina prava - rekao je Miljenić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.