Obavijesti

News

Komentari 87

Ministar Varga: Do jeseni ću legalizirati indijsku konoplju

Ministar Varga: Do jeseni ću legalizirati indijsku konoplju
2

Ministar zdravlja Siniša Varga smatra da Predrag Fred Matić radi izvrstan posao. Zamjerke koje branitelji imaju prema njemu prepuštam političkoj sferi, kaže Varga

VIDEO

Hrvatska će na jesen imati legaliziranu uporabu indijske konoplje u medicinske svrhe, najavio je to ministar zdravlja Siniša Varga u utorak navečer gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV.

- Naše povjerenstvo po tom pitanju radi vrlo aktivno i već su na trećem od devet potrebnih koraka. Sada kreće i suradnja s policijom da se to makne s liste opojnih droga i moramo usuglasiti model. Očekujem da u ranu jesen, u rujnu ili najkasnije u listopadu to bude izglasano u Saboru - rekao je ministar Varga u emisiji Veto.

Veto

Otkrio je kako planira osnovati uskoro i tvrtku kćer HZZO-a koja bi se bavila dopunskim osiguranjem.

- Mi smo sada po tom pitanju na tržištu i moramo se boriti protiv privatnih osiguravajućih društava. Konkurencija je dobrodošla, ona je jamstvo kvalitete, ali protiv nje ne možemo sadašnjim sustavom koji je prepun birokracije i tu smo spori i ne konkurentni. Do ljeta ćemo i to ispraviti tom tvrtkom - rekao je Varga.

Prema podacima koje je prošlog tjedna dobio iz Hrvatske liječničke komore dozvolu za odlazak za rad u inozemstvo zatražilo je 400 liječnika, a otišlo ih je 120.

- Mi smo tu debelo ispod prosjeka od ulaska u EU, ali svaki doktor, svaki medicinski djelatnik nam je važan. Nemam još podatak koliko ih se vratilo, no osobno znam trojicu koja su bila vani i došla natrag u Hrvatsku - rekao je Varga.

Što se tiče smanjenja liste čekanja Varga je rekao kako je Program plus u potpunosti uspio i kako njegove najave da za provedbu treba šest mjeseci su srećom bile krive.

- U Osijeku se na kolonoskopiju, pregled debelog crijeva i još neke pretrage čeka samo jedan dan. U Splitu se rade tako veliki pothvati da se u jednom danu napravi i do 42 operativna zahvata. Cijeli bolnički sustav se pokrenuo ovim programom i liste čekanja drastično padaju. Negdje se one režu boljim reorganiziranjem radnog vremena, a negdje prekovremenim radom srijedom popodne i subotom. Ali do sada je svaki sat prekovremenog uredno isplaćen - rekao je Varga i najavio da rješavanjem liste čekanja će ponovno dozvoliti doktorima da ujutro rade u bolnicama, a popodne u privatnim ordinacijama.

Osim listi čekanja kao veliku reformu u ovoj godini najavio je i rješavanje pitanja Dječje bolnice Klaićeve.

- Prošli tjedan odobreno je preseljenje djela Klaićeve u Institut za tumore. Sa 40 kvadrata u 1400. To je zasada prijelazno rješenje, ali najizglednija varijanta je zgrada Medikola jer je to građevinski objekt koji je sagrađen na način da je svojom strukturom i konstrukcijom predviđen za zdravstvo - rekao je Varga dodajući kako je sa građevinske strane to lako ostvarivo, ali s pravne kompliciranije zbog predstečaja Medikola.

- Mi od toga ne odustajemo, imali smo sastanak svih strana, porezne službe, Medikola i banke i nastavljamo sa tom željom - rekao je Varga i potvrdio kako će novi ravnatelj dječje bolnice biti Zoran Bahtjarević, liječnik naše nogometne reprezentacije.

Tijekom Uskrsa boravio je u SAD-u u obilasku veteranskih bolnica. Osim one koje je otvorio u Zaboku, u srijedu otvara onu u Kninu, do kraja mjeseca i u Vukovaru.

- Puno smo sitnica naučili kojih u literaturi nema. Po uzoru na bolnicu u Chicagu, veteranska bolnica u Kninu biti će i vojna bolnica. Bolnica u Zaboku je pokazala da je pun pogodak - rekao je Varga koji tvrdi da nije požalio što je tu bolnicu otvorio upravo s Đurom Glogoškim.

- Ja kao zdravstveni radnik imam empatiju prema bolesnom čovjeku. Ne ulazim u politiku, smatram da Predrag Matić radi odličan posao kao ministar, a i kao branitelj zna koje su njihove potrebe. Zamjerke koje imaju prema njemu prepuštam političkoj sferi, a na meni je da svima osiguram zdravstvenu zaštitu - kazao je Varga uz komentar kako s Glogoškim ima odličnu suradnju.

Iako se tijekom emisije u svakom odgovoru klonio politike, na kraju je Varga priznao kako je svjestan da će rezultati njegovog resora biti važni u predizbornom razdoblju.

- Ministarstvo zdravstva jedan od rijetkih resora koji se tiče svih 4,5 milijuna stanovnika u Hrvatskoj. Preko polovice stanovništva dođe u kontakt sa sustavom zdravstva i taj kontakt koji građani imaju sa nama preslikava se i na sve ostalo - rekao je Varga i potvrdio da je spreman bilo kada na sučeljavanje s bilo kim iz zdravstvenog odbora HDZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca