Obavijesti

News

Komentari 8

Ministarstvo: Izbjegavate put u Tajland, jedino ako nije nužan

Ministarstvo: Izbjegavate put u Tajland, jedino ako nije nužan
1

Nakon eksplozije bombe u Bangkoku Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je priopćenje u kojem građanima savjetuje da izbjegavaju putovanja u Tajland

VIDEO

Nakon eksplozije bombe u središtu Bangkoka hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je priopćenje u kojem građanima savjetuje da izbjegavaju putovanja u Tajland, osim ako nisu nužna. 

Priopćenje Ministarstva donosimo u cijelosti:

"Zbog terorističkog napada koji se 17. kolovoza 2015. dogodio u Bangkoku, preporuča se izbjegavati sva putovanja na Tajland, osim ako nisu nužna.

Hrvatski državljani dužni su se prije odlaska informirati o trenutnoj sigurnosnoj situaciji na Tajlandu. Mogući su prosvjedi i neredi protivnika kraljevskog režima sa snagama sigurnosti. Neredi su u pravilu bili vrlo nasilni s ozlijeđenim i poginulim prosvjednicima, no i turistima koji su se tamo zatekli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatskim građanima savjetuje se trenutno napuštanje mjesta prosvjeda i mogućih nereda u najkraćem roku, te neuplitanje u prosvjede bilo koje vrste jer policijske i vojne snage ne biraju sredstva gušenja nemira.

Hrvatskim državljanima savjetuje se izbjegavanje posjeta pograničnim područjima s Mjanmarom i Kambodžom.

Od 2008. godine traju sporadični pogranični sukobi tajlandske i kambodžanske vojske koji su se intenzivirali nakon veljače 2011. godine, a sukobi traju i dalje, uz upotrebu pješačkog i topničkog naoružanja. Iz tog razloga, hrvatskim državljanima savjetuje se izbjegavanje područja oko hrama Preah Vihear u području Phanom Dong Rak, hrama Ta Krabey i Ta Moana. 

Na granici s Mjanmarom traju sukobi mjanmarske vojske i protivnika režima, te tajlandske vojske s naoružanim krijumčarima droge i drugim kriminalnim skupinama.

Na području provincija Pattani, Yala, Narathiwat i Sadao sigurnosna situacija je vrlo loša. Na snazi je prijeki sud pa policija može izvršiti uhićenje bez ikakvih dokaza, te se svakako preporuča izbjegavanje tih područja.

Prema Global Peace indeksu Tajland se nalazi na 10. mjestu po opasnosti od terorizma u svijetu.

Hrvatskim državljanima ne savjetuju se samoinicijativni izleti na području cijelog Tajlanda već je sigurnije ići u organizaciji provjerene turističke agencije.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA

Hrvatski državljani koji namjeravaju ući u Kraljevinu Tajland dužni su ishoditi ulaznu vizu. Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Veleposlanstvu Kraljevine Tajlanda u Budimpešti na adresi:

Verecke ut. 79

1025 Budimpešta,  Mađarska

Tel: 00 36 1 43 84 020

Fax: 00 36 1 43 84 023

U slučaju žurnosti i ugroženosti hrvatski državljani mogu se obratiti najbližem diplomatskom predstavništvu bilo koje države članice EU.

O planiranom putu na Tajland dobro je obavijestiti Konzularni odjel u MVEP-u ili VRH u Jakarti, te preporučamo izradu fotokopije putovnice (radi lakše obrade podataka u slučaju gubitka ili otuđenja putovnice).

Hrvatski građani dužni su svoju putovnicu imati uza se cijelo vrijeme jer će u protivnom, u slučaju policijskog legitimiranja, biti uhićeni.

Osobne dokumente i putovnicu nikada ne ostavljati kao polog prilikom iznajmljivanja automobila ili drugih vozila. Postoji mogućnost komplikacija prilikom vraćanja dokumenata od strane vlasnika vozila zbog izmišljenih oštećenja na vozilima, te traženja obeštećenja.

Nacionalna valuta je tajlandski baht (THB). 1 USD = cca 32,76 bahta.

