Obavijesti

News

Komentari 68

Misterij leta MH370: Gdje je nestao avion s 239 ljudi? Pilot ga kontrolirao do samog pada

Misterij leta MH370: Gdje je nestao avion s 239 ljudi? Pilot ga kontrolirao do samog pada
9

Jedini koji su i dalje službeno vodili istragu bili su francuski istražitelji koje je zanimalo što se dogodilo s troje francuskih državljana, majkom i dvoje djece...

VIDEO

Prošlo je 10 godina otkako je avion tijekom leta za Peking naglo skrenuo s kursa i nestao, ali, unatoč najvećoj i najskupljoj potrazi u povijesti, jedna od najvećih misterija zrakoplovstva ostala je neriješena. Let Malaysia Airlinesa 370 bio je međunarodni putnički let, a zrakoplov je nestao s radara 8. ožujka 2014. 

VIDEO Pa jel ovo moguće?! Putnik u avionu bacao novčiće u motor. Mislio da to donosi sreću
VIDEO Pa jel ovo moguće?! Putnik u avionu bacao novčiće u motor. Mislio da to donosi sreću

Prema podacima istrage iz 2019. godine, avion Malaysia Airlinesa bio je "pod kontrolom" sve do samog pada, a francuski istražitelji navode kako je to jedan od jakih dokaza da se radi upravo o samoubojstvu i ubojstvu. Već se godinama spekulira o tome da je upravo kapetan Zaharie Ahmad Shah namjerno preusmjerio avion, nestao s radara, a zatim u sigurnu smrt odveo sebe, svog kopilota, članove posade i 227 putnika.

Jedini koji su i dalje službeno vodili istragu bili su francuski istražitelji koje je zanimalo što se dogodilo s troje francuskih državljana, majkom i dvoje djece. Oni smatraju da je samoubojstvo i ubojstvo najvjerojatniji uzrok pada aviona. Naravno, ostavljaju mogućnost da je netko drugi ušao u kokpit, onesposobio pilota i kopilota te srušio avion, pisao je Daily Mail prije pet godina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Radio je nevjerojatne manevre' 

Prvi rezultati francuskih istražitelja pokazali su da je avion bio pod kontrolom, točnije da se njime upravljalo manualno te da je autopilot bio isključen. Istražitelji svoju tezu temelje na činjenici da je avion radio "nevjerojatne manevre" koji su mogući jedino manualnim upravljanjem. U prilog njihovoj pretpostavci idu već stare teorije o tome da je kapetan bio depresivan, varao suprugu sa stjuardesama te da je zbog svega toga odlučio ubiti sebe i ostale na letu.

REUTERS

Podsjetimo, avion Boeing 777 tvrtke Malaysian Airlines nestao je 8. ožujak 2014. s radara, a zatim i zauvijek. Nesreća je i dalje neriješena, a obzirom da je avion pao u more, male su vjerojatnosti da će istražitelji ikada pronaći crnu kutiju i doznati što se zaista dogodilo. Dijelovi aviona "isplivali" su tijekom godina i pojavljivali su se na raznim lokacijama - u Mozambiku, Južnoj Africi, otoku Reunion i na Mauricijusu. 

Teorije o padu MH370 

Zbog puno neodgovorenih pitanja, tijekom zadnjih godina mnogi su iznosili razne teorije - tako je stručnjak za avijaciju William Langewiesche rekao da je pilot onesvijestio svog kopilota i dekompresirao kabinu zbog čega su putnici ostali bez zraka. No, znanstvenici se nisu složili s tom teorijom. Bilo je teorija i o otimanju zrakoplova.

Nova teorija o MH370: Pilot je ubio kopilota i ugušio putnike
Nova teorija o MH370: Pilot je ubio kopilota i ugušio putnike

Neki tvrde da je kriv pilot, a drugi sumnjaju na kopilota. Neki ističu da su zrakoplov oteli Rusi, drugi kažu da su ga oteli teroristi za napad na kinesku mornaricu. Postoje teorije i da su ih Amerikanci srušili zbog straha od terorizma. 

Jedna od mogućih teorija je i ta da se nešto u zrakoplovu možda zapalilo, zbog čega je pilot krenuo okretati avion natrag kako bi što prije sletio na najbliži aerodrom. Stewart Law koji je vodio nekoliko istraga zrakoplovnih nesreća tvrdi kako je sličan Boeing 777 imao požar na letu kojeg je uzrokovao problem maske za kisik kod kopilota. Nakon tog požar 2011. Boeing je naredio svim kompanijama da poprave tu grešku sustava, no nije poznato je li Malaysia Airlines to doista i učinila. 

YouTube

Upletena je treća strana? 

U srpnju 2019. je malezijska vlada izdala finalno priopćenje o nestanku MH370. 

Glavni istražitelj Kok Soo Chon rekao je da je avion prije pada bio pod manualnom kontrolom i da se ne može isključiti upletenost neke treće strane. I njihova istraga vodi k tome da je 239 ljudi u avionu namjerno ubijeno. 

Međutim, najveća rupa u priči je upravo kapetan Zaharie Shah. Koji su njegovi motivi? Analitičari ne mogu dokučiti zašto bi pilot to napravio. Njegova obitelj i kolege tvrde da je Shah bio strastveni avijatičar i da ne bi odveo putnike u smrt zbog problema u braku. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.