News

Komentari 16

Ministrica: Uzrok smrti rudara u Srbiji je trovanje metanom

Ministrica: Uzrok smrti rudara u Srbiji je trovanje metanom

Uzrok nesreće u rudniku u Srbiji nije eksplozija, nego su se rudari otrovali metanom, objavila je ministrica rudarstva i energetike u petak nakon incidenta u kojem je živote izgubilo osam i ozlijeđen 21 rudar

Zorana Mihajlović je izjavila da u jami rudnika ugljena "Soko" kod Sokobanje na jugoistoku Srbije nije bilo eksplozije, već je uzrok nesreće trovanje metanom.

"Nije bilo nikakve eksplozije...jednostavno porast metana je bio tako visok da su se ugušili", rekla je Mihajlović novinarima.

Dodala je da rudnik ima svu potrebnu opremu i nadzorne kamere i da će se obdukcija poginulih obaviti u bolnici u Nišu.

"Istražni organi rade svoj posao – policija, inspekcije i svi koji su potrebni. Vjerujem da ćemo uskoro imati jasno i napismeno uzroke ovog događaja", rekla je Mihajlović, prenosi Radio-televizija Srbije.

Od 17 rudara koji su zadržani u bolnici, dvojici je polomljen lakat, a kod ostalih je riječ o lakšim nagnječenjima i udisanju metana.

Direktor javnog poduzeća Površinska eksploatacija ugljena (PEU) "Resavica" Saša Spasić rekao je da se nesreća dogodila koju minutu poslije četiri sata u trećoj smjeni pri redovitom iskopu ugljena.

Prema neslužbenim informacijama, u jednoj komori obrušio se ugljen nakon čega je uslijedio nagli prodor metana u radni prostor.

Direktor rudnika Drago Milinković ustvrdio je da su mjere sigurnosti u rudniku "na najvišoj razini", ali se u današnjoj nesreći "dogodilo naglo izdvajanje metana".

Zbog tragedije je u Aleksincu, iz kojeg je šest od osam poginulih rudara, proglašen dan žalosti.

Najčitaniji članci