DODATNE OBAVIJESTI

Hrvatskim državljanima koji borave na Tajlandu savjetuje se povećan oprez prilikom turističkih obilazaka ili zabava u nekom od klubova. Otimačine, pljačke i krađe nisu rijetkost, pogotovo na turistički atraktivnim tržnicama. Savjetuje se izbjegavanje upuštanja u rasprave na provokacije domaćeg stanovništva što je jedan od načina izazivanja nemira i pljačke u Koh Phanganu, a prepirke su završavale teškim ozljeđivanjima ili smrću turista. Na otoku Koh Samui zabilježeni su slučajevi prepada i orobljavanja turista te stavljanja halucinogenih droga u piće, s ciljem silovanja. Zbog djelovanja halucinogenih droga registrirani su slučajevi samoubojstava turista.

Na području cijelog Tajlanda nije preporučljivo hodati sumnjivim dijelovima grada ili šetati noću.

Tajland je poznat po „sex turizmu“, što je i razlog dolaska velikog broja turista na Tajland. Česti su slučajevi omamljivanja drogama ubačenim u piće, nakon čega slijedi otuđenje stvari, novca i dokumenata klijenata.

Prilikom dolaska na Tajland poželjno je koristiti samo registrirane taksi prijevoznike uz upotrebu taksimetra, te izbjegavati vožnju s drugim putnicima i ne pristajati na ponudu taksiste za turističkim razgledavanjem Bangkoka.

Zdravstveni uvjeti:

Prilikom ulaska na Tajland hrvatskim državljanima preporuča se posjedovanje međunarodnog zdravstvenog osiguranja.

Zdravstveni i higijenski uvjeti na Tajlandu su niski te postoji opasnost od kožnih i crijevnih bolesti. Preporuča se izbjegavanje prehrane na uličnim štandovima, uključujući voće i piće kako svoj turistički posjet Tajlandu ne biste proveli u bolnici. Tuberkuloza je ozbiljan problem na Tajlandu te je preporučljivo provjeriti jeste li cijepljeni. Malarija, denga groznica i chikungunja uobičajene su te je potrebno koristiti sredstva za obranu od komaraca.

Također, prema podacima UNAIDS/WHO iz 2010. godine procjenjuje se da je oko 520.000 punoljetnih osoba zaraženo HIV-om.

Važni brojevi:

- turistička policija 1155

- policija 191

- hitna pomoć i spašavanje 1554

Ne zaboravite otvoriti međunarodno putno zdravstveno osiguranje koje bi pokrilo troškove bolničkog liječenja i/ili prijevoz unesrećenih u RH.

OPĆA UPOZORENJA

Kaznena odgovornost:

Hrvatskim državljanima koji putuju na Tajland preporuča se izbjegavanje konzumacije, posjedovanja ili unošenja bilo koje vrste droge. Također, savjetuje se jači nadzor osobnih stvari prilikom putovanja prema Tajlandu kao i prilikom preuzimanja prtljage zbog mogućnosti podmetanja droge. Posjedovanje manjih količina marihuane biti će dovoljno za dugogodišnji zatvor, a droge poput ecstasija i amfetamina spadaju u „A“ kategoriju, zajedno s heroinom i kokainom. Posjedovanje više od 20 g droge „A“ rezultirat će bezuvjetnom smrtnom kaznom, bez obzira na diplomatsku aktivnost prema pravosudnim vlastima Tajlanda.

Molimo hrvatske državljane da izbjegavaju komentiranje, ismijavanje ili vrijeđanje kralja i kraljevske obitelji jer takvi postupci spadaju pod kaznenu odgovornost.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)

U slučaju pogoršanja sigurnosnog stanje, prirodne katastrofe ili teške elementarne nepogode prilikom čega je potrebna evakuacija iz određenog područja ili države, potrebno je obratiti se za pomoć Delegaciji EU u Singapuru ili bilo kojem drugom veleposlanstvu država članica EU.

Delagacija EU u Kraljevini Tajland nalazi se na adresi:

Kian Gwan House II, 19th Floor

140/1 Wireless Road, Bangkok , Thailand 10330

Tel +66 (0) 2305 2600 / 2700

Fax +66 (0) 2255 9113

E-mail: delegation-thailand@eeas.europa.eu

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Indoneziji

(Pokriva Republiku Filipini, Republiku Singapur i Kraljevinu Tajland)

0062 21 525 7822, 525 76 11

0062 21 520 4073

Menara Mulia-Suite 2101

Jl. Gatot Subroto Kav. 9-11

Jakarta 12930

INDONESIA". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto