Obavijesti

News

Komentari 148

Ministar: Most je razlog zašto se reforme tako sporo provode

Ministar: Most je razlog zašto se reforme tako sporo provode
1

Most je sastavljen od puno individualaca kojima treba puno vremena da donesu neku konkretnu odluku. Eventualno preslagivanje u Vladi ovisit će o saborskoj većini, kaže ministar

VIDEO

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" odgovorio je na mnoga pitanja - od onih o suradnji s Mostom, reformskom paketu koji se priprema za Europsku komisiju, POS-ovim stanovima, energetskoj obnovi do pitanja zaštićenih najmoprimaca.

'Hvaljen Isus je uobičajeni pozdrav'

Na početku emisije komentirao je medijsku prašinu koju je podigao pozdravivši jučer novinare s pozdravom "Hvaljen Isus". - To je jedan uobičajen pozdrav koji oduvijek koristim i ne bih tome pridavao pažnju. Neuobičajeno mi je da je  jedan pozdrav izazvao takvu medijsku pažnju. No slobodno smo društvo - svatko može pisati i govoriti što hoće. Koristi ga cijela moja obitelj, to je normalan hrvatski pozdrav - rekao je ministar.

I za svoju izjavu "gradimo mostove" rekao je da je izvučena iz konteksta.

- Pri tome sam mislio na sastanak ministra Olega Butkovića u Sarajevu na kojem je rečeno da je gradnja Pelješkog mosta neupitna - dodao je Kuščević.

Izrazio je nezadovoljstvo brzinom provođenja reformi, a razloge tome vidi upravo u Mostu za koji kaže da je sastavljen od puno individualaca kojima treba puno vremena da donesu neku konkretnu odluku. Stoga je zaključio da je suradnja s Mostom dobra, ali malo otežana.

- S nekim ministrima iz Mosta lakše surađujem, a s nekim teže - istaknuo je. Prema njegovim riječima, eventualno preslagivanje u Vladi ovisit će o saborskoj većini.

'Glavni cilj je spajanje katastra i zemljišnih knjiga'

Kao glavni cilj svog ministarstva naveo je spajanje katastra i zemljišnih knjiga što je i jedna od reformskih mjera pripremljenih za Europsku komisiju.

- Hrvatska se nalazi u nezavidnoj situaciji zbog nerada prošle Vlade - naglasio je KUšćčević te dodao da će spajanje ubrzati dobivanje građevinskih dozvola, a samim time potaknuti investitore koji žele poslovati u Hrvatskoj. 

'Imamo zgrade koje su legalizirane, a nisu upisane u katastar'

Rekao je da je proces legalizacije pokrenula HDZ-ova, vlada SDP-a ga je samo nastavila.

- Zbog izmjena koje je Milanovićeva vlada unijela u zakon danas imamo zgrade koje su legalizirane, a nisu upisane u katastar - rekao je ministar. 

Za energetsku učinkovitost ukupno 350 milijuna eura

Govoreći o projektima energetske učinkovitosti, Kuščević je rekao kako se za njih planira iz europskih fondova povući 200 milijuna eura, a država će osigurati još 150.

- Potpisali smo 12 ugovora za obnovu škola i vrtića. U izradi je program za obnovu stambenih zgrada za koji je osigurano 100 milijuna eura. Moramo educirati naše građane da prate natječaje i apliciraju za njih. Imamo nekoliko programa za javne ustanove, privatne kuće i stambene zgrade. Uspjeli smo alocirati velika sredstva u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i  fondova EU-a. Imali smo velikih problema oko povlačenja novca zato što prijašnje vlade na komplicirane procese koje je postavila Europska komisija postavljale su i dodatne uvjete - rekao je ministar.

Istaknuo je kako treba mijenjati Zakon o javnoj nabavi - treba ga pojednostaviti - ne može najjeftinija ponuda biti i najbolja, smatra ministar.

Izmjene u modelu gradnje POS-ovih stanova

S modelom gradnje POS-ovih stanova se nastavlja iako s  nekim izmjenama - na način da će se graditi samo na državnom zemljištu, uvođenjem socijalnog momenta, postavljanjem drugačijih uvjeta dobivanja i korištenja stanova.

Najavio je da će Vlada iduće godine krenuti sa zakonom o sufinanciranju stambenih kredita u koji će također biti ugrađena socijalna komponenta i  pronatalitetna politika.

'Vlasništvo je svetinja i ljudima moramo vratiti ono što je njihovo'

- Problem zaštićenih najmoprimaca ova Vlada može i mora riješiti - naglasio je Kuščević te dodao da Hrvatska mora plaćati za zlodjela koja je činila komunistička država.

- Vlasništvo je svetinja i ljudima moramo vratiti ono što je njihovo - rekao je ministar te dodao da će se svakako voditi računa o socijalnim skupinama koji žive u tim stanovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'
UPUTILI OSAM VOZILA

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'

Na gašenje požara upućeno je osam vozila. Vatrogasci su nam potvrdili da je požar pod nadzorom te da se radilo o požaru stroja
Kako su se upoznali Plenković i samozatajna Ana: Spojio ih je Sabor, svadba je bila intimna...
RIJETKO SE POJAVLJUJE

Kako su se upoznali Plenković i samozatajna Ana: Spojio ih je Sabor, svadba je bila intimna...

Ana Maslać Plenković i hrvatski premijer imaju troje djece. Ne ističe se u političkim kampanjama i u javnosti se pojavljuje iznimno rijetko