Obavijesti

News

Komentari 17

Milorad Dodik o sankcijama SAD-a: Očekujem da me ubiju

Milorad Dodik o sankcijama SAD-a: Očekujem da me ubiju

SAD su me optužile bez ikakvih dokaza, a Washington se izravno miješa u unutarnje poslove BiH, neskriveno podupire muslimane i oporbu u svrhu destabilizacije Republike Srpske, kaže Dodik

VIDEO

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u srijedu navečer da ga američke sankcije neće odvratiti od dosadašnjeg ponašanja i politike, a bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović pozvao je  EU da i ona posegne za kaznenim mjerama.

Nakon što je objavljena odluka američkog Ministarstva financija kojom su zbog ugrožavanja stabilnosti BiH i kršenja Daytonskog sporazuma te umiješanosti u korupciju sankcijama kažnjeni Dodik i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija, u Banjoj Luci se izvanredno sastao Izvršni odbor vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

'Dodik je zasluženo kažnjen zbog destruktivnog ponašanja'
'Dodik je zasluženo kažnjen zbog destruktivnog ponašanja'

Dodik je nakon toga na konferenciji za novinstvo kazao da su ga SAD optužile bez ikakvih dokaza predbacujući Washingtonu da se izravno miješa u unutarnje poslove BiH, "neskriveno podupire muslimane i oporbu" u svrhu destabilizacije Republike Srpske koja je, po njegovu sudu, jedina održiva jer će se BiH, kako tvrdi, svakako raspasti.

"Oni žele muslimanima stvoriti državu i to je problem", kazao je Dodik kojemu je putovanje u SAD zabranjeno još 2017. godine kada je prvi put označen osobom koja izravno prijeti provedbi Daytonskog sporazuma.

Dodikov je zaključak da je svijet u kaosu i SAD u takvoj situaciji pokušava uspostaviti svoje standarde koji su njemu neprihvatljivi, rekao je i  američkog veleposlanika u BiH Erica Nelsona nazvao lašcem.

Dodik očekuje da se Njemačka pridruži američkoj politici sankcija, ali je poručio da ga ni to neće spriječiti da nastavi s dosadašnjom politikom koja se svodi na to da se RS-u osigura što veći stupanj samostalnosti a u konačnosti omogući odcjepljenje od BiH.

Kazao je da je kontaktirao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji mu je potvrdio da Srbija neće podržati bilo koje sankcije.

"Meni je ostalo samo da očekujem da me ubiju pa ako se to desi želim da se zna da su to učinili Amerikanci u suradnji s Britancima", izjavio je Dodik. 

SAD su uvele sankcije protiv Dodika: Korumpiran je i prijeti stabilnosti i cjelovitosti BIH
SAD su uvele sankcije protiv Dodika: Korumpiran je i prijeti stabilnosti i cjelovitosti BIH

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na uvođenje sankcija Dodiku reagirao je izjavom da je to jasna poruka da se neće tolerirati politika koja vodi rušenju državnih institucija BiH.

"Ohrabrujem i pozivam članice Europske unije i naše druge međunarodne partnere i prijatelje širom svijeta, da podrže ovu akciju i priključe joj se. Ako Dodik nastavi raditi na rušenju države i mira, sankcije već od sutra trebaju biti proširene i pojačane, te trebaju sve oštrije pogađati sve širi krug njegovih suradnika", izjavio je Džaferović.

Britanski veleposlanik u BiH Matthew Field u objavi na Twitteru potvrdio je da i London podupire sankcioniranje Dodika.

"Destabilizacija i korupcija predstavljaju prijetnju napretku ostvarenom u proteklih 26 godina. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti raditi s partnerima na pružanju potpore BiH", napisao je Field. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa