Obavijesti

News

Komentari 10

'Izbori će se sasvim sigurno održati do ustavnog roka...'

'Izbori će se sasvim sigurno održati do ustavnog roka...'
2

Kada situacija i brojke budu takve da postoji mogućnost održavanja demokratskih izbora, naravno da ćemo o tome razgovarati, rekao je u petak predsjednik Sabora

VIDEO

I pripadnici vladajuće većine i saborska oporba u petak su, komentirajući medijska nagađanja da bi se izbori mogli održati u ljeto, izrazili uvjerenje da se parlamentarni izbori trebaju održati kada to dopuste epidemiološki uvjeti kako se ne bi ugrozilo zdravlje građana.

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković istaknuo je na konferenciji za novinare da temu izbora nameće oporba na način da pokušava prikazati HDZ kao nekoga tko bi sada pokušao "loviti u mutnom".

 “Odbacujem te nametnute teorije. Izbori će se sasvim sigurno održati do ustavnog roka, međutim, u ovom trenutku smo zaokupljeni borbom za zdravlje i život naših građana, a važna nam je i njihova sigurnost”, kazao je Jandroković. Naglasio je da se sve dok je situacija ovakva neće ići u izbore i ugrožavati zdravlje građana. Dodao je da ipak postoji ustavna obaveza da se izbori održe do polovine prosinca i da će se taj rok poštivati.

'Izbori u ustavnom roku'

“Nama izbori nisu tabu tema, ali ne pristajemo da nam se sada nameću teze koje oporba plasira iz vlastitih interesa”, poručio je Jandroković.

Napomenuo je da je namjera održati izbore u ustavnom roku, ako ne dođe do bitne promjene u zdravstvenoj situaciji. Vjerujem da svi žele da imamo demokratske izbore i da se održe u roku, rekao je, dodavši da ipak nitko ne može ništa jamčiti jer sve ovisi o zdravstvenoj situaciji.

Izbori se ne bi održali u ustavnom roku jedino u slučaju nekakve velike zdravstvene krize, ali u to sumnjam, napomenuo je.

Na pitanje jesu li izbori prije jeseni, tijekom ljeta, opcija kako se nagađa u nekim medijima, odgovorio je da o rokovima u HDZ-u uopće nisu razgovarali jer, smatra, u ovome trenutku govoriti o rokovima nije ozbiljno zato što zdravstvena situacija još uvijek nije takva da bi mogli nešto planirati.

Kada situacija i brojke budu takve da postoji mogućnost održavanja demokratskih izbora, naravno da ćemo o tome razgovarati, najavio je, napomenuvši da je 47 zemalja odgodilo različite vrste izbora zbog koronakrize. O elektroničkom i dopisnom glasanju u HDZ-u sada, kazao je Jandroković, ne razmišljaju.

Ministar Horvat: Parlamentarni izbori sada nisu prioritet

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u petak da parlamentarni izbori sada nisu prioritet te da je najvažnije očuvati zdravlje i nakon toga vratiti gospodarske aktivnosti, a HDZ je, ako bi se tako odlučilo, spreman za izbore već ove nedjelje.

Ministar Horvat bio je u petak u "3. maju" na svečanosti u povodu početka radova na rezanju limova za izgradnju trupa polarnog kruzera "Eclipse II", koji se u tom brodogradilištu gradi za australsku Scenic grupu.

Na novinarsko pitanje o parlamentarnim izborima i kampanji, ministar je odgovorio da je premijer Andrej Plenković rekao kako u ovom trenutku izbori nisu ni briga, ni prioritet.

"Premijer je rekao da nam u ovom trenutku niti briga, niti prioritet nisu izbori. Prioritetni zadatak je očuvati naciju u dobroj zdravstvenoj kondiciji, nakon toga vratiti gospodarske aktivnosti, a ako se i odluči, HDZ, koji čini saborsku većinu, spreman je na izbore već ove nedjelje", rekao je Horvat.

Parlamentarni izbori: Uvjet je dobra epidemiološka situacija
Parlamentarni izbori: Uvjet je dobra epidemiološka situacija

U vezi s dijelom ugostitelja i hotelijera, koji su izjavili da neće ni otvarati objekte, i kako im pomoći s obzirom na velike troškove za preventivne mjere, ministar je rekao kako je najvažnije da nam se ne dogodi da se ne možemo vratiti iz situacije u koju su zapala neka druga gospodarstva i države s liberalnim pristupom u borbi protiv koronavirusa.

"Dakle, još jedna u nizu potrebitih poslovnih odluka menadžmenta onih poslovnih subjekata koji će pratiti dinamiku otvaranja hrvatskog gospodarstva. U ovom trenutku je najbitnije, nemojmo si dozvoliti, a Vlada to sigurno neće, da nam ovaj korak naprijed bude za mjesec, dva ili tri  dva koraka natrag, da se ne možemo vratiti iz situacije u kakvu su zapala neka druga gospodarstva i druge države u trenucima kada su vrlo liberalno pristupile borbi protiv koronavirusa", rekao je Horvat.

"Metodologija i metodološki pristup hrvatske Vlade je jedan od četiri slučaja koje analizira i Svjetska zdravstvena organizacija", podsjetio je i dodao da Singapur - zato što je potpuno pokrenuo gospodarstvo i druge djelatnosti - sada ima velik broj zaraženih pa je nekoliko dana poslije, kao i Švedska, poduzeo puno restriktivnije mjere nego što ih danas poduzima Hrvatska.

"U koordinaciji struke, epidemiologa, infektologa, Stožera Civilne zaštite, svih koji se brinu o tome što i kako dalje, siguran sam da mjere koje se predlažu imaju iza sebe kvalitetniji analitički pristup i siguran sam, kao i do sada, da će i ubuduće dati odgovarajuće rezultate",  rekao je Horvat.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.