News

Komentari 22

Ministar Medved: 30. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje obilježimo u svojim sredinama

Ministar Medved: 30. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje obilježimo u svojim sredinama

Načelnik Škabrnje Ivan Škara pozvao je da tu obljetnicu dostojanstveno obilježimo u našim kućama, dvorištima, ulicama i lokalnim zajednicama, a sve koji misle doći u Vukovar i Škabrnju da se pridržavaju mjera

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u srijedu je pozvao sve koji su planirali ići na obilježavanje 30. obljetnice stradanja u Vukovar i Škabrnju da ostanu u svojim sredinama i pomole se za žrtve, a ukoliko se ipak odluče ići da se pridržavaju mjera.

"30. je obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje, žrtve koja je u kolektivnoj svijesti našega naroda i za koju bismo kao narod željeli svi dostojanstveno iskazati počast svojom nazočnošću, no okolnosti uslijed kojih egzistiramo gotovo dvije godine nas usmjeravaju da obilježavanja provedemo s nizom ograničenja. Stoga je moj poziv da svi oni koji su planirali doći u Vukovar, a poglavito ranjive skupine ostanu u svojim sredinama, u svojim općinama, gradovima, županijama i da na prikladan način, dostojanstveno zapale svijeće i pomole se za žrtve", istaknuo je ministar Medved nakon sjednice Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

Sjednica je održana povodom organizacije obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Za one koji se odluče doći u Vukovar, ministar Medved je rekao da Ministarstvo neće podržavati organizirani prijevoz. Također, u Vukovaru i okolici neće biti organiziranog smještaja niti organizirane prehrane, program obilježavanja je na tragu svih ranijih godina, a broj predviđenih osoba u koloni 18. studenog u Vukovaru nije limitiran niti se propisuje. 

Istaknuo je da će se program održati po onom već ranije predviđenom protokolu - od 17. studenog navečer paljenjem svijeća ispred bolnice, vodeći pritom računa da će samo manji broj izaslanstava moći ući u krug bolnice i zapaliti svijeću, a 18. studenog ujutro program će početi ispred bolnice te će Kolona prema Memorijalnom groblju ići ustaljenom trasom. Na Memorijalnom groblju položit će se vijenci i održati sveta misa.  

"Apeliramo na odgovornost naših građana, apeliramo da ukoliko dođu u grad Vukovar ili u Škabrnju da se apsolutno pridržavaju svih predviđenih mjera, da vode računa o svojoj sigurnosti i sigurnosti svih drugih građana koji će nazočiti", poručio je Medved.

Capak: Ostanite u svojim lokalnim zajednicama

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak istaknuo je da je epidemiološka situacija u ovom trenutku daleko od dobre, te je apelirao na sve da ostanu u svojim lokalnim zajednicama, lokalnim braniteljskim udrugama, i da na odgovarajući način uz pijetet obilježe taj važan događaj.

Za one koji ipak dolaze u Vukovar i za događaje koji će se odvijati, Capak je rekao da propisuju klasične epidemiološke mjere - higijena, dezinfekcija, razmak, maska i održavanje svih tih događaja na otvorenom prostoru. Rekao je da će jedino misa, biti kombinirana, i u zatvorenom prostoru. Za one koji će hodati Kolonom sjećanja, bit će predviđeno da hodaju uz razmak i u grupama, kaže Capak.

Objasnio je da se radi o većoj kilometraži pa održavanje razmaka neće biti problem, a uz to u Koloni sjećanja bit će prisutni i covid redari koji će paziti da se održava razmak i nose maske. Ukoliko netko privatno organizira organizirani prijevoz u tom slučaju treba o tome voditi evidenciju i svi putnici trebaju imati covid potvrdu, a rad ugostiteljskih objekata bit će ograničen do 21 sat, rekao je Capak.  

Penava pozvao na odgovorno ponašanje

I gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pozvao je sve koji će doći u Vukovar i Škabrnju da se ponašaju odgovorno. Kako se sve odvija na otvorenom prostoru, a iz iskustva od prošle godine, Penava kaže kako ne očekuje eksploziju zaraze. Apelirao je i da pandemija ne dominira temom 30. obljetnice pada i okupacije Vukovara i Škabrnje.   

 

Najčitaniji članci