Obavijesti

News

Komentari 2

Ministarstvo poljoprivrede: 'Trebamo povećati sigurnost da ne dođe do svinjske kuge'

Ministarstvo poljoprivrede: 'Trebamo povećati sigurnost da ne dođe do svinjske kuge'

Afrička svinjska kuga, kako navode, najveća je prijetnja svinjogojstvu u Hrvatskoj te populaciji divljih i domaćih svinja

VIDEO

Kako bi Hrvatska i dalje ostala zemlja u kojoj nije potvrđena bolest afričke svinjske kuge (ASK) potrebno je još više i snažnije ustrajati na provedbi biosigurnosnih mjera, poručili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

Afrička svinjska kuga, kako navode, najveća je prijetnja svinjogojstvu u Hrvatskoj te populaciji divljih i domaćih svinja.

"Iako nije nikada potvrđena u RH, što se uglavnom može zahvaliti i brojnim preventivnim mjerama koje se poduzimaju još od 2018., da bi se takvo stanje održalo potrebno je još više i snažnije ustrajati na provedbi visoke razine biosigurnosti na svim objektima sa svinjama, tijekom lova divljih svinja te u svim aktivnostima u kojima se može doći u kontakt s ovim virusom i prenijeti ga na veliku udaljenost", ističu iz Ministarstva.

Također pozivaju posjednike svinja, lovce i zainteresiranu javnost da se informiraju o toj bolesti i preventivnim mjerama putem veterinarskih organizacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Znanstvenici su izradili prvu genetsku kartu čimpanza u borbi protiv ilegalne trgovine
Znanstvenici su izradili prvu genetsku kartu čimpanza u borbi protiv ilegalne trgovine

Uzroci širenja afričke svinjske kuge u većini slučajeva povezuju se s ljudskim faktorom, što još jednom dokazuje važnost provedbe svih preventivnih mjera i dodatnih mjera opreza od strane držatelja svinja, lovaca, ali i cjelokupne javnosti, pojasnili su u Ministarstvu.

Napominju i kako je ASK trenutno je glavno pitanje zdravlja životinja, a sprječavanje, kontrola i iskorjenjivanje ove bolesti pitanje je visokog prioriteta za Europsku uniju jer predstavlja ozbiljan rizik za važan sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš.

Od prve pojave bolesti na području EU 2014. godine, bolest se proširila na veliki broj država članica te je trenutno prisutna u Bugarskoj, Estoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj i Italiji, dok je Rumunjskoj bolest u potpunosti izvan kontrole.

Osim u državama članicama EU, ASK se proširila i na Moldaviju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Ukrajinu, a također su u više navrata zabilježene pojave virusa na područjima udaljenim više od 500 kilometara od prethodno zaraženog područja, navodi se u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda