Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Ministri EU već bi se danas mogli usuglasiti o Kosovu

Većina ministara vanjskih poslova članica EU prije sastanka Vijeća Europske unije davali su oprezne izjave glede proglašenja neovisnosti Kosova

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
0 komentara

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU nadaju da se će na sastanku u ponedjeljak dogovoriti zajedničku platformu, koja će EU omogućiti zajedničko stajalište o Kosovu i Srbiji.
Luksemburški ministar Jean Asselborn rekao je da će riječ "neovisnost" biti izgovorena kasno popodne, oko 17 ili 18 sati, kad je predviđen završetak sastanka Vijeća EU. Očekuje se da će šefovi diplomacija donijeti zaključke ili zajedničku izjavu u kojoj bi trebali istaknuti da "primaju na znanje" proglašenje neovisnosti, a da priznanje nove države spada u nadležnost svake države pojedinačno. Većina država članica EU trebala bi priznati Kosovo odmah ili brzo nakon proglašenja neovisnosti. Cipar i Rumunjska još su prije najavili da neće priznati neovisnost Kosova, a Grčka, Španjolska, Slovačka i Bugarska imaju određene rezerve. Odluku o slanju policijske i pravosudne misije EU na Kosovo već su donijeli i mogli bi ih početi raspoređivati već ovaj tjedan. Raspoređivanje će trajati 120 dana, a za to vrijeme odgovornost za stanje na Kosovu ostat će na UN-ovoj misiji UNMIK.
- Mi ćemo i dalje pozorno pratiti sve događaje vezane uz osamostaljenje Kosova i kad procijenimo da je to u našem interesu, odlučit ćemo o priznanju - rekao je u nedjelju ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message