Obavijesti

News

Komentari 1

Ministar Beroš: HUOM još jedan sugovornik u afirmativnom rješavanju zdravstvenih pitanja

Ministar Beroš: HUOM još jedan sugovornik u afirmativnom rješavanju zdravstvenih pitanja

Nastavili smo konkretno djelovati uz dijalog s HUOM kako bismo u pozitivnom tonu i zajedničkim naporima sagledali postojeće izazove i učinili nužne reformske promjene u zdravstvenom sustavu, kaže Beroš

VIDEO

Dan nakon obilježavanja Hrvatskog dana liječnika nastavili smo konkretno djelovati uz dijalog s Hrvatskom udružbom liječnika obiteljske medicine (HUOM) kako bismo u pozitivnom tonu i zajedničkim naporima sagledali postojeće izazove i učinili nužne reformske promjene u zdravstvenom sustavu na boljitak djelatnika i pacijenata koji nam moraju biti u fokusu, naglasio je ministar Beroš u razgovoru s prim. Markom Rađa, dr. med. ravnateljem Doma zdravlja Splitsko – dalmatinske županije i predsjednikom HUOM-a te Vesnom Samardžić Ilić, dr. med., predsjednicom Osječko – baranjske podružnice HUOM-a.

Navedeni sastanak, koji je jedan u nizu razgovora sa strukovnim udrugama, održan je u svrhu unapređenja cjelokupnog zdravstvenog sustava, s posebnim naglaskom na upravljanje ljudskim resursima u zdravstvu, raspravljalo o temama smanjivanja administrativnih opterećenja, poticanja preventivnih aktivnosti te privlačenja i zadržavanja mladih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Otvorila se i tema Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata, složenosti poslova u javnim službama, Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, Zakona o plaćama u javnim službama, procesa specijalističkog usavršavanja i rada pod nadzorom.

- Podržavam inicijativu Ministarstva zdravstva u poticanju dijaloga sa svim udrugama koje su uključene u zdravstveni sustav. Kao najstarija udruga obiteljske medicine, koja ove godine slavi 30 godina, ne vidimo rješenje u sindikalnim aktivnostima i prosvjedima. Treba dati prednost utemeljenom, iskrenom dijalogu koji jedino vodi unaprjeđenju ljudskih resursa, organizacije rada i financijske održivosti - izjavio je dr. Rađa naglašavajući da prevencija i praćenje ishoda liječenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ostaju ispod radara jer se pacijenti sve više prelijevaju u bolnički sustav.

S tim u vezi, HUOM podržava reformske mjere u koje je uključeno i administrativno rasterećenje obiteljskih liječnika čime će im se osloboditi vrijeme za pacijente i pozitivno se odraziti i na druge dijelove zdravstvenog sustava, poglavito u smanjenju lista čekanja i generiranju nepotrebnih troškova.

- Po tom pitanju već su napravljeni konkretni koraci budući da liječnici obiteljske medicine više nemaju obvezu ispunjavati obrazac 1-IN, Izvješće s nalazom i mišljenjem liječnika, u svrhu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Ovaj dio se dodatno regulira izmjenom podzakonskih akata, u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Nadalje, mijenja se i način obračuna putnih naloga, na način da više nisu i nadležnosti rada obiteljskih liječnika - nadovezao se ministar Beroš napominjući da je sastanak s HUOM-om pokazao kada ima volje, ima i načina ostvariti dvosmjernu komunikaciju kojom se jedino mogu učiniti nužni koraci za unaprjeđenje primarne zdravstvene zaštite i cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'

Dječak koji je pronašao dijete u košu za smeće u Zaprešiću ekskluzivno je otkrio detalje strave te večeri za 24sata
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192