Obavijesti

News

Komentari 29

Mimica iskreno za 24Express: Da, Hrvatska je jako blizu dna

To je nastavak pada koji je počeo 2008. godine i koji nitko nije htio ili nije znao zaustaviti. Ali znamo kako da udarac ne bude koban, rekao je Mimica u intervjuu

VIDEO

O stanju u državi u intervjuu za tjednik 24sataExpress progovorio je Neven Mimica, koji je jedan od najsmirenijih članova Vlade u Kukuriku koaliciji.

24express: Predsjednik Ivo Josipović pozvao je premijera Zorana Milanovića i predsjednika najveće oporbene stranke Tomislava Karamarka na konzultacije o ratifikaciji sporazuma o granici između RH i BiH. Kako će sve završiti?

Cijela priča s ratifikacijom došla je nakon 13 godina. Treba odlučiti što s međunarodnim ugovorom koji je potpisan, a dosad još nije ratificiran. Međunarodno pravo i međunarodni ugovori snažan su instrument u zaštiti naših interesa u međunarodnim odnosima, pa se u ovom slučaju, kao i u ostalima, oni moraju poštovati. Sporazum treba ratificirati u Hrvatskom saboru i sve će se stranke u raspravama moći izjasniti. Svakako treba uzeti u obzir granice koje su postojale između bivših republika Jugoslavije i vidjeti na čijoj su strani bili otoci kod osamostaljenja Hrvatske. No to će teško biti odrediti, jer tada granica na moru nije bila utvrđena.

24express: Zašto sporazum nije ratificirala HDZ-ova vlada?

Kažu da je najprije trebalo vremena komisiji da odredi granicu metar po metar na terenu, a onda kada je Ivo Sanader 2005. godine krenuo u ratifikaciju, da su se pojavili dokumenti prema kojima bi Veliki i Mali Škoj bili hrvatski te da je ugovor nevjerodostojan. Stalo se s ratifikacijom, a mi polazimo od toga da potpisani međunarodni ugovor obvezuje da ga se potvrdi, jer jedino tako možemo tražiti od drugih da ratificiraju druge za nas važne međunarodne ugovore koje su već potpisali.

24express: U kampanji je Kukuriku koalicija bila protiv gradnje Pelješkog mosta, a sada je odjednom za gradnju. Kako to?

Pelješki most je ispolitizirana priča. Na njemu su se skupljali politički bodovi, a nisu se rješavali problemi nepovezanosti hrvatskoga teritorija. Pelješki je most projekt kojem treba racionalno financijski pristupiti. Nismo nikada rekli da ga ne treba graditi nego da ga nismo u stanju sagraditi u krizi. No s fondovima Europske unije otvara se mogućnost da i Pelješki most bude jedan od projekata za financiranje. Radimo sada na dvije strane - istražujemo što je potrebno od europske strane i od strane BiH za koridor kroz Neum te načine na koje možemo financirati gradnju Pelješkog mosta. Zasad se čini da su izgledi možda malo veći za gradnju Pelješkog mosta. Povezivanje mostom ne znači samo povezivanje hrvatskog teritorija nego i povezivanje teritorija Europske unije.

>>> Cijeli intervjuu s Mimicom čitajte u 24sataExpressu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...