Obavijesti

News

Komentari 5

Ministrica Divjak: Ulaganje u obrazovanje je dobitna formula

Ministrica Divjak: Ulaganje u obrazovanje je dobitna formula
1

Nakon obilaska udruge Osijek Software City (OSC), Divjak je izrazila zadovoljstvo rastom IT industrije u Osijeku, jer je to "propulzivna industrija, u kojoj se brzo otvaraju radna mjesta"

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu u Osijeku kako je ulaganje u obrazovanje, uz suradnju lokalne samouprave, Sveučilišta i gospodarstva te potporu s nacionalne razine, "formula koja je dobitna".

Nakon obilaska udruge Osijek Software City (OSC), koja okuplja osječke informatičke tvrtke, Divjak je izrazila zadovoljstvo rastom IT industrije u Osijeku, jer je to "propulzivna industrija, u kojoj se brzo otvaraju radna mjesta", i u kojoj puno toga ovisi o stvaranju novih stručnjaka.

Najavila je da će Vlada i Ministarstvo davati podršku takvim projektima, a što je, kako drži, vidljivo u reformskim procesima, odnosno obrazovnoj reformi, poboljšanju strukovnog obrazovanja, prepoznavanju izvrsnosti u znanosti i obrazovanju te relevantnosti visokog obrazovanja, koje treba odgovarati potrebama gospodarstva i društva.

Predsjednik OSC-a Denis Sušac izvijestio je kako udruga, osnovana 2012. godine, danas okuplja oko 40 osječkih tvrtki iz IT sektora, uglavnom izvozno orijentiranih te da je, od 2012. do 2016. godine, u ovom sektoru, na osječkom području, zaposleno 750 osoba.

S obzirom na to da im je jedan od problema dostupnost radne snage, Sušac je izrazio zadovoljstvo otvaranjem studijskog programa matematike i računarstva na osječkom Sveučilištu, za koji očekuje da će u dogledno vrijeme postati zaseban fakultet i tako dati dodatnu potporu razvoju ove industrije.

Ministrica Divjak posjetila je i osnovnu školu u prigradskom naselju Tenji, gdje je izrazila zadovoljstvo projektima grada Osijeka u području obrazovanja, koji su prepoznati u gradskom proračunu, ocijenivši kako se, i na nacionalnoj razini nastoji potaknuti osnivače škola da zajedno s Ministarstvom rade na poboljšanju infrastrukturnih kapaciteta, ali i ljudskih potencijala.

Ustvrdila je kako se pri izradi novoga kurikuluma nisu pripremali samo dokumenti, nego i sredstva za opremanje škola, pa je, već ove godine temeljem rebalansa proračuna osigurano 11 milijuna kuna za opremanje informatičkih učionica u školama, koje su najlošije informatičke opremljene, dok se iduće godine predviđa otvorenje barem jedne takve učionice u 420 osnovnih škola.

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš kazala je kako je u gradskom proračunu za iduću godinu, za obrazovanje i školstvo, osigurano 65 milijuna kuna, a za izgradnju nastavno-sportske dvorane u Tenji 34 milijuna kuna.

Podsjetila je da je Gradska uprava inicirala pokretanje centara izvrsnosti u što je za sada uključeno osam osnovnih škola, podjelu mikroračunala svim učenicima petih razreda osnovnih škola, a u pripremi je obnova i izgradnja još nekih dvorana i vrtića u prigradskim naseljima.

Ministrica Divjak u Osijeku će danas posjetiti i Odjel za matematiku osječkoga Sveučilišta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.