News

Komentari 5

Ministar Gerald Darmanin pohvalio se da je u Francuskoj zatvorena još 21 džamija

Ministar Gerald Darmanin pohvalio se da je u Francuskoj zatvorena još 21 džamija

Francuski ministar unutrašnjih poslova, Gerald Darmanin, u intervjuu je izjavio da je u skladu s “anti separatističkim” zakonom u Francuskoj zatvoreno najviše džamija u francuskoj povijesti.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je u nedjelju, gostujući na francuskoj televiziji LCI, da je u Francuskoj zatvorena još 21 džamija koje su “pokazivala ekstremističke znakove”, prenosi Al Jazera. Naveo je i da se nastavlja proces zatvaranja njih šest, te je objasnio da su ti koraci poduzeti na temelju “anti separatističkog” zakona.

Kritizirajući republikance i desničarske ekstremiste što nisu glasali za ovaj zakon, Darmanin se pohvalio da je zahvaljujući tom zakonu prvi put u francuskoj povijesti zatvoren ovoliki broj džamija. Istaknuo je i da nisu dirali 36 džamija koje su pregledane i za koje je utvrđeno da “nisu u suprotnosti sa zakonima Francuske”. Darmanin je rekao da su neke od njih prestale dobivati sredstva izvana, a jedna džamija je smijenila imama koji je optužen za ekstremizam.

Šef francuskog MUP-a dodao je da će se inspekcijski nadzori u džamijama nastaviti. Uoči izbora, Darmanin se obratio muslimanima u zemlji te im poručio da u zemlji ima malo “bogomolja povezanih s ekstremizmom” i da općenito nemaju problema s muslimanima u Francuskoj.

Kontroverzni zakon o "anti separatizmu", Ustavno vijeće Francuske odobrilo je u kolovozu ove godine. Zakon je kritiziran zbog marginaliziranja muslimana, a snažno su mu se suprotstavili desničarski i ljevičarski zastupnici. Unatoč protivljenjima, Narodna skupština usvojila je kontroverzni zakon u srpnju ove godine. Vlada tvrdi da zakon ima za cilj jačanje francuskog sekularnog sistema, ali kritičari smatraju da ograničava vjerske slobode i marginalizira muslimane.

Francuske muslimanske zajednice najveća je u Europi, sa 3,35 milijuna pripadnika. Zakonom je dozvoljeno dužnosnicima da interveniraju u džamijama i udruženjima odgovornim za njihovu administraciju, kao i da kontroliraju financije muslimanskih udruženja i nevladinih organizacija. Prema zakonu, pacijentima je zabranjeno da biraju doktora na osnovu spola iz vjerskih ili drugih razloga, a “sekularno obrazovanje” je postalo obavezno za sve državne službenike. Francusku su zbog marginalizacije muslimana kritizirale međunarodne i nevladine organizacija, a posebno Ujedinjeni narodi.

Najčitaniji članci