Obavijesti

News

Komentari 17

Ministar Ćorić tvrdi: Učinit ćemo sve da dođe do što manjeg porasta cijene struje i plina

Ministar Ćorić tvrdi: Učinit ćemo sve da dođe do što manjeg porasta cijene struje i plina

Ministar gospodarstva i održivog razvoja poručio je u četvrtak da će Vlada učiniti sve da od travnja iduće godine dođe do što manjeg porasta cijena plina i struje, no kako je ipak razvidno da će do njega doći

VIDEO

Izjavio je to nakon sjednice Vlade, osvrćući se na danas usvojenu uredbu o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača kojeg su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta električne energije.

Na taj način, rekao je Ćorić, povećava se udio koji Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) otkupljuje od proizvođača, s 40 na 60 posto. Tu je riječ o fiksnoj cijeni i na taj način će se omogućiti HROTE-u da u 2022. godini s većim količinama isporučene električne energije prema opskrbljivačima po nižoj cijeni, utječe i da ne dođe do prevelikog povećanja cijena električne energije, pojasnio je.

"Znate da su europska i svjetsko tržište doživjela "boom" cijena energenata, kako nafte i plina tako i električne energije. Ovo je jedan od alata koji unaprijed poduzimamo kako bi cijena električne energije na proljeće 2022. ostala u nekim normalnim okvirima", istaknuo je Ćorić.

Ćorić: Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva stabilna
Ćorić:  Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva stabilna

No napomenuo je da to ne znači kako neće doći do poskupljenja, ali da Vlada na ovaj način utječe da to poskupljenje ne bude "eklatantno", kao što je to bio slučaj u nizu europskih zemalja u proteklim tjednima i mjesecima.

Rekao je i da se u ovom trenutku ne može kalkulirati o tome koliki bi mogao biti porast cijene električne energije, jer će to ovisiti o cijeni električne energije u slijedećim mjesecima, kao i hidrološkim uvjetima u Hrvatskoj.

"No ono što imamo priliku vidjeti u drugim zemljama EU-a nas poziva na oprez i upravo zbog toga ova današnja odluka", izjavio je Ćorić.

Dodao je da ne želi kalkulirati o cijenama struje i plina, no da je već sada razvidno da će do određenog njihovog povećanja doći.

Ćorić je apostrofirao i da je do sada u sektoru kućanstava spriječen značajniji šok u smislu rasta cijena, a da će se učiniti sve i da nakon travnja iduće godine, kada se očekuje korekcija cijena struje i plina, taj šok po hrvatsko gospodarstvo i društvo bude što manji.

HEP: Cijena struje sigurno se neće mijenjati sljedećih mjeseci
HEP: Cijena struje sigurno se neće mijenjati sljedećih mjeseci

U slijedećih 10 godina 58 milijardi kuna ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu

Istaknuo je i danas usvojenu uredbu o uslužnim područjima, tiče se vodno-komunalnog sektora, a njome će se postojećih 170 isporučitelja vodnih usluga u RH integrirati na 41 vodno-uslužno područje. Time će se dobiti 41 univerzalni isporučitelj koji će biti posljedica integracije na pojedinim dijelovima županija širom RH, rekao je Ćorić.

Ova odluka je važna jer će se okrupnjavanjem vodnih isporučitelja ojačati njihovi financijski, administrativni i ljudski kapaciteti, a s ciljem brže i efikasnije realizacije projekata vodno-komunalne infrastrukture. Prema planu aktivnosti ministarstva i Hrvatskih voda, vrijednost takvih projekata u slijedećih deset godina nadmašit će 58 milijardi kuna, rekao je Ćorić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...