Obavijesti

News

Komentari 106

Ministar: Isprike prosvjetarima, ali jedino se Linić može ljutiti

Ako kažem da se ispričavam što će dva tjedna možda kasniti naknada za prijevoz reći će da im moja isprika ništa ne znači, rekao je ministar Željko Jovanović

VIDEO

Ministar Željko Jovanović prije sjednice Vlade prokomentirao odgodu isplate prijevoza za učitelje. Kazao je da razumije njihovu rezigniranost.

- Ako kažem da se ispričavam što će dva tjedna možda kasniti naknada za prijevoz to njima vjerojatno neće ništa značiti. Reći će da im moja isprika ništa ne znači, ali ja ih razumijem. Razumijem i oporbu i sindikate jer bih se i ja isto tako ponašao da sam na njihovom mjestu i napadao ministra zbog jednog malog kašnjenja u naknadama. No jedini koji se ima pravo ljutiti na mene je ministar financija Slavko Linić - kazao je.

'Nitko mi ne odaje priznanje, a povećao sam naknade za prijevoz'

Napomenuo je kako je ministar financija u pravu kada je rekao da je on trebao biti odrješitiji u pregovorima sa sindikatima i raskinuti granske kolektivne ugovore.

Da sam raskinuo granske kolektivne ugovore ne bi mi falilo 23 milijuna kuna u prosincu, ali bi svi prosvjetari dobili puno manje naknade za prijevoz tijekom godine i ukupno bi bili puno više na gubitku, kaže Jovanović

- No, ja to nisam učinio. Nisam učinio preko noći, preko koljena. Pregovarao sam sa sindikatima sve ovo vrijeme želeći naći rješenje da plaće i naknade za prijevoz ne budu umanjene u ovoj godini. I u tome sam uspio. Naravno nitko mi za to neće odati priznanje u prosvjeti - kazao je.

Kazao je da su naknade za prijevoz 2012. godine iznosile 236 milijuna kuna, a ove godine će biti za sedam milijuna kuna veće.

- Da sam raskinuo granske kolektivne ugovore ne bi mi falilo 23 milijuna kuna u prosincu, ali bi svi prosvjetari dobili puno manje naknade za prijevoz tijekom godine i ukupno bi bili puno više na gubitku - kazao je.

'Profesori srednjih škola dobili su naknade, to nitko ne spominje'

Jovanović se osvrnuo i na situaciju u prosincu rekavši da je ministarstvo na svim stavkama našlo uštedu od 140 milijuna kuna i zahvaljujući tome isplaćene su plaće za prosinac.

- Imao sam situaciju tri puta po 23 milijuna kuna. Dakle trebalo mi je za međumjesni prijevoz učenika, za darove za djecu i za prijevoz učitelja osnovnih škola. Svi profesori srednjih škola su dobili naknade za prijevoz što nitko nije spomenuo - pobrojao je ministar.

'Učiteljima naknade kasne zbog darova za djecu'

Objasnio je i što je bio razlog za otpadnu naknade za prijevoz učitelja.

- Za međumjesni prijevoz učenika sam smatrao da je to prioritet. Zašto sam odlučio isplatiti 23 milijuna kuna za darove za djecu? Pa zato što je prosinac mjesec u kojem govorimo da se radi o Danu dječje radosti i zato što će zahvaljujući tom iznosu dio učitelja dobiti čak više nego što bi dobio naknadu za prijevoz - utvrdio je.

Jovanović je spremno iznio i sve računice koje se odnose na prijevoz. Naime, kazao je da ta naknada u prosjeku iznosi 300 kuna, a prema njegovim procjenama za 3000 učitelja ona iznosi više od 1000 kuna. Napomenuo je i da je sustav prosvjete jedini sustav u kojem se naknada za prijevoz daje unaprijed.

'Kašnjenje naknada ne ugrožava ni funkcioniranje škola ni egzistenciju učitelja'

- Možemo izračunati. Ukoliko su naši učitelji 15. studenog dobili naknadu za prijevoz to praktični znači da je to do 15. prosinca koji pada u nedjelju tako da bih ja trebao isplatiti 16. prosinca tu naknadu za preostala četiri radna dana u prosincu. Naime, 20. prosinca počinju školski praznici koji traju do 13. siječnja. Prema tome naknadu za prijevoz svim učiteljima isplatit ćemo u prvom tjednu siječnja i to za prosinac i za siječanj. Mislim da ovo kašnjenje i ta četiri radna dana u prosincu neće ni na koji način ugroziti funkcioniranje školstva niti egzistenciju učitelja u osnovnim školama - zaključio je Jovanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.