Obavijesti

News

Komentari 77

SAD su uvele sankcije protiv Dodika: Korumpiran je i prijeti stabilnosti i cjelovitosti BIH

SAD su uvele sankcije protiv Dodika: Korumpiran je i prijeti stabilnosti i cjelovitosti BIH

Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv vođe bosanskih Srba Milorada Dodika, objavilo je u srijedu američko ministarstvo financija

VIDEO

Bosna proživljava najtežu krizu od kraja rata 1990-tih, nakon što su bosanski Srbi blokirali rad državnih vlasti, a zastupnici u Republici Srpskoj glasali za početak povlačenja tog većinski srpskog entiteta iz zajedničkih institucija.

SAD optužuje Dodika da je korumpiran i da prijeti stabilnosti BiH

Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv vođe bosanskih Srba Milorada Dodika, optužujući ga da je korumpiran i da prijeti stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine, objavilo je u srijedu američko ministarstvo financija.

Sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banja Luke, koja je u vlasništvu tvrtke blisko povezane s Dodikovom obitelji.

Američko ministarstvo financija optužuje Dodika da koristi tu medijsku kuću za promicanje svojih ciljeva i da je kontrolira.

Riječ je o prvoj primjeni izvršnog ukaza iz lipnja prošle godine koji dopušta SAD-u da sankcionira osobe koje ugrožavaju mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. 

"Milorad Dodik destabilizirajućim koruptivnim aktivnostima i pokušajima rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma, motiviran vlastitim interesima, prijeti stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijeloj regiji", istaknuo je tim povodom Brian Nelson, podtajnik ministarstva financija zadužen za terorizam i financijsko-obavještajnu analitiku.

Bosna i Hercegovina proživljava najtežu krizu od kraja rata 1990-tih, nakon što su bosanski Srbi blokirali rad državnih vlasti, a zastupnici u Republici Srpskoj glasali za početak povlačenja tog većinski srpskog entiteta iz zajedničkih institucija.

Dodik, koji je ujedno srpski član kolektivnog predsjedništva BiH, rekao je ranije u srijedu da očekuje da će se on i njegovi suradnici naći na meti novih sankcija američke administracije, ali je istaknuo da ga to neće zaustaviti u provedbi planova da Republici Srpskoj osigura što veći stupanj samostalnosti, a potencijalno i da je odvoji od BiH.

"Sankcije su moguće ali to je više odraz njihove nemoći nego moći", izjavio je Dodik novinarima.

Ocijenio je da Amerikanci "s muslimanima" rade na uvođenju sankcija, ali je to nazvao jalovim poslom. 

Odgovor bosanskih Srba na očekivane američke sankcije bit će nastavak dosadašnje politike, bez obzira na posljedice, kazao je. 

"Žao mi je što imamo takav problem sa Sjedinjenim Državama", kazao je Dodik koji je na američkoj crnoj listi od 2017. godine i od tada mu je zabranjen ulazak u tu zemlju. 

Izjavio je i da više nikada ne kani tražiti vizu za SAD, čak i ako mu Washington ukine postojeće kaznene mjere.

Nada se i da će u SAD-u ponovo početi razmišljati o konceptu podjele BiH,  odnosno da će naposljetku bosanskim Srbima biti dopušteno da se izdvoje iz BiH i priključe Srbiji. 

Grlić Radman: Probleme u BiH rješavati dijalogom, sankcije EU nisu na dnevnom redu

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je u srijedu u Sarajevu kako Hrvatska zagovara da se problemi u BiH rješavaju dijalogom te tvrdi da o sankcijama političarima u toj zemlji do sada nije bilo nikakve formalne rasprave u tijelima EU.

Orban: Mađarska se protivi sankcioniranju Milorada Dodika
Orban: Mađarska se protivi sankcioniranju Milorada Dodika

Šef hrvatske diplomacije je tijekom službenog posjeta BiH novinarima u Sarajevu kazao kako sankcije političarima u BiH nisu bile na dnevnom redu niti jednog foruma Europske unije pa se ne može govoriti ni o tome da je neka od članica veći ili manji zagovornik takvih mjera.

"Treba najprije iscrpiti sve mogućnosti koje proizilaze iz razgovora i dijaloga pa onda utvrditi ostale instrumente koji bi trebali djelovati da se nastave reformski procesi u BiH", kazao je Grlić Radman koji tvrdi kako je to stajalište ne samo Hrvatske nego i Europske unije.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković s kojom se Grlić Radman sastao ranije tijekom dana kazala je kako se očekuju zapadne sankcije odgovornima za ugrožavanje mira u BiH no šef hrvatske diplomacije o tome nije mogao više kazati novinarima.

Ministarstvo financija SAD-a je kasnije u srijedu objavilo da su sankcionirani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banje Luke koja slovi za glasilo blisko Dodiku i vlastima Republike Srpske.

Posebni američki savjetnik Dodiku: 'Snosit ćete posljedice'
Posebni američki savjetnik Dodiku: 'Snosit ćete posljedice'

Ranije je posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar upozoravao kako je njegova vlada spremna posegnuti za sankcijama kojima će kazniti osobe umiješane u korupciju pri čemu je izravno spominjao upravo Dodika.  

Istaknuo je kako je važan dijalog za čije su ishode odgovorni politički lideri u BiH a Hrvatska ostaje spremna snažno podržati sve vanjskopolitičke ciljeve koje BiH želi ostvariti.

Ministar Grlić Radman se nakon susreta kojega je imao s ministricom Turković odvojeno sastao s provincijalom Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Kazao je kako je iskoristio prigodu da bi podupro mirotvorno djelovanje Crkve u BiH koja je suočena s brojnim poteškoćama te ohrabrio nastajanja da u BiH opstanu Hrvati i katolici.

Istaknuo je kako je kardinal Puljić iznimno doprinio stabilizaciji stanja u BiH svojim djelovanjem i ekumenizmom te da mu stoga treba odati svako priznanje.

Grlić Radman sumnja u većinsku potporu EU-a za sankcije Dodiku
Grlić Radman sumnja u većinsku potporu EU-a za sankcije Dodiku

Kardinal Puljić je izrazio zahvalnost i Grlić Radmanu kao i cijeloj hrvatskoj vladi na zalaganju na potpori BiH.

"Važno je da svi u BiH svi shvate kako je Hrvatska istinski zemlja preko koje će i oni krenuti ka Europi", kazao je kardinal Puljić. 

Grlić Radman je iz Sarajeva otputovao u Mostar kako bi se tamo sastao s hrvatskim dužnosnicima iz BiH, biskupom Petrom Palićem i provincijalom hercegovačkih franjevaca fra Miljenkom Štekom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...