News

Komentari 2

Ministarstvo dodjeljuje statusna prava za oko 2500 civilnih žrtava Domovinskog rata

Ministarstvo dodjeljuje statusna prava za oko 2500 civilnih žrtava Domovinskog rata

Ministarstvo branitelja ističe da se donošenjem novog zakona očekuju ukupno do 2500 novih korisnika statusnih prava, među kojima su invalidi te članova obitelji smrtno stradalih i nestalih civila.

Oko 2500 novih korisnika dobit će statusna prava novim zakonom o civilnim žrtvama Domovinskog rata, a najveći iznos invalidnine od 3824 kune moći će ostvariti samo najteži invalidi, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo branitelja.

Uoči saborske rasprave o konačnom prijedlogu zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, Ministarstvo  branitelja reagira na, kako ocjenjuju u priopćenju,  "neistinite i zlonamjerne tvrdnje pojedinih političara", a posebno navode Predraga Matića i Stipu Mlinarića koji su "govorili sve i svašta – osim činjenica."

Ministarstvo ističe da se donošenjem novog zakona očekuju ukupno do 2500 novih korisnika statusnih prava, među kojima su invalidi te članova obitelji smrtno stradalih i nestalih civila. Također ističu da u prijedlogu zakona nisu predviđene nikakve mirovine.

Naime, civilni invalidi iz Domovinskog rata kao osnovno pravo mogu ostvariti osobnu invalidninu čiji iznos ovisi o statusu i stupnju oštećenja organizma, a najveći iznos od 3824 kune mogu ostvariti samo najteži invalidi sa stopostotnim oštećenjem organizma prve skupine.

U prijedlogu zakona jasno je i precizno definirano da pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Hrvatsku, kao ni članovi njihovih obitelji temeljem njihova stradavanja, ne mogu ostvariti statuse i prava iz ovoga zakona.

Status i prava utvrđivat će se kroz upravni postupak na temelju dokumentacije koju su izdala isključivo nadležna tijela Republike Hrvatske, a na podnositelju zahtjeva je obveza dokazivanja navoda na kojima temelji svoj zahtjev.

U tu svrhu, prilikom utvrđivanja statusa i prava koristit će se pravovaljani podaci iz službenih evidencija Republike Hrvatske.

Ministarstvo branitelja ističe da je prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata nastao u suradnji s civilnim stradalnicima i uz opsežne analize, a temelji se na načelima pravde, društvene solidarnosti i odgovornosti.

Osim materijalnog učinka, civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata Zakon će donijeti priznanje od strane "društva koje je ključno za izgradnju demokratskih odnosa i naše vlastite budućnosti." Iz Ministarstva branitelja pozivaju saborske zastupnike da podrže ovaj zakon kako bi civilnim stradalnicima pružili pravnu sigurnost.

To je dug države prema nevinim žrtvama, odgovor na potrebu i obavezu rješavanja još uvijek neriješenih pitanja iz Domovinskog rata, kao i zadovoljavanja pravde prema svima čiji su životi ugrađeni u temelje suverene i neovisne Hrvatske, poručuje Ministarstvo u današnjem priopćenju.

Najčitaniji članci