News

Komentari 40

Mišjom groznicom će se do jeseni zaraziti više od 150 ljudi

Mišjom groznicom će se do jeseni zaraziti  više od 150 ljudi

Samo u Gorskom kotaru je u posljednja dva mjeseca oboljelo 35 ljudi. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a u prirodi treba nositi masku i često prati ruke

U posljednja je dva mjeseca u Gorskom kotaru čak 35 ljudi oboljelo od mišje groznice. Stručnjaci kažu da je broj velik jer prošle godine na tom području nisu zabilježili niti jedan slučaj.

- Oboljeli su redom odrasli koji često borave i rade u šumama. Svi su hospitalizirani i njihovo je zdravstveno stanje pod kontrolom - rekla je epidemiologinja Marinka Kovačević, voditeljica delničke ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a. 

Dodaje da je ovogodišnja blaga zima i narušena prirodna ravnoteža pogodovala jačem razmnožavanju miševa.

Od virusne bolesti koja je po tim glodavcima dobila naziv mišja groznica posljednjih tjedana strahuju i mještani naselja Moravice.

- Imamo dva potvrđena slučaja mišje groznice, a za četiri još čekamo nalaze - rekao je moravički liječnik Miodrag Gregov. 

Iako su mještani goranskih naselja upoznati s opasnošću, mnogi šumski radnici olako shvaćaju upozorenja i ne pridržavaju se preporučenih uputa.

- Glodavci su nositelji i prenositelji virusa, a čovjek se zarazi u kontaktu s njihovim izlučevinama, bilo s mokraćom ili izmetom, ali i kad udahne prašinu ili aerosole koji sadrže uzročnike - dodaje Gregov i kaže da se bolest ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Simptomi su visoka temperatura, glavobolja, bolovi u predjelu bubrega, zamućen vid...

'Svi oboljeli imaju blaži oblik, pa bojazni nema'

U posljednja četiri mjeseca u Hrvatskoj su od mišje groznice oboljela 102 čovjeka, tvrdi Aleksandar Šimunović iz HZJZ-a. Dodaje da su to pacijenti iz Gorskog kotara, šire okolice Zagreba i Like te da će broj do jeseni dosegnuti razinu iz 2012., kad su bila 152 oboljela.

 - Ipak, budući da svi oboljeli imaju blaži oblik bolesti, bojazni nema - kaže Šimunović.

Najčitaniji članci