Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mislili su da je upala: Dječaku gumeni bombon zalijepio pluća

To je slučaj koji nikad nije zabilježen u medicinskoj literaturi: Malom Zadraninu gumeni se bombon tri tjedna topio u desnom bronhu. Liječnici su mislili da ima upalu...

Foto: 24 sata

Jedan gumeni bombon mogao je biti opasan za život malenog Zadranina (7)­ kojem su liječnici KBC-­a Split tijekom operacije duge sat i pol odstranili želatinoznu masu iz desnog bronha.

Dječak je bombon jeo čak dva ili tri tjedna prije nego što je upućen u Split. No nitko nije znao da ga je zapravo udahnuo. Prvo je kašljao, a potom dobio i temperaturu od čak 40 stupnjeva. Liječnici u Zadru propisali su mu antibiotik. No stanje mu je bilo sve lošije, te su ga uputili u splitsku bolnicu. Napravljena je rendgenska snimka, koja je pokazala kako je desno plućno krilo potpuno zasjenjeno. Liječnici su posumnjali kako je riječ o stranom tijelu. Tek se tad shvatilo o kakvoj ozbiljnoj situaciji je riječ.

Foto: 24 sata

Operaciju u punoj anesteziji obavio je dr. Draško Cikojević sa svojim timom iz ORL­-a, i to dosad nikad izvedenom tehnikom. Prvo su obavili rigidnu bronhoskopiju, tijekom koje su uočili želatinoznu masu. Hvataljkom su uklanjali dio po dio, potom su masu iz udaljenijih dijelova bronha uklanjali lavažom. Dijete je nakon toga počelo normalno disati.

- Ovakav slučaj nikad nije zabilježen u medicinskoj literaturi. Tri tjedna taj se bombon pomalo topio. Gumenasta masa napunila je sve grane pluća. Kako se granalo, tako je sloj od početnog dijela prema terminalnim ograncima bio sve tanji. Standardnim hvataljkama masa se nije dala odstraniti, pa smo upotrijebili hvataljke s oštrim vrhom i postupno odsijecali dio po dio – kaže nam dr. Cikojević dodajući kako je strano tijelo u bronhima najčešće kod manje djece te da je uglavnom riječ o orašastim plodovima.

- No bude i kobasice, komadića žice, vlati trave... Bude svega, ali da se ovako rastopi, to nije još viđeno -­ kaže nam dr. Cikojević...

Foto: 24 sata

Liječnicima su uvelike pomogle nove optičke hvataljke jer sa starima zahvat ne bi bilo moguće obaviti. Bronhoskope su uvodili desetak puta. Osim dr. Cikojevića bila je angažirana anesteziološka ekipa, dr. Tedi Gavranić i anesteziološki tehničar Pero Jurčević, te instrumentarke Ivana Vidan i Matilda Lozina.     

‘Često orah ili kikiriki zapne u dušniku’     

U splitskoj bolnici nekad je bilo deset bronhoskopija godišnje. Taj broj je premašen u prva tri mjeseca ove godine. Dr. Cikojević kaže kako su u njjihovu bolnicu dva pacijenta upućena iz Šibenika, po jedan iz Zadra, Dubrovnika i Mostara, dok je petero djece bilo iz Splita.     

Foto: 24 sata

Možda vas zanima i ovo:
Message