Obavijesti

News

Komentari 27

Ministarstvo zdravstva: Nakon nalaza Revizije, izmijenili smo naputak o jednostavnoj nabavi

Ministarstvo zdravstva: Nakon nalaza Revizije, izmijenili smo naputak o jednostavnoj nabavi

Ministarstvo zdravstva zasmetalo je prenošenje nalaza Državne revizije koja ih je upozorila i da su donijeli naputak koji omogućava da pozovu samo tri tvrtke koje žele, umjesto da objave nabavu u oglasniku nabave

VIDEO

Ministarstvo zdravstva poslalo je priopćenje vezano i za drugi nalaz revizije što se tiče javne nabave. Radi se o zamjerki revizora da je ministar Vili Beroš donio naputak kojim se određuje da za jednostavnu javnu nabavu može poslati upit samo tri tvrtke koje ministarstvo izabere, a ne objaviti ga u oglasniku javne nabave. Na jednostavnu nabavu je 2020. potrošeno 5,1 milijun kuna bez PDV-a.

U izvješću Revizije je izrijekom navedeno da se ministarstvo njima očitovalo da ne prihvaća navedenu preporuku. Sada tvrde suprotno i da su izmijenili naputak. Revizori su upozorili i da su opet dvije tvrtke isporučile usluge, nema dokaza o obimu izvršenja posla.

Revizija upozorila Beroša za još 5,1 milijun, on ih je ignorirao...
Revizija upozorila Beroša za još 5,1 milijun, on ih je ignorirao...

Ministarstvo je svoje priopćenje naslovilo: "Ministarstvo zdravstva sve postupke javne nabave provodi sukladno Zakonu o javnoj nabavi" i donosimo ga u cijelosti. 

Za potrebe točnog informiranja javnosti, a nastavno na neistinito objavljene informacije o netransparentnom provođenju postupaka javne nabave te 'ignoriranju' preporuka Državnog ureda za reviziju (DUR) u 2020. godini, Ministarstvo zdravstva demantira sve iznesene navode obzirom da su svi postupci javne nabave provedeni sukladno Zakonu o javnoj nabavi te da su uvažene preporuke DUR-a nakon što ih je zaprimilo 9. srpnja 2021. godine.

Konkretno, referirajući se na maliciozne navode o dvjema narudžbenicama u ukupnom iznosu od 485.000 kn s PDV-om, naglašavamo da su predmetne narudžbe izvršene u skladu sa zakonom. Naime, riječ je o pojedinačnim narudžbama u iznosu manjem od 200.000 kuna stoga iste podliježu postupku jednostavne javne nabave. Isti je uređen unutarnjim Naputkom o provedbi postupaka jednostavne nabave prema kojemu, osim objavom u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN), poziv na dostavu ponuda je moguć i putem slanja poziva na dokaziv način, a na minimalno tri gospodarska subjekta.

Od Beroša je dobio poslove vrijedne 20,3 milijuna kn. Kupio si je dvokatnicu bez kredita...
Od Beroša je dobio poslove vrijedne 20,3 milijuna kn. Kupio si je dvokatnicu bez kredita...

Vezano na pet izmjena planova nabave donesenih tijekom 2020. godine, Zakon o javnoj nabavi ne ograničava broj mogućih izmjena Plana nabave tijekom godine, već je propisana obveza njegova ažuriranja, kao i obveza objave Plana nabave i svih njegovih kasnijih izmjena u EOJN-U. Obzirom da se sukladno Zakonu o javnoj nabavi u Plan nabave moraju unijeti svi predmeti nabave čija je vrijednost jednaka ili veća od 20.000,00 kuna, a zdravstvo je i samo po sebi dinamičan resor, osobito u okolnostima s kakvima smo se susreli u prethodnom razdoblju COVID-a, logično je da će Plan nabave Ministarstva zdravstva tijekom godine imati više izmjena.

U vezi s nalazom revizije od osobitog je značaja bezuvjetna ocjena financijskog poslovanja Ministarstva zdravstva. Slijedom uvjetne ocjene usklađenosti poslovanja, Ministarstvo zdravstva je, po zaprimanju Izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji i Planu provedbe naloga i preporuka i izvještavanju o provedbi prihvatilo točke nalaza te u skladu s istim definiralo aktivnosti i rokove za Plan provedbe. Sukladno preporukama, izvršena je izmjena Naputka o jednostavnoj nabavi na način da se za procijenjenu vrijednost veću od 50.000,00 kn, a manju od 100.00,00 kn može birati između objave u EOJN i slanja na minimalno tri gospodarska subjekta, a za procijenjenu vrijednost veću od 100.000,00 kn previđa se isključivo objava u EOJN-u. Izmijenjeni naputak nalazi se na službenim stranicama Ministarstva zdravstva.

Stručnjak o Beroševoj isplati: Jasno je da je softver preplaćen, očekujem vještačenje i uhićenja
Stručnjak o Beroševoj isplati: Jasno je da je softver preplaćen, očekujem vještačenje i uhićenja

Vezano uz insinuirano pogodovanje tvrtki Cuspis pri čemu se navodi plaćanje prije roka dospijeća, želimo naglasiti da su za navedenu aktivnost sredstva bila osigurana na proračunskoj poziciji za 2020. godinu u kojoj je ugovorna obveza i izvršena, a po ovjerenom zapisniku o primopredaji i ispostavljenom računu.

Od važnosti je iznova spomenuti i odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje 15. listopada 2021. godine nije pokrenulo proces protiv ministra Beroša zbog navodnog pogodovanja tvrtki Cuspis u postupku javne nabave usluga korektivnog i adaptivnog održavanja postojećeg aplikativnog sustava eCEZDLIH-eCIJEPIH. Navedena afirmativna odluka Povjerenstva donesena je obzirom da iz prikupljenih podataka i dokumentacije ne proizlazi da je u postupanju došlo do moguće povrede odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Zaključno, svi postupci Ministarstva zdravstva provode su se u skladu sa Zakonom o javno nabavi i ostalim podzakonskim propisima uvažavajući pritom preporuke Državnog ureda za reviziju" stoji u priopćenju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa