Obavijesti

News

Komentari 15

Ministarstvo pravosuđa je bez natječaja potrošilo 16 mil. kn

Ministarstvo pravosuđa je bez natječaja potrošilo 16 mil. kn
1

Ministarstvo, na čijem je čelu tada bio Ante Šprlje, provelo je za nabavu Microsoft licenci u ožujku 2016. pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave

VIDEO

Ministarstvo pravosuđa tijekom prošle godine svoje je rashode pisalo na pogrešnim računima, a Microsoftove licence u iznosu od 16 milijuna kuna nabavilo bez javnog natječaja, samo s jednim odabranim ponuditeljem objavio je Državni ured za reviziju koji je zbog utvrđenih nepravilnosti tom ministarstvu dao uvjetno mišljenje.

Ministarstvo, na čijem je čelu tada bio Mostov ministar Ante Šprlje, provelo je za nabavu Microsoft licenci u ožujku 2016. pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave. S odabranim ponuditeljem je u travnju 2016. zaključen ugovor na određeno vrijeme (do 1. travnja 2017.) vrijedan 16.021.112 kuna s PDV-om.

Takva je nabava inače u djelokrugu rada Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu, koji je 2014. i 2016. proveo otvorene postupke nabave tih licenci kojima je sada rok važenja do lipnja 2019.

Državni ured za reviziju dao je svoje uvjetno mišljenje i zbog utvrđenih nepravilnosti i propusta u vezi s evidentiranjem rashoda bez primjene računovodstvog načela o nastanku događaja. To su radili na pogrešnim računima Računskog plana, nerealno su iskazivali vrijednost nefinancijske imovine te pogrešno evidentirali popis imovine i obveza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Konkretne zamjerke revizije odnose se i na ponovljene nepravilnosti iz prošlih revizija glede sklapanja ugovora o djelu u iznosima većim od propisanog. Rashoda za nabavu informatičke opreme, plaćanja licenci te najamnina nisu propisno evidentirani, a obveze u iznosu većem od 26 milijuna kuna nisu iskazane po subjektima i pojedinačnim iznosima.

Manjak Ministarstva pravosuđa veći od 7 milijuna kuna

Prihodi Ministarstva u 2016. bili su veći od 363 milijuna kuna, a rashodi i izdaci iznad 371 milijun kuna. Znači, manjak je više od 7 milijuna kuna i zajedno s onim iz prijašnjih godina sada je veći od 14 milijuna kuna.

Ministarstvo pravosuđa s 82 posto financira se iz državnog proračuna, ostalo su prihodi od prodaje nefinancijske imovine. U 2016. od kazni zaradilo je samo 200.000 kuna, a od igara na sreću dobio je oko 1,7 milijuna kuna. Ministarstvo je zaradilo 56.000 eura sudjelujući u projektu jačanja vladavine prava u Makedoniji, što je financirala Latvija.

Osim toga, Ministarstvo za razne zakupnine i najamnine poslovnih prostora godišnje izdvaja čak 40 milijuna kuna, što je prevelik iznos zna li se koliko državnih zdanja zjapi prazno.

U sudskim postupcima protiv Republike Hrvatske Ministarstvo je platilo 5,7 milijuna kuna. Za naknade za pomoć bivšim političkim zatvorenicima i neutemeljenim uhićenjima izdvojeno je 4,1 milijun kuna. Utvrđeno je i da se ne vode evidencije o korištenju 31 službenog automobila, ne ispisuju se putni i radni listovi.

Državni ured za reviziju je jučer dostavio Hrvatskom saboru Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2017. te 139 pojedinačnih izvješća. Za 12 korisnika državnog proračuna izražena su dva bezuvjetna i deset uvjetnih mišljenja.

Najviše nepravilnosti u planiranju i računovodstvenom poslovanju

Državni ured za reviziju dostavio je Hrvatskom saboru izvješće o radu za 2017. te 139 pojedinačnih izvješća u kojima se, među ostalim, ističe kako se kod korisnika državnog proračuna i lokalnih jedinica, najčešće nepravilnosti odnose na planiranje, računovodstveno poslovanje, izvršenje rashoda i javnu nabavu.

Za 12 korisnika državnog proračuna, izražena su dva bezuvjetna i deset uvjetnih mišljenja, a za 50 lokalnih jedinica, izraženo jedanaest bezuvjetnih i 39 uvjetnih mišljenja. Za 35 političkih stranaka, izražena su 22 bezuvjetna, 12 uvjetnih i jedno nepovoljno mišljenje (Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske).

U konkretnom slučaju nije donesen godišnji program rada te se ne može potvrditi da su sredstva korištena za ostvarenje ciljeva stranke. Nije obavljen popis imovine i obveza, za primljene pozajmice nisu zaključeni ugovori te su utvrđene nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju (neevidentiranje potraživanja, umjesto manjka evidentiran je višak). Uz naloge za službena putovanja, na temelju kojih su izvršeni rashodi u iznosu 45.460 kn, nema izvješća o obavljenom putu, navodi se u priopćenju iz Ureda državne revizije.

Za svih osam nezavisnih zastupnika izražena su bezuvjetna mišljenja, dok su za tri člana predstavničkog tijela, izražena dva bezuvjetna i jedno uvjetno mišljenje.

Kod političkih stranaka, najčešće nepravilnosti se odnose na planiranje i računovodstveno poslovanje.

Državni ured za reviziju dostavit će Državnom odvjetništvu RH obavijesti o povredama odredbi Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe i to za svaku političku stranku, nezavisnog zastupnika i člana predstavničkog tijela kod kojih je utvrđeno da nisu postupali po zakonu. Za druge subjekte revizije, izraženo je jedno bezuvjetno i jedno uvjetno mišljenje, napominje se u priopćenju.

Za sve utvrđene nepravilnosti i propuste Ured za reviziju dao je naloge i preporuke čija bi provedba pridonijela povećanju usklađenosti poslovanja sa zakonima i drugim propisima te učinkovitosti korištenja javnih sredstava.

U reviziji učinkovitosti gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, kojom su obuhvaćeni Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za poljoprivredno zemljište te šest županija: Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska, Varaždinska i Virovitičko-podravska, dana je ocjena da je gospodarenje poljoprivrednim zemljištem djelomično učinkovito.

Kad je riječ o reviziji učinkovitosti upravljanja pomorskim dobrom, kojom su obuhvaćeni Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te sedam županija: Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Zadarska, dana je ocjena da je upravljanje pomorskim dobrom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te na području Istarske i Splitsko-dalmatinske županije djelomično učinkovito. Na području Dubrovačko-neretvanske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske i Zadarske županije je učinkovito, pri čemu su potrebna određena poboljšanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović