Obavijesti

News

Komentari 24

Mimica: Na Saboru je odluka o graničnom sporazumu s BiH

Sabor će odlučiti hoće li to biti dvotrećinskom ili kvalificiranom većinom. Vlada će Saboru podastrijeti argumente, a na njemu je da ih prihvati ili odbije, kaže Mimica

VIDEO

Vlada će najesen u Sabor uputiti ratifikaciju graničnog sporazuma s BiH koji su 1999. potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. Prema njoj bi se Hrvatska odrekla dijela teritorija u pelješkom akvatoriju - otočića Mali i Veliki Školj. 

Potpredsjednik Vlade za unutarnju i vanjsku politiku Neven Mimica rekao je u središnjem Dnevniku  HRT-a da će Vlada sporazum uputiti Saboru na ratifikaciju jer smatra da međunarodne sporazume treba poštovati i dovesti do pune funkcije, a na Saboru je hoće li ga potvrditi. 

Sabor će odlučiti hoće li to biti dvotrećinskom ili kvalificiranom većinom. Vlada će Saboru podastrijeti argumente, a na njemu je da ih prihvati ili odbije, rekao je Mimica za HRT

Mimica je dodao da je 2005. međudržavna komisija utvrđivanjem granice metar po metar potvrdila  granicu iz sporazuma Tuđman-Izetbegović. 

- BiH i Hrvatska složile su se 2010. da treba stvoriti uvjete za ratifikaciju sporazuma. Nakon toga su tri studije HDZ-ove vlade opovrgnule dokaze iz knjige dubrovačkih znanstvenika - rekao je Mimica.

Podsjetimo, riječ je o knjizi 'Prijevara ili zabluda - Problem granice na području poluotoka Kleka'  u kojoj Niko Kapetanić, Stjepan Ćosić i Nenad Vekarić tvrde da se sporazum iz 1999. temelji na katastarskoj krivotvorini iz 1974. Tada je sporni hrvatski teritorij jedan bosanski geodet pripisao katastarskoj općini Neum. Taj postupak nikad nije potvrdila nijedna hrvatska komisija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
POLICIJA GA UHITILA

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije