Obavijesti

News

Komentari 117

Ministar Fuchs otkrio koji će učenici nastavu pohađati u školama, a koji ostaju kod kuće

Ministar Fuchs otkrio koji će učenici nastavu pohađati u školama, a koji ostaju kod kuće

Potvrdio je kako će niži razredi osnovnih škola i maturanti ići od ponedjeljka u škole, a da će se ostali pridružiti u klupama ovisno o epidemiološkoj situaciji. Apelirao je da se djecu na naziva superširiteljima

VIDEO

Ministar Radovan Fuchs dao je izjavu o detaljima vezanim uz organizaciju nastave u novom polugodištu nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i predstavnicima stožera civilne zaštite. 

Potvrdio je kako će niži razredi osnovnih škola i maturanti ići od ponedjeljka u škole, a da će se ostali pridružiti u klupama ovisno o epidemiološkoj situaciji. To znači da će se od ponedjeljka, 18. siječnja, u svim županijama za učenike viših razreda osnovnih škola, te za učenike prvih, drugih i trećih razreda srednjih škola, nastava odvijati online. Potom će do početka veljače osnivači, županije i gradovi, odlučiti hoće li i u kojoj mjeri i te učenike vraćati u redovnu nastavu u učionicama.

I one županije, poput Primorsko-goranske, koje su već donijele odluku o online nastavi za učenike viših razreda i srednjih škola, organizirat će redovnu nastavu za maturante zbog potrebe pojačanih priprema za državnu maturu.

- Završni razredi će ići po pojačanim epidemiološkim mjerama, što znači da će se moći osigurati dovoljna distanca među učenicima, s obzirom na to da će razredi od 1. do 3. biti online. Početkom ovog polugodišta nećemo narušiti optimistične trendove u slici i incidenciji novozaraženih. za sada su te brojke dobre i ako se tako nastavi, mislim da bismo morali brzo vidjeti sve učeničke u školama. No zbog pažljivog pristupa idemo s ovakvom koncepcijom. Puno je bilo pitanja o sigurnom pristupu školama u Zagrebu. U intenzivnim smo razgovorima s poglavarstvom, radovi na prijetećim dijelovima fasada su se intenzivirali i uvjeravaju nas da će opasni dijelovi u centru biti sanirani. Gdje ne bude moguće, riješit će se s posebnim skelama ispod kojih se može sigurno prolaziti - kaže.

Sigurnost djece je najvažnija, no ne smije se zaboravit na školu
Sigurnost djece je najvažnija, no ne smije se zaboravit na školu

- Što se tiče Sisačko.moslavačke županije, postoji mogućnost da se određenim preslagivanjem unutar škola osigura i ovakav način izvođenja nastave, to ne bi bilo loše jer bi se djeci mogla pružiti i psihološka pomoć. Još uvijek smo u dogovorima s lokalnim tijelima o tome da vidimo je li moguće do kraja ispoštovati ovu varijantu, jer je dio nastavnika u nemogućnosti izvoditi nastavu i hoće li biti potrebno za jedan dio djece osigurati i odgodu početka same nastave. Valja naglasiti da nema razloga da u ostalim školama koje nisu zahvaćene katastrofom, da škola ne krene kao što bi trebala na cijelom području Hrvatske - naveo je ministar.

- Imamo puno podataka i ne bi bilo dobro da se nastavi s nekim komuniciranjem prema van da su djeca superširitelji i oni koji mogu ugroziti, ne treba im gurati osjećaj krivice, to se previše provlači kroz javnu scenu, to ne bi čisto psihološki trebalo tako komunicirati. - kaže Fuchs.

U Hrvatskoj 759 novooboljelih, a preminula su 43 pacijenta
U Hrvatskoj 759 novooboljelih, a preminula su 43 pacijenta

- Poslali smo svim domovima obavijest da ćemo za učenike i studente preuzeti financiranje smještaja, poslali smo i pismo sveučilištima da razmisle o tome da studente s tog područja oslobode participacije ukoliko nisu ispunili sve ECTS bodove. Po službenom planu cijepljenja nastavnici su u drugoj skupini - napomenuo je Fuchs.

POGLEDAJTE VIDEO: Učenici sviraju ispred razrušene škole 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.